Kişisel kimliğini bulma dönemleri olan yaşlarda ergen olarak nitelendirilen yaşlarda birey beden ve cinselliği de keşfetmektedir. Kişisel kimliğin oluşmaya başladığı bu günlerde genç kendinle ilgili bazı sorunlar yaşamaktadır. Hayatın anlamı ve amacını sorgulayan ben kimim sorusunu sorup kritik sorularda yanıt arayan birey için sosyal etkileşimlerinde etkili bir rol oynayan bu tür değişimler ile algı konusunda sorun yaşamasına neden olarak etkilemektedir.
Stres ve bazı durumlardan kaynaklanan durumlar yüzünden tepkiler depresyon olarak nitelendirilir. Daha çok duygu durumlarının yaşandığı etkenler sevdiği birinin ölümü, ailevi ilişkiler, stres nedeni ile depresyona girilebilir. Öz güveni düşük olan birey bu sorunlarla başa çıkamaz ve nasıl çözüme kavuşacağı konusunda birçok endişeye sahip olur.
ERGENLERDE DEPRESYON BELİRTİLERİ
Birçok ergen duygularında inişli çıkışlı durumlar yaşamaktadır. Depresyon tanısı koymak bu nedenle bazen zor olabilir. Bazı durumda hayatın iyi olduğunu düşünen ergen kimi zaman olayların başa çıkılmaz ve çekilmez olacağını düşünerek hayatından zevk almazlar.
Depresif epizotu dönemi denilen dönemde Depresif duygu durumunun sürekli olması, okul başarısının düşmesi, aileyle ve arkadaşlarla ilişkilerde sorunlar yaşanması, madde bağımlılığı ve diğer olumsuz davranışlar depresif epizodu işaret ediyor olabilir. Bu dönemde depresyon riskini arttıran faktörleri şöyle sıralayabiliriz: ebeveynlerden birini ölüm ya da boşanma nedeniyle kaybetme, çocukluk döneminde fiziksel ve cinsel tacize maruz kalmak, sosyal beceri eksikliği, kronik hastalıklar ve aile bireylerinden birinde depresyon hikayesinin olması.
Aşağıda sıralanan belirtiler iki haftadan daha fazla sürerse depresyon riskinden söz edilebilir:
- Enerjinin ve motivenin düşmesi
- Okuldaki başarıda azalma
- Sosyal etkinlik ve arkadaşlardan uzaklaşma
- Umutsuz ve üzüntülü hal ve davranışlar
- Hiçbir şeyden zevk alamama ve motivasyon düşüklüğü
- Öfkeli halde olma
- Suçluluk duygusu ve öz güven düşüklüğü
- İdeallerine kavuşamama düşüncesi
- Konsantre bozukluğu ve unutkanlık
- İntihar düşüncesi
- Otorite figürleri ile ilgili sorunlar
- Uyku ve yeme bozukluğundaki değişiklikler
- Madde bağımlılığı
Bu durumlarla başa çıkmak için ergen bazı yollara başlayabilir. Uyuşturucu ve alkole yönelen genç yanlış beraberliklere ve sapkın yollara başvurarak hem kendine hem de kendine zarar vermektedir. Aile bu gibi durumları genç ergende fark ettiğinde mutlaka erken tedbir almak zorundadır. Genç bireyin sıkıntılarına çözüm yolları bulmak oldukça önemlidir. Gerektiği durumda tedavi için psikoterapi desteği için gencin terapi almasında ikna edici olmalıdır. Kişinin tedaviyi kendi isteği ile kabul etmesi tedavinin olumlu geçmesinde oldukça önemlidir.