Girişimcilik ve İşletmeKişisel Finans

Havale Nedir, Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Aynı bankadaki iki farklı hesap arasındaki para transferi işlemine havale adı veriliyor. Para transfer işlemi, farklı bir banka üzerinden gerçekleştirilmediği için daha az masraflı oluyor. Bu nedenle hızlı bir şekilde transfer gerçekleştirildiği için bu yöntem sıklıkla tercih ediliyor. IBAN ya da hesap numarası kullanılarak, havale aracılığı ile para transferi yapılabiliyor. Kişiler kendi IBAN numaralarını da, transfer gerçekleştirecekleri IBAN numaralarını da banka şubelerinden, internet bankacılığından veya telefon bankacılığından kolayca öğrenebiliyor. Hesap numarası da banka kartlarında yer alan IBAN numaraları içerisinde yer alıyor. Havaleler, PTT ve banka havalesi olarak da iki türe ayrılıyor. Bu yöntemler kullanılarak da havale işlemi gerçekleştirilebiliyor.

havale nedir

Havale ve EFT Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • Havale, aynı banka üzerindeki hesaplar arasındaki para transferini gerçekleştirmek için kullanılırken, EFT işlemi (Elektronik Fon Transferi), iki farklı banka arasında yapılıyor. Böylelikle, havale işlemi EFT’den çok daha hızlı gerçekleştiriliyor.
  • EFT ile havale arasındaki bir diğer fark ise işlem ücreti oluyor. Havale, EFT işlemine oranda çok daha uygun oluyor.
  • EFT, hafta içi bankaların çalışma saatleri aralığında gerçekleştirilirken, havale 7 gün/24 saat kolaylıkla yapılabiliyor ve para direkt olarak hesaba aktarılıyor.

Havale İşleminin Kaç Para Ücreti Var?

Eğer para transferini gerçekleştirecek kişinin bankada işlem ücret muafiyeti yoksa yapılacak havaleden ‘’havale ücreti’’ adıyla belirli bir miktar kesinti oluyor. Bu kesinti aktarılan miktara göre de değişkenlik gösteriliyor. 1.000 TL’ye kadar yapılan transferlerde; mobil uygulama, internet ve düzenli ödemelerde 0,50 TL kesinti olurken; ATM’lerde 1 TL, şubelerde ise 2,50 TL kesinti yapılıyor. 1.000 TL ile 50.000 TL arasındaki transfer işlemlerinde ise bu kesinti miktarlarının iki katı kadar kesinti uygulanıyor. 50.000 TL ve üzeri işlemlerde ise mobil uygulama, internet ve düzenli ödemelerde 12.50 TL kesinti yapılıyor. ATM’lerde 25 TL, şubelerde de 50 TL kesinti yapılıyor.

Banka Havalesi İçin Hangi Bilgiler Gerekli?

Günümüz şartlarında, para transferi gerçekleştirilirken, bütün bankalar kişilerin IBAN (Uluslararası Banka Hesap Numarası) bilgilerini talep ediyor. IBAN bilgileri ile yapılacak işlemler hem daha hızlı hem de daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşiyor. Alıcının IBAN bilgileri eğer bilinmiyorsa, hesap numarası veya şube numarası ile alıcıya ait ad soyad bilgileri girilerek işlem gerçekleştirilebiliyor. Bunların yanı sıra, havale işlemi aynı bankaya ait iki hesap arasında yapıldığı için hafta içi ve hafta sonu, 7/24 boyunca transfer gerçekleştirmek mümkün oluyor. İşlem bu şekilde kolayca yapılabildiği için banka hızına göre hesapların havaleyi gerçekleştirme süresi de değişiyor. Ancak genel olarak, ortalama 10 dakika kadar kısa bir süre içerisinde transfer işlemi tamamlanmış oluyor.

Banka Havale İşlemleri Hangi Yollar Üzerinden Yapılıyor?

  • ATM’ler
  • Banka şubeleri,
  • Mobil bankacılık
  • İnternet bankacılığı
  • Telefon bankacılığı

Yukarıda yer alan alternatif kanallar acılığı ile havale işlemleri yapılabiliyor. Şube dışındaki kanallar, işlem ücretleri açısından da daha uygun aralıklarda kesinti yapıyor. Tüm bu bankacılık sistemleri, havale para transferi gerçekleştirmek açısından gönderen ve alıcı için kolaylıklar sağlıyor. Hem hafta içi hem de hafta sonu, saat gözetmeksizin kolay bir şekilde transfer işlemi yapılabiliyor.

Kaynak site: https://www.bankalar.org/

https://www.bankalar.org/havale-ucretleri/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu