Gündemin en çok konuşulan konularından bir tanesi de güneş patlamasıdır. Güneş patlamasının NASA tarafından geliştirilen bir teknik ile önceden tahmin edilebilmesi ilgi uyandırmaya devam ediyor. Solar Dynamics Gözlem evi ile birlikte geliştirilen bu teknik sayesinde elde edilen veriler korkutucu sonuçlar ortaya çıkarıyor. Peki güneş patlaması nedir?
Güneş Patlaması Nedir?
Güneş püskürtüsü bilinen adıyla güneş patlaması, güneşin yuvarlarında yani atmosferinde ortaya meydana gelen şiddetli patlamalara denir. Bu patlamalar milyarlarca megaton şiddetinde meydana gelir. O kadar şiddetlidir ki, saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler. Bu oluşan şiddetli patlamaların dünyaya etkisi ise, küçük dalgada radyasyon parçacıklarının atmosferimize ulaşmasıyla etki eder. Ancak daha ortalama şiddetin üstündeki patlamalarda ise bu etki daha büyük olur.
Güneş Patlaması ile İlgili Güncel Bilgiler
Güneş patlaması NASA tarafından fark edildi. Buna göre güneşin yüzeyinde bir leke ortaya çıktı. Bu leke gezegenimize doğru dönerek büyük bir patlama etkisi yaratacak güçte. Ne zaman patlama yaratacağı bilinmese de ortaya atılan sözler kulağa son derece korkunç geliyor.
Bilim insanları güneşin yüzeyinde bir leke fark etti. Bu lekenin büyüklüğünün Mars kadar olduğunu söyledi. Dünya gezegenine doru dönene lekeye AR2770 ismi verildi. Birincil karanlık çekirdeğe sahip olan leke, dünyanın büyük kısmını yok edebilecek güce sahiptir.
Güneş Patlaması Dünyaya Değerse Ne Olur?
Güneş patlaması bazı dönemler yaşanan bir durudur. Bilim insanları birçok kez patlamayı önceden tahmin edebilmektedir.
Eğer güneş patlaması ile gezegen aynı yönde oluşursa buna gezegenler arası koronal kütle boşalması adı verilir. Bu tarz bir patlama dünyanın manyetosfer tabakasına etki eder. Ayrıca bu patlama jeomanyetik fırtınaya sebep olur. Bu durumun sonuçları şunlardır:
- Güneşten uzak yönde kuyruk kısmı uzar.
- Terawat düzeyinde güç üretilir.
- Üretilen güç dünya atmosferinin üst katmanlarına kadar aktarılır.
- Dünya atmosferine küçük radyasyon parçaları girer.
- Radyasyon dalgaları özellikle iletişimi olumsuz yönde etkiler.
- “Auroro” adlı ışık olayları meydana gelir.
- Uydu elektronik devreleri hasar görür.
- Şehir elektrikleri gider. Çoğu zaman uzun süre geri gelmez.
- Olayın bir de uzay ve astronomi dünyası için olumsuz etkileri vardır.
- Deprem olaylarının meydana gelebileceğini düşünen bilim insanları vardır.
Güneş Patlaması Hakkında Diğer Bilgiler
Bazı bilim insanları ise güneş patlaması olayının abartıldığını düşünüyor. Dünyanın sonunun geldiği ve insanlık hayatının riskli olduğu gibi konuların meydanın yanıltıcı haberlerinden olduğunu öne sürüyor.
Çünkü, bilim insanları bu olayın daha önce defalarca meydana geldiğini belirtiyor. Eğer belgesellerde ve medya kanallarında bu durum anlatılmasaydı kimse tarafından bilinemeyeceğini söylüyor.
Ayrıca, patlamanın önceden fark edilerek yörüngesindeki uyduların ve yeryüzünde yer alan güç şebekelerinin kapatılarak zararlı etkilerin minimize edilebileceğini düşünüyor.
Kısacası; eğer patlama çok büyük olmazsa yaşayabileceğimiz en kötü durum: Bir gün boyunca elektriksiz ya da internetsiz kalmamızdır.