Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Nedir, Kaçıncı Haftada Yapılır?
Gebelikte Ayrıntılı Ultrason Nedir?
Gebelikte Ayrıntılı Ultrason.. Bebeğin ve annenin sağlığı hakkında önemli veriler, hamileliğin belirli haftalarında ultrason çektirilerek elde edilebilir. Ultrason cihazları ile gebelik detaylı bir şekilde kontrol edilebilir. Sağlıklı anneleri ve bebekleri korumak için bebekte olası anormallikleri veya gelişme riski taşıyan ve bebeğin sonraki yaşamını tehdit eden hastalıkların erken tespiti için detaylı ultrason birkaç hafta önce yapılır.
Hamileliğin ilk birkaç haftasında bebeğin kan dolaşımını değerlendirmek, bebeğin gelişimini değerlendirmek, bebeğin sağlığını belirlemek ve son olarak normal-sezaryen doğum şansını değerlendirmek için ultrason prosedürü uygulanır. Detaylı ultrason muayenesi, normal gebelik takibi sırasında yapılan ultrason muayenelerinden farklı olarak bebeğin tüm organlarını inceleyen yüksek görüntü kalitesine sahip bir muayenedir.
Kaçıncı Haftada Yapılır?
- 11-13. Haftası (Tüm gebelerde)
- 18.-23 haftaları (Tüm gebelerde)
- 24. hafta ve sonrası (Yüksek riskli gebeliklerde)
İlk Trimester Gebelik Ultrasonu
Anne rahmine yerleştirildikten sonra belirli haftalarda gebelik değerlendirmesinin amacı bazı önemli durumları tespit etmektir. Bu işlem anneye ve bebeğe zarar veren bir muayene değildir. İşlem sonucunda hazırlanan raporda şu bilgilere yer veriliyor;
- Gebelik keselerinin sayısı ve yeri
- Gebeliği intragebelikten veya ektopik gebelikten ayırt etmek olarak nitelendirilir.
- Gelişim gösteren gebelik kesesi yapısı
- Bebeğin kalp atış hızı ve ritmi
- İkiz gebelik bebeklerin tek veya ayrılmış eşlerinin muayenesi
- Serviksin değerlendirilmesi,
- Gebelik kesesine bağlı kanama olup olmadığı
11-13 Hafta Detaylı Ultrason
11-13 Anne karnındaki bebeğin detaylı ilk muayenesi olarak bilinir. Bu ultrason, bir bebek üzerinde yapılan ilk detaylı ultrason işlemidir. İşlem karın ve vajinada yapılır. 11-13 haftalarda ayrıntılı bir incelemeye doğru ilk adımdır. Ultrason muayenesi sürecinde bebeğinizle ilgili aşağıdaki bilgiler elde edilir;
- Bebek gelişim haftası,
- Bebeğin suyu,
- Bebeğinizin ense kalınlığını ölçümü,
- Bebek burun kemiği muayenesi,
- Bebek kalbinin yapısı hakkında önemli bulgular,
- Bebeğin beyin, mide, böbrekler, mesane, karın duvarı, bağırsaklar, omurga, eller ve ayaklar gibi gelişmekte olan diğer alanları hakkında ilk ve önemli bilgilere bakılır.
Ultrasondan sonra doktorunuzun bu bilgileri ve diğer izlem sonuçlarını içeren değerlendirmesi bir rapor halinde size sunulur.
18-23 Hafta Detaylı Ultrason
İlk trimester döneminden sonra ayrıntılı ultrasonografinin ardından 18 ve 23. haftalarda yine detaylı ultrasona bakılır. 18 ve 23. haftalar arasında ayrıntılı ve ikinci ultrasonografik incelemesi yapılır. Detaylı ve ayrıntılı şekilde gebelik izlenimlerine ve en önemli özelliklere bakılır.
Ultrason sonrasında doktorun verdiği bilgiler ve diğer izlem sonuçlarını içeren değerlendirmesi bir rapor halinde size sunulur. Rapor detaylı şekilde anlatılır.
Ayrıntılı Ultrason İle İlgili Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=wb8IwK0tzFA