Sağlıklı Yaşam

Hayıt Tohumu Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Hayıt tohumu şifalı bitkiler denince akla ilk gelenlerden biridir. Bu bitki, Verbenaceae familyasının Vitex agnus-castus türüne aittir. Haziran ve eylül aylarında açan pembe renkli çiçekleri vardır. Ancak şifasından faydalanmak amacıyla alternatif tıpta kullanılan bölümü siyah ve kahverengi tonlarındaki yuvarlak meyveleridir.

Kadın hastalıklarının tüm alt kolları başta olmak üzere, kadına bağlı infertilite (kısırlık) tedavisinde, hormonlar, cilt, kemikler ve saçlar üzerinde, pek çok alanda şifa dağıtan bir bitkidir. Öyle ki DR. İbrahim Saraçoğlu tarafından sıklıkla tavsiye edilen ve anlatılan bir kür olarak karşımıza çıkmaktadır. Üstelik başka bitkilerle de karışım haline getirilerek kullanılabilmektedir.

hayıt tohumu faydaları

Peki bu şifalı bitkinin kullanım şekli, yararları ve yan etkileri nelerdir? İşte biz de bu yazımızda sizlere, tüm bu soruların cevabı niteliğinde bir takım bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Hayıt Tohumu Faydaları Nelerdir?

  • Kadınlarda hormonal dengenin düzenlenmesine yardımcı olur. Prolaktin, östrojen ve progesteron dengesini sağlar.
  • Beyindeki önemli bir hormon olan hipofiz bezini destekleyerek diğer pek çok hormonun vücutta doğru şekilde sentezlenmesine katkıda bulunur.
  • Kadınlarda gerek adet öncesi dönemde, gerekse de diğer zamanlarda çeşitli hormonal etkenlere bağlı olarak yaşanan meme ağrılarını (mastalji) ve memelerdeki hassasiyeti giderir.
  • PMS adı verilen premenstrual sendrom (adet öncesi) semptomlarını hafifletmeye yardım eder. Baş ağrısı, memelerde acıma hissi, çarpıntı, el ve ayaklarda soğukluk, depresif ruh hali, mide bulantısı, adet sancısı, enerji düşüklüğü gibi problemlerle savaşarak verimliliği arttırır.
  • Anti bakteriyel özelliğe sahiptir. Özellikle hayıt tohumundan elde edilen çayın uygun şekillerde tüketilmesi durumunda, vücuttaki enfeksiyon odaklarını yok eder ve şikayetlerin şiddetini de önemli ölçüde azaltır.

hayit tohumuu

  • Salmonella adı verilen, bağırsaklara yerleşerek vücuttaki hormon dengesini bozmasının yanı sıra, vücudun genel işleyişini de olumsuz yönde etkileyen bakteri çeşidine karşı mücadelede aktif rol oynar.
  • Özellikle kadınlarda menopoz sonrası dönemde görülen, ancak her yaş ve cinsiyetten insanı etkileyen kemik yoğunluğunun azalması, kemik erimesi problemine karşı adeta koruyucu bir kalkan oluşturur.
  • Seramid adı verilen, ciltteki faydalı yağ tabakalarının sentezlenebilmesi için östrojen hormonunun yeterli düzeyde çalışıyor olması gerekmektedir. Hayıt tohumu bu hormonu aktive eder. Dolayısıyla cilde canlılık, parlaklık ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
  • Kan dolaşımını destekleyen ve kanın fazla miktarda pıhtılaşmasını engelleyen hayıt tohumu dolaşım bozukluğu tedavisine destek olur. Aynı zamanda kan damarlarından saç köklerine ve hücrelerine yeterli düzeyde vitamin ve mineral taşınmasını sağlayarak, saçların güçlenmesine yardım eder. Bu da koparak dökülmeleri önler ve daha hızlı uzayan, gür saçlara sahip olmanıza yol açar.

Hayıt Tohumunun Doğurganlığa Faydaları!

Prolaktin adı verilen süt hormonunun yükselmesi rahim duvarını kalınlaştırır ve yumurta gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ancak hayıt tohumu prolaktin hormonunun normal seviyelerde seyretmesini destekler.

Öte yandan kadın infertilitesindeki en ana problemlerden bir tanesi de menstrual döngüdeki sapmalar ve buna bağlı olarak meydana gelen yumurtlama problemleridir. Bir diğer deyişle; adet düzensizliğinden söz ediyoruz. Fakat hayıt tohumunun içeriğinde bulunan bileşenler, adetleri düzene sokarak yumurtlamanın sağlıklı bir biçimde gerçekleşmesine ortam hazırlar.

hayit otu

Hayıt Tohumu Kullanım Şekli

  1. Hayıt ağacından elde edilen ekstraktlar kremlerin içeriğinde ham madde olarak yer alır. Bu haricen kullanım için uygundur. Ayrıca hayıt çayı veya hayıt yağı şeklinde de kullanılabilir ya da karışım yapılarak kürler oluşturulabilir.
  2. Hayıt tohumundan soğuk sıkım yöntemiyle elde edilen yağ, hiç bir katkı maddesine karıştırılmadan direkt olarak cilde sürülebilir. Ayrıca besleyici ve şifalı özellikleriyle ağız yoluyla da alınabilmektedir.
  3. Hayıt tohumu, toz haline getirilmesinin ardından 5-10 dakika boyunca kaynatma haznesinde demlenir ve böylece hayıt çayı hazırlanmış olur.
  4. Hayıtı yalnızca toz halinde kullanmak isteyenler ise balla karıştırarak günde 1 veya 2 tatlı kaşığı kadar tüketebilirler.
  5. Aynı zamanda hayıt tohumu zencefil, zerdeçal ve çörek otu ile karışım haline getirilip kür olarak da tüketilebilir. Bu şekilde iltihap kurutucu özelliğinden yararlanmak mümkündür.

Hayıt Tohumunun Yan Etkileri

En bilinen etkisi elbette ki östrojen hormonunu arttırmasıdır. Bu nedenle erkeklerde kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Öte yandan kan sulandırıcı ilaç kullananların, alerjik bünyeli kişilerin ve doğum kontrol hapı alanların hayıt bitkisini kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışmaları gereklidir.

Son olarak belirtmeliyiz ki; 3 aylık kullanım süresinin aşılmamasına ve günlük tüketim dozunun doktor önerisiyle belirlenmesine özen gösterilmelidir.

Hayıt Tohumunun Faydaları İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu