Geniz Eti Ameliyatı Hakkında Merak Edilenler
Geniz eti ameliyatı, özellikle çocukluk çağında en sık geçirilen operasyonlardan biridir. Buradaki amaç; büyüyen ve şişen geniz etinin normal sınırlara gelmesini sağlamaktır. Burun boşluğu ile boğaz arasında kalan bu doku büyüdüğü takdirde; çocuklarda gelişim geriliği, sık enfeksiyon geçirme, kulakta sıvı birikimi, kronik sinüzit gibi pek çok probleme yol açmasının yanı sıra, solunum ve hormon bozukluklarına da neden olmaktadır.
Bu nedenle ailelere; gerekli tetkiklerden sonra uygulanan medikal müdahalelere rağmen, iyileşmeyen vakalarda cerrahi işlem yaptırması önerilmektedir. Bunun kararını ise mutlaka kulak burun boğaz uzmanı vermelidir.
Geniz Eti Ameliyatı İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Aileleri endişelendiren ve araştırma yapmaya sevk eden bu operasyonla ilgili bir takım soru ve cevapları, yazımızın bu bölümünde sizlerle paylaşıyor olacağız.
Ameliyatın riski var mıdır ?
Öncelikle belirtmek gerekir ki; tüm cerrahi operasyonların anesteziye bağlı olarak belli başlı riskleri mevcuttur. Ancak geniz eti operasyonunda çok ciddi ve hayatı tehdit edecek boyutta bir risk bulunmamaktadır. Alanında uzman bir kadro ve tam teşekküllü bir sağlık kuruluşu tercih edildiğinde, çoğunlukla herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.
Geniz eti ameliyatı kilo almaya yol açar mı ?
Ameliyat herhangi bir kilo artışına neden olmaz. Ancak geniz etinin büyümesi sebebiyle iştahsızlık problemi yaşayan hastalarda, ameliyat sonrası beslenme ve yemek yeme isteği normale döneceği için, buna bağlı olarak kilo alımı gözlenebilir.
Operasyon Sonrası Hastanede Kalmak Gerekir Mi ?
Bir çok ameliyata oranla basit bir işlem olan geniz eti ameliyatı sonrası, genellikle hastanın bir (1) gece müşahede altında kalması ve sürecin gözlemlenmesi önerilmektedir.
Geniz eti ameliyatı kaç yaşında yapılabilir ?
Operasyonun üç (3) yaştan itibaren yapılması mümkündür. Ancak ciddi solunum problemleri olan hastalarda hekim kararıyla daha erken yaşlarda da yapılabilmektedir.
Geniz Etinin Büyümesi İle İlgili Fiziki Bulgular Nelerdir ?
Uyku apnesi, ağız kuruluğu, horlama, ağızdan solunum, nefes problemleri, sık hastalanmak ve nefes alıp verirken hırıltı şeklinde semptomlar görüldüğünde, vakit kaybetmeden bir kulak burun boğaz hekimine başvurmak gerekmektedir.
Geniz Eti Büyümesi Nelere Sebep Olur ?
Sıklıkla burunda kanama, büyüme ve gelişmede gözle görülür oranda gerileme, iştahsızlığa bağlı beslenme sıkıntıları, hiperaktivite gibi bir takım davranış bozuklukları, işitmede azalma, dikkat dağınıklığı ve kalitesiz uyku şeklinde pek çok probleme neden olduğu bilinmektedir.
Geniz eti burun tıkanıklığına yol açar mı ?
Geniz eti büyüyüp şişerek çevre dokulara temas etmeye başladığında, burunda tıkanıklık ve mutlaka beraberinde nefes darlığı şikayeti görülebilmektedir. Bu da sabahları yorgun uyanmaya ve gün içinde enerji düşüklüğüne neden olmaktadır. Böyle bir tablo yaşandığında muhakkak bir KBB uzmanından randevu almanız gerekmektedir.
Tedavi edilmeyen geniz etinin zararları nelerdir ?
Geniz etinin tedavi edilmediği durumlarda, kişinin hayat standartları olumsuz etkilenmektedir. Sık hastalanmak ve bağışıklık sisteminin bozulması, yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk gibi şikayetler zaman geçtikçe artma eğiliminde olarak, günlük yaşamı sekteye uğratabilmektedir.
Geniz eti ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir ?
Operasyon yutma güçlüğüne neden olmaz. Bu nedenle beslenmeye devam edilmelidir. Öncelikle yumuşak ve sıvı gıdalarla başlanarak, birkaç günün ardından protein ağırlıklı bir beslenme şekli düzenlenmelidir. Dondurma gibi soğuk gıdalar da kanama riskini azaltacağından, hastaya tavsiye edilir.
Bunun dışında enfeksiyon ortamından kaçınılmalı ve ameliyat sonrası ilk 1 hafta steril ortamlarda bulunmaya özen gösterilmelidir. Doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli kullanılmalı ve kontroller aksatılmamalıdır. İşlemden 5-7 gün sonra hasta günlük yaşantısına dönebilmektedir.