Yaşam

Gadir-i Hum Bayramı Nedir? Ne Zaman Kutlanıyor?

Gadir-i Hum Bayramı Nedir? Ne Zaman Kutlanıyor? Gadir-i Hum, Şii i’tikadına göre Hz. Muhammed Mustafa’nın Ali bin Ebâ Tâlib Merkedî’yi halef olarak seçtiğini ilan ettiği ve Suudi Arabistan’ın Mekke ile Medine arasında bulunan “Rabiğ Vadisi” üzerinde yer alan bir bölgenin adıdır. Bu bölge, “Rabiğ” şehri yakınlarında konumlanmış olup, geçmişte Medine’den Mekke’ye giden yolun yaklaşık 5. kilometresinde sol tarafta bulunan ve ismini bahsi geçen vadideki bir nehir sebebiyle oluşmuş küçük bir gölcük veya bataklıktan almıştır.

Gadir-i Hum Bayramı

Gadir-i Hum Bayramı Ne Zaman Kutlanıyor?

Gadir Hum Bayramı, bu sene 6-7 Temmuz 2023 tarihlerinde kutlanacak. Bu gün, Ali el-Mûrtezâ’nın İslam peygamberi Muhammed tarafından “Velâyet” makamına atandığına inanılan bir gündür. Şiî Müslümanlar tarafından Hicrî takvime göre Zilhicce Ayı’nın on sekizinci gününde, Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı’na ek olarak üçüncü bir bayram olarak kutlanır.

Şiîlerin inancına göre, İslam peygamberi Ali bin Ebî Tâlib’i kendisinden sonraki halef olarak belirlemiştir. Bu inanca dayanarak Gadir-i Hum olayını öne sürerler. Her yıl Hicrî Zilhicce ayının 18. gününde “Gadir-i Hum Bayramı” anısını kutlamak için düzenlenir. Aynı zamanda Gadir-i Hum Hadisi’nin yıldönümü olarak kabul edilir.

Gadir-i Hum Gelenekleri

Gadir-i Hum bayramında, Alevi vatandaşlar türbe ziyaretlerinde bulunurlar. Hatay’da ünlü olan Herise yemeği, buğday ve kırmızı etin bir arada olduğu büyük kazanlarda pişirilerek dağıtılır. Hataylı Arap Aleviler, bu günün Hz. Muhammed’in Hz. Ali’yi velayet makamına atadığına inandıkları bir gün olduğunu düşünmektedirler. Alevi toplulukları arasında keşkeğe Herise adı verilir diyebiliriz.

Gadir-i Hum Bayramı geleneğine göre ilk olarak herise ateşi yakılır. Gadir-i Hum günü, Alevi toplumunun inançlarının temelini oluşturan bir gün olarak kutlanır. Bu kapsamda herise yapılır, sofralar hazırlanır ve yapılan herise dağıtılarak bayram coşkusu paylaşılır. Herise ya da bizim bildiğimiz adı ile Keşkek Antakya mutfağında Gadir Hum Bayramı için önemli bir yemek geleneğidir.

Kutlama, Kurban Bayramı’ndan 10 gün sonra gerçekleştirilir ve bu süre zarfında kurban kesilerek herise pişirilir. Yemek, dostlara ve akrabalara dağıtılırken davetlilere ise topluca ekmek ve herise sunulur. Bu şekilde, Allah’a hamd edilerek adak tamamlanmış olur.

Gadir-i Hum Bayramı

Gadir-i Hum Bayramı Mesajları

Bu güzel dünyada, bu özel coğrafyada birlik, beraberlik, kardeşlik ve de barış içinde nice senelere.

Tüm Alevi arkadaşlarımın dostlarımın Gadir Hum Bayramı’nı kutluyor; sağlık huzur ve esenlik içinde, birlik beraberlik ve kardeşliğimizin ilelebet payidar olmasını temenni ediyorum.

Yılın en güzel günlerinden bayramımız mübarek olsun darısı her seneye inşallah #GadirHum

Hayır kapılarının sonuna kadar açık, kaza ve belaların herkesten uzak, dualarımızın kabul olması dileğiyle. #GadirHum bayramı kutlu olsun

Birlik ve kardeşlik içinde sağlıklı ve huzurlu daha nice bayramlara.

Bayramlarımızın daim, kazanlarımızın her zaman kaynaması dileği ile.. #GadirHum

En büyük bayramımız olan #GadirHum Bayramımız mübarek olsun.

Gadir-i Hum Bayramı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu