Tarih

Feodalite (Derebeylik) Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

instagram takipçi hilesi

Feodalite (Derebeylik) Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?… Tarih kitaplarından adını sıkça duyduğumuz ancak hakkında pek de fazla bilgi sahibi olmadığımız konulardan biri olan Feodalite (Derebeylik) Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? hakkında edindiğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Feodalite (Derebeylik) Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Feodalite (Derebeylik) Nedir?

derebeylik

Öncelikle Orta Çağ Avrupa’sında karşılaştığımız Feodalite ya da Derebeylik sistemi daha sonra ki dönemlerde de devam etmiş. İlk olarak Feodalite ne demektir ondan bahsetmek istiyorum. Elinde fazla miktarda toprak biriktiren kimseler ve bu güce sahip kişilerin daha aşağı köle sınıfı tabir edilen kişilerle olan kavgalarıyla ortaya çıkan bir yönetim şeklidir.

Üst sınıfla alt sınıf arasında derin uçurumların olduğunu ve eşitsizlik ilkesinin başlıca neden sayıldığı bilinmektedir. Bu sistemde siyaset, din gibi konular her zaman ön planda bulunmuştur.

feodalite nedir

Feodalite (Derebeylik) Nasıl Ortaya Çıktı?

Feodalitenin ortaya çıkış hikayesi çok eski dönemlere hatta Roma İmparatorluğunun yıkılmasına kadar dayanır. Fakat öncelikli başlangıç tarihi olarak Kavimler Göçü kabul edilmektedir. Feodalite’nin ortaya çıkmasındaki en önemli nedenlerden biri de büyük ekonomik zorluklar olmuştur.

derebeylik nasil ortaya

Roma İmparatorluğu döneminde İtalya’da toprak hakimi kişiler geniş ve kullanılabilir çiftliklerinde dışarıya yönelik üretimler yapıyorlardı. Bu üretimleri de köleler vasıtasıyla yapıyorlardı. Sürekli gelişen bir ticari döngü ile hem kırsal hem de kentsel anlamda çok büyük ticari işler ortaya çıkıyordu.

Öyle ki şehirlerde çalışan kişiler tarımsal araçlarla, kırsal kesimde çalışanlarsa üretimle tam destek vermekteydiler. Bu şekilde oluşan bir düzen Avrupa’nın ticari anlamda gerilemesine de yol açtı.

Bu düzende üretimden sorumlu kırsal kısımlarda çalışan kişilere Serf ismi verilmekteydi. Serfler kendilerine yetecek kadar bir miktarda parayı kazanarak ekstra olan paraları Lord ismindeki kişilere teslim ederlerdi. Lordlar ise bunun karşılığında serflere  güvenlik bakımından destek sağlarlardı.

derebeylik sistemi 1

Daha sonraları Fetihler ve savaşlar ile beslenen Roma İmparatorluğu kısır bir döngünün içerisine girmeye başladı. Çünkü yapılan fetihler ve savaşlar son bulmaya başlamıştı. Vergileri de arttırma yoluna başvuran Roma bu yol ile de başarılı olamamıştır.

Artan fiyatlar karşısında ezilen halk soluğu şehirlerde almıştır. Ancak şehirlerde yaşamak ve geçinmek de zor olduğu için bir çok kişi iflas etmiştir.

Bu yaşanılanlar feodalitenin ortaya çıkmasında son derece etkili olmuştur. Roma İmparatorluğunun son döneminde ortaya çıkan bu yapı, Cermen istilaları ile birlikte tam olarak ortaya çıkmıştır. Daha sonra kurulan Cermen krallıkları, Roma tarzında tek bir merkezci devlet anlayışına sahip olamadılar. Cermen krallığı her yerde kendine yetebilecek tarzda ekonomiye sahip beylikler kurarak devam etmeyi tarz edindi.

feodalite nasil

Feodalite Nasıl Yıkıldı?

Yukarıda da bahsettiğim üzere Feodalite çıkış olarak Avrupa’nın zayıflaması ile doğru orantılı olarak büyümüştür. Tıpkı kurulmasında olduğu gibi yıkılmasında da tam tersi olarak Avrupa’nın ticari anlamda güçlenmesiyle yıkılmıştır. Daha sonra Sanayi Devrimi ile de tam anlamıyla kaybolup gitmiştir.

Feodalite (Derebeylik) Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu