Günlük Tutmak Psikolojiyi Nasıl Etkiler?
Günlük tutmak, her ne kadar teknolojik gelişmeler nedeniyle sekteye uğramış olsa da, çok değerli ve kişinin mental sağlığına olumlu yönde etki eden bir alışkanlıktır. İnsan hayatı çeşitli iniş-çıkışlarla, engebelerle, rastlantılarla, acı ve tatlı pek çok olayla doludur. Hepimiz gün içerisinde bizi olumlu veya olumsuz etkileyen, aklımızda kalan veya kalmasını istediğimiz, anı haline gelme potansiyeli taşıyan durumlarla veya gelişmelerle karşı karşıya kalırız. İşte tam da bu noktada atalarımızın sözü aklımıza gelir; ‘’söz uçar, yazı kalır’’.
Yazmak bir anı, bilgiyi, olayı ya da durumu adeta ölümsüzleştirmektir diyebiliriz! Öyle ki; yıllar sonra dönüp baktığımızda okuduğumuz satırlar, bizi o günlere ve o ruh haline geri döndürebilecek kadar da güçlü bir etkiye sahiptir. Bu durum, bir yandan da deneyimlerimizin kıymetini anlamamıza zemin hazırlamaktadır. Tutulan günlükler; çıkarımlar yapabilmemiz, geldiğimiz noktayı değerlendirebilmemiz ve hayatımıza kattıklarımızı ya da eksilttiklerimizi gözlemleyebilmemiz için de önemli bir fırsattır.
Günlük Tutmak ve Psikolojik Etkileri
Odaklanma ve Organize Olma Becerisini Geliştirir: Yazmak konsantrasyonu yükselterek, günü planlamaya ve sistemli yaşamaya olan eğilimi arttırır.
Düşüncelerinizi Berraklaştırır: Olumsuzlukları zihinde tutmak mental açıdan karmaşaya ve yorgunluğa yol açar. Ancak bunları kaleme almak, bir boşalım sağlayarak yüklerinizden kurtulmanıza ve bakış açınızı netleştirmenize yardımcı olur.
Uyku Kalitenizi Arttırır : Zihin hem olumlu hem de olumsuz olayları tekrar tekrar düşünerek taze tutmaya meyillidir. Bu da uykuya dalmayı güç hale getirir. Ancak bunları yazdığınızda işlemiş olursunuz. Böylece rahatlayarak daha sağlıklı bir şekilde uykuya geçebilirsiniz.
Kaygılarınızı Azaltır: Duygu, düşünceler ve yaşananlar dışa vurulduğunda önemli oranda hafiflik sağlanır. Böylece kaygılı hal azalarak daha sakin bir düşünce sistemi gün yüzüne çıkar. Veya bazı durumlarda bizi kaygılandıran şeyin adını koyamayız. Yazmaya başladıkça adeta bir terapi gibi, hissettiklerimizi kendimiz keşfederek kağıda dökebilir ve bu doğrultuda çözüm arayışına girebiliriz.
Yas Sürecini Geçirirken Yardımcı Olur: Sevilen bir kişinin kaybı hiç şüphesiz ki büyük bir keder ve üzüntü getirir. Bu noktada günlük tutmak ve yaşanan duyguların kağıda dökülmesi ferahlama sağlar. Öte yandan da kaybedilen kişi ile tek taraflı da olsa yeniden iletişim kuruluyormuş hissi verir.
Yalnızlık Duygusunu Hafifletir: Kimi zaman kalabalıklar içinde dahi olsak kendimizi ruhen yalnız hissederiz. Çevremizdekileri; duygularımızı, fikirlerimizi veya yaşadığımız birçok şeyi anlatacak kadar yakın bulamayız. Böyle durumlarda; kendi cümlelerimizi, en özgür ve dürüst olacağımız platformda endişe etmeden kurmak isteriz. Günlük tutmak ise bize bu alanı tanıyacak en önemli aktivite olabilir!
Size Hedeflerinizi Hatırlatır: Günlüğünüze yalnızca yaşananları değil, yaşanmasını istediğiniz şeyleri de yazabilirsiniz. Böylece hayalleriniz ve hedefleriniz çok daha somut bir hal alarak, sizi tetikleyici unsur olabilir. Kağıda döktükleriniz; gelişiminize, değişiminize ve odak noktalarınıza ayna tutabilir!