Yaş Gruplarına Göre Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları
Hiç şüphesiz sahip olduğumuz her yaşın, her dönemin ayrı bir güzelliği vardır. Fakat yaşamımızın her evresinde vücudumuz farklı bir bakım ve ihtiyaçlara sahip olacaktır. Sağlıklı bir yaşam sürebilmemiz için yapmamız gereken şeylerden birisi de, içerisinde bulunduğumuz yaş grubuna göre vücudumuzun bizden istediği ihtiyaçları en iyi şekilde karşılamaya çalışmaktadır.
Sağlığımızı etkileyen en önemli faktörlerin başında yer alan beslenme alışkanlıkları, yaşam kalitemizi de belirlemektedir. Sağlık ve yaşam kalitemiz açısından bakıldığında, daha iyi bir duruma gelebilmek adına yaşımıza uygun beslenme ve tüketim alışkanlıklarını benimsememiz gerekmektedir. Eğer siz de daha sağlıklı bir hayata sahip olmak istiyorsanız bu yazımdaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz.
Hangi yaş aralığında, nasıl bir beslenme alışkanlığı benimsemeliyiz, cevabı işte bu yazımda:
20 – 30 Yaş Grupları Nasıl Bir Beslenme Alışkanlığına Sahip Olmalıdır?
20’li yaşlar hayatımızın en güzel ve en hareketli zamanlarından bir tanesidir. İlerleyen zamanlarda sıkça özlemle anacağımız bu günler, aslında ileriki yaşlarımıza sağlık açısından yatırım yapmaya başlayacağımız en iyi fırsatlardan da bir tanesi. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ne kadar erken bir yaşta edinirseniz, ileriki yaşlarda çok zor ve yapılması güç diyetlerle uğraşmaz zorunda kalmazsınız.
Bu yaş grubunda iseniz;
- Günde en az 2,5 litre su tüketmeye çalışın.
- Zararlı atıştırmalıklar yerine sağlıklı atıştırmaları tercih ederek formunuzu koruyun.
- İleriki yaşlarda kemik erimesinin oluşmasını engellemek için süt ve süt ürünlerini bol bol tüketin. Tükettiğiniz besinlerin doğal olmasına ve katkı maddesi içermemesine dikkat edin.
- Bu yaşlarda büyük ölçüde almanız gereken temel gıdalar folik asit ve kalsiyum bakımından zengin olmalıdır. Bu yiyeceklerle beslenme ve sıkça bunları tüketmek sizi daha dinç, sağlıklı ve zinde yapacaktır. Folik asit ve kalsiyum açısından eksiği olmayan bireyler, daha sonraki yaşlarda da sağlık açısından büyük olasılıkla sıkıntı çekmezler. Bunun için sebze, meyve, baklagil ve omega 3 içeren balığı sofranızdan eksik etmeyin.
- Badem, fındık, ceviz gibi önemli vitaminleri içeren kuru gıdaları tüketerek hem zihninizi geliştirin hem de metabolizmanızı güçlendirin.
30 – 40 Yaş Grupları Nasıl Bir Beslenme Alışkanlığına Sahip Olmalıdır?
30’lu yaşların başında artık belli başlı bir tüketim alışkanlığı edinmenizin tam zamanıdır. Yoksa bunun için çok geç kalmış olabilirsiniz. Bu yaş aralığında artık hayatınızdan sporu eksik etmemeniz gerekmektedir. Çünkü bu yaşlarda metabolizma yavaşlamaya başladığı için, formda kalmanız biraz daha zorlaşacaktır. Bu nedenle, beslenme konusunda daha titiz davranmanız gerekmektedir.
Bu yaş grubunda iseniz;
- Var olan kas kütlenizin altına düşmemeniz için spor, aerobik ve yoga gibi aktivitelerini aksatmamanız gerekmektedir.
- İleriki dönemlerde kalp rahatsızlıklarının meydana gelmesini önlemek açısından, bu yaşlarda kalp dosta besinlerle beslenmeli, hafif ve yağsız gıdalar tüketerek hem kalbinizi hem de formunuzu koruyun.
- Yeşil yapraklı bitkiler, domates gibi besinleri kahvaltı sofranızdan eksik etmeyin.
- Menopoz dönemine yaklaşıldığından dolayı, bunu geciktirici A, E ve C vitaminlerini içeren besinleri bol bol tüketmeniz gerekmektedir. Bu vitaminler hücre yenileyici bir özellik taşıdığı için, antioksidan görevi görerek bu evrenin oluşumunu uzun bir süre engelleyecektir.
- Karbonhidrat alımını oldukça azaltın. Yaşlanmayı hızlandırın fazla karbonhidrat alımı dikkat etmezseniz sizi erkenden çökerterek sağlıksız bir hayata neden olur.
40 – 50 Yaş Grupları Nasıl Bir Beslenme Alışkanlığına Sahip Olmalıdır?
Orta yaşlı bireyler olarak adlandırılan bu yaş aralığındakiler, bilimsel verilere göre % 60’ı kalp hastalıkları ile savaşıyor. Genetik olabildiği gibi daha önceki dönemlerde tüketilen zararlı gıdalar nedeniyle de ortaya çıkabilen bu rahatsızlık en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Beslenme alışkanlığınızın yanı sıra hareketi de yaşamınızdan eksik etmemeniz gereken bir dönemdir.
Bu yaş grubunda iseniz;
- Kalp sağlığınızı korumak adına lifli besinleri ve organik ürünleri tüketmeye özen gösterin. Lifli besinler hem kolesterolünüzü düzene sokacak hem de sizi uzun süre tok tutarak formunuzu korumanızı sağlayacaktır.
- Bu yaş grubundakiler, Omega 3 ve B 12 vitaminleri açısından zengin besinleri daha fazla tüketmelidir. 60’lı yaşlara hazırlık olan bu dönemde, ne kadar sağlıklı bir beslenme alışkanlığı uygularsanız daha sağlıklı bir yaşama sahip olacaksınız.
- Yaşın ilerlemesi ile bağırsaklarda azalan yararlı bakteriler, sindirim sisteminizi zora sokacaktır. Bu durumun önüne geçmek için probiyotik içeren gıdalarla beslenmeye çalışmalısınız. Özellikle lahana turşusu, fermante ürünler ve süt ürünleri probiyotik açısından zengin olduğu için bol bol tüketilmelidir.
60 + Yaş Grupları Nasıl Bir Beslenme Alışkanlığına Sahip Olmalıdır?
- Emeklilik dönemi olarak adlandırılan bu dönemde, en iyi beslenme şekli ısıya maruz kalmadan tüketilebilen yeşil sebzeler, salatalar ve meyveler dönemin başlıca temel besin kaynağı olmalıdır.
- Günde 1 avuç ceviz, incir, fındık ve Antep fıstığı sizi daha enerjik hale getirecek ve zinde kalmanızı sağlayacaktır.
- Ara öğünlerde mutlaka yoğurt tüketimi yapılmalı, kemiklerin güçlenmesi sağlanmalıdır.
- Yağlı ve çok karbonhidrat içeren besinlerden uzak durun. Bunun yanında hafif egzersizleri ve yürüyüşü hayatınızdan eksik etmeyin. Formunuzu korumaya çalışın.