Sağlıklı Yaşam

Hafıza Kaybı Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Hafıza kaybı, bir kişinin normalde kolayca hatırlayabileceği bilgi ve deneyimlerin unutulmasıdır. Hafıza kaybı (bazen amnezi olarak adlandırılır) kısa süreli belleği veya uzun süreli belleği etkileyebilir.

Uzun süreli anılar, uzun zaman önce meydana gelen bilgileri ya da olayları hatırlayanlardır. Bunlar daha uzak anılardır. Uzun süreli anılar kafanızda daha kalıcı bir şekilde kilitlenir, çünkü zaman içinde onları hatırlamak ve tekrarlamak için daha fazla zamanınız olur.

hafıza kaybı 1

Sporadik veya küçültücü bellek özelliklerine neden olabilecek çeşitli koşullar vardır. Stres, anksiyete ve depresyonun tümü, kafa travması veya felç gibi hafızayı önemli ölçüde etkileyebilir. Ani yaralanmalar, iki tür hafıza kaybına veya amnezi retrograd amnezisine neden olur.

İnsanlar yaralanma veya hastalıktan önce olanları unuttuğunda meydana gelir ve anterograd amnezi, insanlar yaralanma veya hastalıktan sonra olanları unuttuğunda meydana gelir. Birisi hafıza kaybı yaşıyorsa, doktor sebebini tam olarak belirlemek için semptomlarını gözden geçirir.

hafıza kaybı 2

Hafıza Kaybı ve Nedenleri

Hafıza kaybına katkıda bulunabilecek birçok şey olmasına rağmen, burada en yaygın olarak tanımlanan faktörleri içeren bir listeyi sizinle paylaşmak isteriz..

İlaçlar: Hafızayı bir şekilde, şekilli veya biçimde bozduğu bilinen çeşitli ilaçlar vardır. En sık görülen ilaçlar, depresyon, anksiyete, uyku, kas gevşetici ve sakinleştirici ilaçlarıdır.

Alkol veya uyuşturucu kullanımı: Çok fazla içtiğiniz bir geceden sonra uyandınız ve ne olduğunu hatırlamakta zorluk çektiniz mi (21 yaşın üstünde olduğunuzu varsayarak)? Uyuşturucu kullanımına ek olarak, alkol tüketimi de hafıza kaybının yaygın bir nedenidir. Bu maddeler beyni değiştirir ve kullanımları sırasında anıların oluşumunu etkiler. Ek olarak, sigara kullanımı hafıza işlevini etkileyen beyne giden kan akışını kısıtlayabilir.

Uyku eksikliği: Beyniniz kendini gençleştirmek için iyi bir uykuya güvenir. Yeterince uyuyamıyorsanız, beyniniz düzgün çalışamaz, bu da yeni anılar oluştururken ve eski bilgileri almakta zorlanacağı anlamına gelir.

hafıza kaybı 3

Depresyon, anksiyete ve stres: Depresyonda, endişeli veya stresli hissettiğinizde, konsantre olmakta da zorlanırsınız. Sonuç olarak, çevrenizde neler olup bittiğini daha az fark edersiniz ve bu daha sonra hatırlanabilecek sağlam anılar oluşmasını önler.

Yanlış beslenme: Beynin iyi çalışması için çok yönlü bir diyet gerekir. Protein, yağ veya bazı vitaminlerden yoksunsanız, hafıza problemleri yaşayabilirsiniz.

Kafa travması: Bir beyin sarsıntısı veya kafaya çarpma geçici olarak anılarını kendinizden çalmış gibi hissedebilir! Sakatlıklar beynin hem kısa hem de uzun süreli hafıza bölgelerini etkileyebilir. Ancak bazen hatıralar iyileşme şansı yakalandıktan sonra zamanla geri gelir.

İnme: İnme, beyne giden ani kan akışı eksikliğinden kaynaklanır. İnmeli hastaların kısa süreli hafıza kaybına sahip olmaları yaygındır, ancak uzun süreli hafızaları bozulmadan kalır.

Demans: Demans yaşayan birini tanıyor olabilirsiniz ve bu üzücü bir durum olabilir. Demans ile bir kişi yavaş yavaş anılarını kaybeder ve hastalık geri dönüşü yoktur. Alzheimer hastalığı en sık rastlanan buna hastalıkları arasında ilk sırada yer almaktadır.

Diğer nedenler: Bunlar beyinde kanama, beynin belirli kısımlarına (inmeden farklı olarak) kan akışıyla ilgili problemler (inmeden farklı olarak), duygusal olarak travmatik bir olayın neden olduğu psikolojik amnezi veya bir beyin tümörünü içerebilir.

hafıza kaybı 4

Hafıza Kaybı ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu