Sağlıklı Yaşam

Geçici Dövme Nedir? Riskleri Nelerdir?

Geçici dövme özellikle genç yaş gruplarında sıkça görülen, vücudu süslemeye yönelik olarak yapılan bir uygulamadır. Bazen sevilen bir hayvan figürü, bazen bir çiçek, kimi zaman da sevdiklerimizin isimleri bu uygulamanın ana teması olabilir. Kalıcı dövmeye göre çok daha kısa süren ve iğne kullanılmadan yapılan bu işlem zannedildiği kadar da risksiz değildir.

Kalıcı dövmede kullanılan aletler yara oluşumu veya enfeksiyon ihtimalini arttırabilir. Ancak geçici olarak yapılan dövmelerde, uygulama çok daha yüzeysel olarak kalır. Bu durumda işlemin hiç bir risk unsuru barındırmadığı ve çok basit olduğu düşünülür.

Peki gerçekten öyle midir? Geçici olarak yapılan dövmelerin de kendilerine göre bir takım riskler barındırdığını söyleyebiliriz. Biz de sizlere bu yazımızda; geçici ve kalıcı dövme arasındaki farklardan ve işleme ait bazı tehlikeli durumlardan söz ediyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

geçici dövme nedir riskleri nelerdir

Geçici Dövme ve Kalıcı Dövme Arasındaki Farklar!

  1. Geçici dövmeler, özel mürekkepler ile yapılan dekoratif ve estetik tasarımlardır. Cildin en üst katmanına, yüzeysel açıdan nüfuz ederler.
  2. Süreç kalıcı dövmeye göre çok daha kolay, hızlı ve ağrısız-acısız bir biçimde ilerler.
  3. Kalıcı olarak yaptırılan dövmelerin, belirli aralıklarla bakıma ihtiyacı vardır. Ancak geçici dövmede böyle bir gereklilik söz konusu değildir.
  4. Herhangi bir nedenle sildirilmek istendiğinde kalıcı dövme için ayrı bir silme işlemi yapılır. Oldukça uzun ve meşakkatli bir işlemdir ve birkaç seans sürebilir. Ancak geçici dövme birkaç hafta içerisinde, kendiliğinden silinir.
  5. Geçici olarak tercih edilen dövmeler, bazı kişiler tarafından, kalıcı dövmenin bir provası olarak yaptırılır. Eğer, söz konusu tasarımdan ve ciltteki duruşundan memnun kalınırsa kalıcıya çevrilebilir.
  6. Kalıcı dövme yaptırmak için profesyonel ve alanında uzman bir dövme sanatçısı bulmanız gereklidir. Fakat geçici dövmenin özellikle de bazı türlerini evde kendi kendinize bile yapmanız mümkündür.
  7. Mali açıdan da geçici ve kalıcı dövmeler arasında önemli oranda farklar vardır. Geçici olan dövmeler uygun fiyatlara yaptırılırken, kalıcı olanlar ise gerek yapımı, gerek sonrasında bakımı, gerekse de sildirme seansları ile çok daha pahalı uygulamalardır.

gecici dovmee

Geçici Dövme Türleri Nelerdir?

Çıkartmalar: Bu çeşit en pratik olanıdır diyebiliriz. Sadece uygulama yapılacak bölgeyi nemlendirmeniz ve sonrasında çıkartmayı o bölgeye yapıştırıp çekmeniz yeterlidir. Çünkü bunlar kullan-at şeklinde, hazır desenler içermektedir.

Doğal Mürekkep İle Yapılanlar: Bunlar da yine evde yapılabilen ve kitler ile uygulanan dövmelerdir. Tek yapmanız gereken genel motiflerin ve tasarımların yer aldığı şablonlardan satın almaktır.

Siyah Kına Kullanılarak Yapılanlar: Lawsonia inermis adı verilen bitkiden üretilmiş bir boya ile uygulanan dövme çeşididir. Bunun tercih edilmesindeki amaç, renk yoğunluğunu istenen düzeyde verebiliyor olmasıdır. Ayrıca bir takım tıbbi işlemlerde de yine bu boyadan yararlanılmaktadır.

Geçici Dövme Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle her ne kadar kolay ve hızlı bir uygulama olursa olsun, cildinize yapılacak tüm işlemlerde profesyonel kişileri tercih etmelisiniz. Böylece hem tasarım çeşitliliği artar, hem de olası sorunlara karşı alınacak önlemleri dövme sanatçısı ile konuşabilirsiniz.

Fakat evde kendiniz geçici dövme yapmak konusunda kararlıysanız, bazı püf noktaları da asla göz ardı etmemelisiniz. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

gecici dovmeee

  • Dövme yapacağınız alanı çok iyi belirleyin. Arka tarafınıza yapacaksanız başka birinden yardım istemelisiniz.
  • En sağlıklı türün doğal mürekkep ile yapılan tür olduğunu bilin. Cilt dostu ürünler seçmelisiniz.
  • Önce cildinizin çok küçük bir bölümüne uygulama yapın. Böylece alerjik reaksiyon ihtimalini test edebilirsiniz.
  • Aşırı mürekkep uygulamaktan kaçınmalısınız.
  • Bölgenin kuru olmasına özen gösterin ve talk pudra ile destekleyin.
  • Kuvvetli sabunlar kullanmamaya çalışın.
  • İşlem sonrası koruma sağlamak amacıyla vazelin sürebilirsiniz.

Geçici Dövmenin Riskleri Nelerdir?

İğne kullanılmadan ve yüzeye uygulanan bir yöntem olsa da, geçici dövme de cilt üzerinde oluşabilecek bir takım reasiyonlara neden olabilir. Özellikle siyah kına konusunda dikkatli olunması önerilmiştir. Ayrıca doğal mürekkebin de yine fazla kullanımı halinde bazı sorunlar baş gösterebilmektedir.

Özellikle çıkartma şeklindeki geçici dövmeler çocuklar tarafından merak edilir ve uygulanır. Ancak onların cilt yapıları çok daha hassas ve dayanıksızdır. Bu nedenle; kaşıntı, kızarıklık, sızıntı, kabarıklık ve sivilcelenme gibi alerjik semptomların görülmesi halinde, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Geçici Dövme İle İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu