Edebiyat

Hızlı Okuma Tekniği Nedir, Nasıl Geliştirilebilir?

instagram takipçi hilesi

Bir fotoğrafa , bir karikatüre bakarız ama yazıyı okuruz. Aslında iki durum arasında da pek fazla bir fark yoktur. Gözümüz şekilleri görür , beyine iletir , beyin de değerlendirir.

hizli okuma teknigi nedir

Ancak okumayı sökmeye başladığımız günden bu zamana kadar edinmiş olduğumuz ve hemen hemen herkeste bulunduğu için farkına varamamış olduğumuz bazı alışkanlıklar sebebiyle okuma hızımız , normal bir insanın sahip olmuş olduğu kapasiteye göre oldukça yavaştır.

İnsanlar sadece göz ve beyin arasında olması gereken okuma işleminin arasına bazı gereksiz alışkanlıklar katar. Küçük yaşta ki çocuklar duyulacak şekilde sesli olur , kimisi okurken dudakları kıpırdar , kimileri ise yazıların tamamını içinden kelime kelime bölerek okur.

Bütün bu kötü alışkanlıklar okuma süresi boyunca fazladan bir güç harcadığından dolayı okurken çabucak yorulmaya da neden olurlar. Fakat okuma boyunca ağız , dil , dudak, gırtlak gibi organların çalışmalarına ihtiyaç yoktur.

hizli okuma teknigi nedir

Yavaş okumanın ilk sebebi ise gözümüzün görme alanını iyi kullanamamızdan yani okurken her kelimeye tek tek bakmamızdır. Bu biçimde normal bir satırı okuyabilmek için gözümüzü 8 ya da 12 kez hareket ettirmemiz gerekebilir.

Halbu ki gözümüzün bir bakışında birden fazla kelimeyi görebildiğimizden aynı uzunlukta ki bir satırı 2 ya da 3 göz hareketi ile okumak mümkündü.

Günümüzün hayli yoğun temposu içerisinde yavaş yazı okuyarak zaman kaybetme lüksü yoktu birden fazla kişinin. Örneğin 450 sayfalık bir kitapta yaklaşık olarak 100,000 kelime bulunmaktadır. Bu kitabı dakikada 150 kelime okuyan bir insan on saatte , 500 kelime okuyan insan ise üç saatte bitirebilir.

Hızlı okuma alışkanlığı basit ancak disiplinli ve güzel bir eğitim ile kazanılacak bir alışkanlıktır.

hizli okuma teknigi nedir 2

Okuma hızınızı yavaşlatacak en önemli psikolojik etken ise hızlı okursak anlaşılmayacağınız düşünmenizdir. Çevrenizde ki insanlardan tane tane oku ya da yüksek sesle oku gibi emirleri alan bir çocuğun bu alışkanlığı zamanla yavaş yavaş körelicektir.

Fakat bir dakika içerisinde altı bin kelime okuyarak küçük yaşlarda üniversiteye gitmeye hak kazanan Mariel Aragon , bir dakika içerisinde iki bin beş yüz kelime okuyarak ABD başkanı John Kennedy hızlı okuyarak daha iyi anlamanın mümkün olabileceğinin kesin bir kanıtı olacaktır.

Hızlı okuma teknikleri ise paragraf okumak , sütun okumak , çapraz okumak gibi çeşitlendirilebilir. Bunların içerisinde anlama bakımından en etkili olanı ise sütun okuma olacaktır. Oldukça fazla kişisel yetenek gerektirmeyen hızlı okuma teknikleri ile okumak , konsantrasyonun yanı sıra kültürel birikime ve sürekli olarak egzersiz yapmaya da bağlıdır.

Hızlı Okuma Tekniğiyle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu