Hatay Mutfağı’ndan 15 Efsane Lezzet!
Hatay mutfağı, civarındaki şehirlerle etkileşimi olan efsane mutfaklardan biridir. Adına en fazla restoran açılan mutfaklardan da biridir aynı zamanda. Yaşadığınız şehirde bile hatay mutfağından yemekler sunan restoranlar görmeniz mümkün.
Sizler için namı şehirleri aşan en güzel Hatay yemeklerini derledik. Bu lezzetleri yerinde tatma imkanı bulursanız ne mutlu size.
Kaç tane yediğini anlamazsın: Oruk
Hataya özgü efsane lezzetlerden ilki oruk. İnce bulgur hakkıyla açılır ve içine bol yağlı, salçalı bir kıyma harcı koyularak yapılan incecik bir köfte. Bir de çıtır çıtır kızartıldı mı tadına doyamazsınız.
Acı severleri böyle alalım: İskenderun Döneri
İskenderun döneri, insanın ağzı yansa da yine de yemeye doyamadığı bir dönerdir. Hatta acısız istediğinizde bile gelen döner ağzınızı yakacak tattadır. Bu dönerin en büyük özelliği ise dürümün dibinde biriken sosu ve etin yağıymış.
Mezelerin olmazsa olmazı: Humus
Humus pek çok yörede yapılan bir mezedir. Fakat Hatay mutfağında yeri bir başkadır. Özel günlerin, davetlerin vazgeçilmez lezzetidir.
Bulgurun en güzel hali: Fellah Köftesi
Fellah köftesi kıymasız köfte olur mu sorusuna cevap olarak verilebilecek en güzel lezzettir. Malatya mutfağının baştacı olan Fellah köftesi, Hatay mutfağında bol maydanozlu karşımıza çıkar.
Ekmekleri değerlendirmenin en iyi yolu: Muhammara
Bu ezme Bayat Gaziantep ve Hatay’ın ortak yemeklerinden biridir. Bayat ekmek içleriyle yapılır. İçine salça, sarımsak, ceviz ve baharat konulur ve tadına doyum olmaz.
Uzak diyarlardan geldi: Mütebbel
Mütebbel için Suriye yemeği de deniliyor Arap yemeği de. Biz kendisini her şekilde kabul ederek kendisini Hatay yemeklerine dahil ediyoruz. İçinde tahin, yoğurt ve patlıcan barındıran bu lezzete barındırabilirsiniz.
El emeği göz nuru: Şişperek Çorbası
Ana malzemesi yoğurt ve pirinç olan çorbaya kıyma, soğan ve baharatlar dahil edilip özenle açılan hamurdan incecik parçalar kesip koyulunca ortaya eşsiz bir çorba çıkıyor.
Salataların en pratiği : Hettüş Salatası
Yine bir bayat ekmek değerlendirme seçeneğiyle karşınızda Hettüş Salatası. Ekmekleri biraz fırınlayıp içine İçine soğan, domates, semizotu, nane, dereotu eklediğinizde ortaya hem pratik hem de doyurucu bir salata ortaya çıkıyor.
Hatırladıkça iç çekersin : Biberli Ekmek
İşte Hatay’da yemeye doyamayacağınız bir lezzet daha. Yumuşacık hamuru, ev yapımı biber salçası, sirke, zahter ve diğer baharatlarla buluşturarak eşsiz bir lezzete imza atmışlar.
Tam bir enerji deposu: Kömbe
Özellikle bayramlarda yapılan Kömbe’ye kurabiye demek biraz hafif kalır. Özel baharatı ve kalıbıyla gönlünüzü fethedecek kömbenin içinde gerçek bir hazine saklıdır. Cevizlisi, hurmalısı, sadesi, zeytinlisi gibi seçenekleriyle tam bir enerji deposudur.
Etini özel seçersin: Kağıt Kebabı
Kağıt kebabı için kasaptan özenle seçilen etler kıyılarak salça ve baharatlarla buluşuyor. Domates, biber ve soğan da eklenip fırına veriliyor. O kadar güzel oluyor ki sadece açlar değil tok olanlar da bayıla bayıla yiyor.
Baş tacıdır: Zahter Salatası
Zahter salatasına salata diyip geçmeyin. Çünkü Hatay’da salatanın bile yeri ayrıdır. Mayhoş zahterler, nar ekşisi ve zeytinyağıyla harmanlanıyor. Ortaya da ekmeği bana bana yemelik bir lezzet oraya çıkıyor.
Tabak tabak yedirir: Ispanaklı Borani
Ispanaklı borani de ıspanağın kökleri ve yaprakları, pirinç, nohut bve bol ekşi katılarak pişiyor. Hataylılar ıspanak sevmeyenin bile bayılacağını iddia ediyor.
Bu peynir başka peynir: Sürk
Bildiğiniz bütün peynirleri unutun. Bu peynir başka peynir. Çökelek peyniri, acı pul biber, kekik ve kaya tuzu ile yoğrulduktan sonra güneşte kurutuluyor. Sonra gelsin ister kavurmasını yapın, ister salatanıza katın isterseniz böreğinize.
Kapanışa yakışır bir lezzet: Künefe
Künefe için çok da fazla bir şey söylemeye gerek yok. Bilen bilir. Özel peyniri ve sıcacık şerbetiyle tadına doyum olmaz.