Bilim ve KeşifYaşam

Grizu Patlaması Nedir? Neden Meydana Gelir?

instagram takipçi hilesi

Grizu Patlaması Nedir? Neden Meydana Gelir? Grizu, kömür madenlerinde bulunan yanıcı gazlardır. Başta metan olmak üzere bir takım yanıcı gazlara verilen isimdir. Özellikle kömürün bitümlü olduğu bölgelerde bulunur. Gaz, kömür ve bitişik katmanlardaki ceplerde birikir ve bunlara nüfuz edildiğinde patlamaları tetikleyebilir.

Grizu Patlaması Nedir? Neden Meydana Gelir?

Patlamanın olması için en az %12 oranında oksijenin olması gerekmektedir. Havada bulunan metan %5-6 oranındadır. Bu sıcaklığın etkisi ile yanar. Fakat metan %5-16 seviyelerine geldiği zaman patlama özelliği kazanır.

Düşük bir patlama olması için en az %8, şiddetli bir patlama için ise %9,5 oranında olur. Tutuşturma kaynakları olarak fazla ısınan yüzey, açık ateşe temas, elektrikle oluşan kıvılcımlar ve sürtünme gibi şeylerdir. Soma faciasında gerçekleşmiştir.

Metan (CH4) doğada yaygın olarak bulunan renksiz, kokusuz, tatsız, yanıcı bir gazdır. Metan Gazı, oksijenin yokluğunda bakteriyel etkiyle organik madde ayrıştığında üretilir. Atmosfer, hacimce yaklaşık 2,2 ppm Metan içerir.

Madencilikte Kot Nedir? Ne Anlama Gelir?

Kot, deniz seviyesinden olan yüksekliği gösteren bir birimdir. Karayollarında rakım olarak geçer. Eğer bu değerin önünde “+” işareti var ise denizden yüksekte, “-” işareti var ise de deniz seviyesinden alçakta olduğunuz anlamına gelir.
Bartın maden kazasından -205 ve -300 kotlardan bahsediliyordu. Bunun anlamı şudur. Patlamanın olduğu yer deniz seviyesinden 300 m aşağıdadır. İşçiler bu seviyelere özel asansörler ile inip çıkmaktadır.

Grizu Patlaması Nasıl olur?

grizu patlamasi nedir 3

Metan ve hava karışımı olarak da adlandırılan Grizu, %5 – %15 arasında metan ile havanın karışması ile oluşan bir karışımdır. 650 derecede 2 fazlı bir yanmaya girer. Bu karışım ilk olarak ani şekilde genleşme yaşar. Daha sonra da patlamanın merkezine doğru hızlı bir kuvvet ile gaz sıkışması meydana gelir. Büyük bir güce sahip patlama türüdür.

Grizu Patlaması Neden Olur?

grizu patlamasi nedir 4

Grizu, maden ocaklarının kabusu olan bir gazdır. Türkiye’de çok sık rastlanmaktadır. Özellikle de yaşlı kömür damarlarında görülür. Yasalara göre metanın havada bulunma oranı %1’dir. Eğer bu seviyeler üzerine çıkarsa acilen önlem alınmalı ve maden ocağı hızlı bir şekilde boşaltmalıdır.  Erken önlem alınmadığı durumlarda Soma ve Bartın maden kazalarına benzer kazalar maalesef ki yaşanmaya devam eder.

Bartın Maden Kazası Neden Oldu?

grizu patlamasi nedir

Bartın maden kazası ile ilgili henüz kesin bir açıklama yapılmadı. Ancak Enerji Bakanı Dönmez, ilk belirlemelere göre patlamanın grizu sebebi ile olabileceğini belirtti. Patlama 4-12 vardiyası içerisinde yer alan saat 18:15 sularında meydana geldi. Patlama -300 kot yani deniz seviyesinden 300 metre aşağıda meydana geldi.

Açıklanan vefat sayının bir kısmının olay yerinde bir kısmının ise hastanede olduğu açıklandı. Bazı madencilerin ambulans uçak ile İstanbul’da yer alan şehir hastanesine gönderildiği de belirtildi. 13 Mayıs 2014 günü Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasından 301 madenciyi kaybetmiştik. 28 Ekim 2014 günü de Ermenek faciası yaşamış ve 18 madenci vefat etmişti. Yaklaşık 8,5 sene sonra aynı durum bir kez daha maalesef yaşanmış oldu.

Grizu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu