İş & Finans

Girişimci Kime Denir? Girişimcilik Türleri Nelerdir?

Girişimci Kime Denir? Girişimcilik Türleri Nelerdir? Girişimci, mal ve hizmet üretmek adında temel unsurları bir araya getiren ve bunu uygun koşullar dahilinde yapmak için çalışma yürüten kişiler için kullanılan tabirdir. Girişimcilik ise tüm riskleri üzerine alan girişimcinin yapacağı atılımlardır. Girişimcilik farklı sektörlerde faaliyet göstermek konusunda son dönemlerin en çok kullanılan kavramlarından biridir.

Girişimci Kime Denir? Girişimcilik Türleri Nelerdir?

Hal böyle olunca da bu alanda farklı türler açığa çıkması kaçınılmaz oluyor. Bu durum; Girişimcilik nedir? Girişimcilik türleri nelerdir? sorularını da beraberinde getirir. Bu yazımızda girişimcilik ile ilgili tüm akla takılanlara cevaplar aramaya çalışacağız.

Girişimcilik Nedir? Girişimcide Bulunması Gereken Nitelikler Nelerdir?

Girişimcilik kavramı günümüzde yükselişe geçen konulardan arasında yer alıyor Girişimcilik farklı sektörlerden kişilerin takibinde olan ve uygun koşullar altında getirisi yüksek olması bu alana yönelik destekler. Yurt içinde ve yurt dışında başarılı girişimcilik öykülerinin konferanslarda aktarılması, pek çok insanın bu atılımlara itmektedir. Ancak her daim durum beklendiği gibi sonuç vermeyebilir. Kişilerin başarılı örnekler arasında yer alması için bazı nitelikleri taşıması ve adımlarında dikkatli olması önem arz eder.

girisimci nedir girimsimcilik

Girişimci olmak için çok fazla atılım öne çıkar ama bunlardan bir kısmı başarısız sonuçlara sahip olur. Bu durumun olumlu sonuç vermesinde girişimci olacak kişilerin payı büyüktür. Girişimci olarak ilerleme kat etmek için kişilerde bulunması beklenen öncelikli nitelikler şu şekilde;

  • Cesur adımlar atabilmesi
  • Öngörü sahibi olabilmesi
  • Çalışma arkadaşlarına liderlik edebilmesi
  • Yenilikçi düşünceye sahip olması
  • Olası fırsatları okuyabilmeli ve değerlendirebilmesi
  • Kazanç getirecek alanları tespit edebilmesi
  • Yaptığı işi sevmeli ve daha fazla gelişim için çaba göstermesi
  • Sabırlı olması

Girişimcilik Türleri Nelerdir?

pexels andrea piacquadio 3808128

Girişimcilik türleri çok fazla kollara ayrılsa da, temelde 4 ana başlıkta en çok ilgi görenler olarak; ticari girişimcilik, iç girişimcilik, sanal girişimcilik ve sosyal girişimcilik öncelikli olarak gösterilebilir.

Ticari Girişimcilik

Kar amacı ile çalışma gerçekleştirilen girişimcilik türlerinden biridir. Aynı zamanda üretim sonucu elde edilen mal ve hizmet toplum yararına katkı sağlayacak özelliklerde olur. Ticari girişimcilikte her adımda toplumsal fayda sağlamak ve sosyal etki yakalamak için çalışmalar yürütmek olurken kar amacı bu hedefe giden bir yol olarak görülür.

İç Girişimcilik

girisimci kime denir girisimcilik turleri nelerdir 1 768x576 1

Bir işletme içerisinde yeteneklerini diğerlerine kanıtlamış ve şirket içindeki ilişkilerini kullanarak yeni bir fikirle ortaya çıkan girişimcilik türüdür. İç girişimcilikte halihazırda kurulan bir girişim bulunurken bunun içerisinde ayrı bir çalışma gerçekleştirmeyi kapsar. Çalışanların kendi deneyim ve becerilerini keşfetmesi sonucu açığa çıkmaktadır.

Sanal Girişimcilik

Ticaret adımlarını teknolojik ortamda gerçekleştirmeyi tercih edenlerin kullandığı girişimcilik türüdür. Sanal hesapları kullanmayı seven yenilikçi düşünce ile yoğrulmuş kuşağın öncülüğünde ortaya çıkmıştır. Sanal girişimcilikte, tanıtım, satış ve hatta ödeme süreci sanal ortamda gerçekleşir. Online satış kanallarında gerçekleşen alışverişler bu türe örnek olarak verilebilir.

Sosyal Girişimcilik

Toplumsal sorunlar çerçevesinde yürütülen girişimcilik türüdür. Kar amacı güdülmeden toplumsal yarar etrafında çalışmalar gerçekleştirilir. Sosyal girişimcilikte var olan sistem ve düzeni iyileştirmek, daha iyi bir düzen elde etmek ön plandadır.

Girişimcilik türleri her ne kadar farklı dallara ayrılsa da temelinde bir adım atmak ve yapılmayanı gerçekleştirmek yatar. Kar amacı ile ya da toplumsal yarar için olsun fark etmeksizin sonuçta elde edilmek istenen yenilik gerçekleştirme düşüncedir. Bu sayede planlar yapılır ve ürün ya da hizmet üretimine yönelim gösterilir.

Girişimcilik konusu ile ilgili öne çıkan videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu