Güneş Çarpması Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Güneş çarpması, tipik olarak aşırı hava sıcaklıklara maruz kalmanın ya da fiziksel eforun bir sonucu olarak vücudunuzun aşırı ısınmasının neden olduğu bir rahatsızlıktır. Bu durumda en ciddi güneş çarpması sonucu vücut sıcaklığınız 40 derece ya da daha yüksek seviyelere kadar çıkabilir. Bu durum daha çok yaz aylarında meydana gelmektedir.
Güneş çarpması acil tedavi gerektirmektedir. Tedavi edilmeyen güneş çarpmaları beyninize, kalbinize, böbreklerinize ve kaslarınıza hızla bir şekilde zarar verebilir. Hasar, tedavinin geciktirilmesiyle daha da kötüleşir ve ciddi komplikasyon ya da insanların ölüm riskini oldukça artırır.
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?
- Güneş çarpması belirtileri ve semptomları şunları içermektedir;
- Yüksek vücut ısısı: Termometre ile elde edilen 40 derece ya da daha yüksek bir insan vücudu sıcaklığı, güneş çarpmasının ana işaretidir.
- Değişen zihinsel durum ya da davranışlar: Karışık duygu durumları, ajitasyon, konuşma bozukluğu, sinirlilik, deliryum, nöbetler ve koma sıcak çarpmasından kaynaklanabilir.
- Terleme durumlarında gözle görülür değişiklik: Sıcak havanın getirdiği güneş çarpmasında cildiniz aşırı sıcak ve kuru olacaktır. Durduğunuz yerde bile terleyebilirsiniz.
- Mide bulantısı ve kusma: Mide bulantısı ve kusma güneş çarpması belirtilerinin başında yer almaktadır.
- Kızarmış cilt: Vücut ısınız yükseldikçe cildiniz kırmızıya başlar.
- Hızlı nefes alma: Nefesiniz hızlı ve sığ olabilir.
- Artan kalp atış hızı: Nabız önemli ölçüde artabilir. Çünkü ısı stresi, vücudunuzu soğutmaya yardımcı olmak için kalbinize muazzam bir yük getirecektir.
- Baş ağrısı: Eğer ki başınızda şapka yok ise baş ağrısına burun kanaması da eşlik edebilir.
Güneş Çarpmasının Nedenleri Nelerdir?
Normal vücut sıcaklığı ısı üretimi ve ısı kaybı ile dengelenir. Isıyla ilişkili bir hastalık, vücut sıcaklığını düzene koyamadığından ya da kontrol edemediğinde ortaya çıkar. Aşırı terleme, vücudun normal tuzlu su dengesini bozar. Bu da ısı hastalığının belirtilerine neden olur.
Güneş çarpması vakalarının çoğu, bir kişi egzersiz yaparken, çalışırken ya da sıcaklık ve nem yüksek olduğunda bir aktiviteye başladığı zaman ortaya çıkar. Bu koşullar altında, ter ciltten buharlaşamaz ve vücudun sıcaklığı yükselmeye başlar. Tedavi edilmezse, bu durum ciddi bir komplikasyonlara, hatta ölüme neden olabilir. Bununla birlikte, erken teşhis ve tedavi edilirse, en ciddi problemlerden kaçınılabilir.
Güneş Çarpmaları Önlenebilir Mi?
- Sıcak bir ortamda çalışırken ya da egzersiz yaparken susamasanız bile her 15 dakikada bir su için. Aşırı sıcakta derece vermek gerekir ise 40 derecenin üzerindeki hava sıcaklıklarında dışarı çıkmanız gerekiyorsa, her saat toplamda 2 ila 4 bardak su tüketin.
- Gölgede, serin alanda ya da klimalı alanda periyodik dinlenme molaları verin.
- Sıcak nemli havalarda dışarıda çalışırken ya da egzersiz yaparken bir şapka ve bol, hafif, açık renkli giysiler giyin.
- Kesinlikle alkol ya da kafein içeren içecekler içmeyin.