Sağlıklı Yaşam

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir? Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Pitozis olarak da bilinen göz kapağı düşüklüğü, göz kapağının gözün bir kısmını kapatmak için gereken yükseklikten daha düşük olması ve sarkmasıdır. Altta yatan soruna ve kasların durumuna göre hafif bir şaşılık olarak görülebileceği gibi göz bebeğini kapatacak bir boyuta da ulaşabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Bu durum her yaşta insanda görülebilmekle birlikte doğuştan veya sonradan gelişebilir. Görme sorunlarına ve neden olduğu estetik nedenlere bağlı olarak göz kapağı düşüklüğü sorunu psikolojik sorunları da beraberinde getirebilir.

Göz kapağı düşüklüğüne neden olabilecek birçok faktör vardır. Genellikle tek gözde oluşur. Ancak bazı durumlarda her iki gözde de iki taraflı göz kapağı düşüklüğü oluşabilir. Tek gözde meydana geldiğinde, hastalığın nedeni göz önüne alındığında kendi kendine geçmesi beklenebilir. Ancak bilateral pitozis hastanın günlük hayatını etkileyebileceğinden acil cerrahi müdahale gerekir.

Göz Kapağı Düşüklüğünün Nedenleri Nelerdir?

goz kapagi dusuklugu nedir 4 721x405 1

Göz kapağı düşüklüğünün doğumda mevcut olması mümkündür. Normal göz kapaklarına sahip kişilerin çeşitli nedenlerle ptozis olması da olasıdır. Bunlar şunlar olabilir;

  • Yaş: Yaşlandıkça, göz kapaklarımızı destekleyen kaslar zayıflar ve göz kapaklarımızın sarkmasına neden olur. Göz kapağı düşüklüğü vakalarının çoğu yaşa bağlıdır.
  • Travma: Gözde travma yaşanması, gözü kaldıran kas olan levator aponevrozunu zayıflatabilir ya da hasar verebilir. Sonuç olarak, bu hasar üst göz kapağının düşmesine neden olabilir.
  • Yaralanma: Göz kapaklarınızdan yalnızca birinde sarkma olması durumunda, bu bir sinir yaralanmasının veya arpacığın artçı etkisi olabilir. Rutin LASIK veya katarakt ameliyatı, bölgedeki levator kası veya tendonların işlem nedeniyle gerilmesi nedeniyle bazen pitozise neden olabilir.
  • Uzun süreli kontakt lens kullanımı: Göz kapağının uzun süre gerilmesi, göz kapağının zamanla esnemesine neden olabilir. Bu gerilme göz kapağının aşağı düşmesine neden olur ve bazı durumlarda kişinin düzgün görmesini engeller.
  • Tıbbi durumlar: Göz kapağı düşmesi, özellikle her iki göz kapağı da sarkıyorsa, altta yatan tıbbi bir durumun işareti olabilir. Bu durumlar arasında inme, beyin tümörleri veya sinir ya da kasların kötü huylu kanserleri yer alabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi

goz kapagi dusuklugu nedir 2 721x405 1

Göz kapağı düşüklüğü cerrahi müdahaleyi gerektirecek kadar rahatsız edici olabilir. Göz kapağı düşmesi tedavisinin ana hedefleri, görme alanını iyileştirmek, çocuklarda tam görme gelişimine izin vermek ve karşı üst göz kapağı ile daha fazla simetri oluşturmak için üst göz kapağının yükseltilmesidir.

Göz kapağı düşmesi ameliyatı genellikle göz kapağını istenen pozisyona yükseltmek için levator kasının sıkılaştırılmasını içerir. Cerrahınız kesi ve dikişlerin göz kapağınızın dışında mı yoksa içinde mi olacağını sizinle görüşecektir. Levator kası aşırı derecede zayıfsa, alın kaslarının göz kapağını yükseltmesini sağlayan bir askı operasyonu yapılabilir. Konjenital pitozis de cerrahi olarak tedavi edilir. Spesifik operasyon, pitozun ciddiyetine ve levator kasının gücüne dayanır.

goz kapagi dusuklugu nedir

Tamamen normal göz kapağı pozisyonu ve fonksiyonunun elde edilmesinin mümkün olmayabileceğini anlamak önemlidir. Göz kapağı düşmesi olan çocuklar, ameliyattan önce ve sonra, görmelerinin düzgün bir şekilde geliştiğinden emin olmak için düzenli olarak göz muayeneleri ile yakından takip edilmelidir.

Pitozis ameliyatı ayakta yapılan bir işlemdir. Küçük çocuklara genel anestezi uygulanırken daha büyük çocuklara ve yetişkinlere genellikle lokal anestezi uygulanır. Bazı cerrahlar pitozis ameliyatını ofis ortamında gerçekleştirir. Doktorunuz sizin durumunuz için mevcut olan seçenekleri sizinle mutlaka konuşacaktır.

Göz Kapağı Düşüklüğü İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu