Endodonti Nedir?
Endodonti, diş özü hastalıkları ve destekleyici yapıları ile ilgilenen bir diş hekimliği uzmanlığıdır. Endodontistler, bu alanda en az 2 yıldan fazla uzman lisansüstü eğitim almış diş hekimleridir. Endodontistler ayrıca, teşhis edilmesi zor olan ağız ve yüz ağrısının nedenini bulmada da deneyimlidir.
Genel diş hekimleri endodontik tedavi uygulayabilseler de, hastalar genellikle karmaşık veya normalden daha zor olduğunda endodontist’e yönlendirilir. Endodontik tedaviyi yapmak için diş anatomisi hakkında bir şeyler bilmek yardımcı olur.
Dişler birkaç katmana sahiptir. Dişin dış tabakası, emaye adı verilen sert bir tabakadan oluşur. Emaye, merkezinde, Pulp olarak bilinen yumuşak bir dokuya sahip olan Dentin adı verilen, mikroskobik borulardan yapılmış bir iç tabaka ile desteklenmektedir.
Kan gelişimi, sinir gelişimi ve diş gelişimi sırasında çevreleyen dentin ve emaye oluşumundan sorumlu olan bağ dokusunu içerir. Diş, besin kaynağını kökün sonuna giren kaplardan alır. Diş gelişimi sırasında önemli olmasına rağmen, dişin işlevi için gerekli değildir.
Endodontik Tedaviye Niçin İhtiyacımız Var?
Pulpa iltihaplandığı veya enfekte olduğu zaman endodontik tedavi gereklidir. Enflamasyon veya enfeksiyonun en yaygın nedenleri derin oyuklar (çürük), tekrarlanan diş prosedürleri, çatlaklardır. Travma ayrıca iltihaplara neden olabilir ve sıklıkla dişin renklenmesi olarak ortaya çıkar. Pulpa iltihabı veya enfeksiyonu tedavi edilmezse, ağrıya veya apse yol açabilir.
Dişler birden fazla doldurulduğunda, dişin kronla yeniden yapılandırılmasını sağlamak için kâğıt hamurunun çıkarılması bazen gerekli olabilir. Bu “Seçmeli Endodonti” olarak bilinir.
Endodonti Belirti ve Bulgular
Tedavi bulguları arasında sıcağa veya soğuğa uzun süreli hassasiyet, dişin renk bozulması, dişin şişmesi, bitişik diş etleri veya çatlaklar gibi keskin hisler sayılabilir. Bazen hiçbir belirti olmaz.
Endodonti Tedavisi Bize Nasıl Yardımcı Olabilir?
Endodontist iltihaplı veya enfekte olmuş dişi ve kanal sistemini dikkatlice temizler, biçimlendirir ve ardından hazırlanan boşluğu kapatır. Artık çoğu tedavi 30-90 dakika arasında değişen tek bir randevuda (kanal sayısına bağlı olarak) yapılmaktadır.
Tedavi tamamlandıktan sonra kalıcı yeniden yapılandırma için diş hekiminize dönmeniz istenebilir. Dişin restorasyonu tedavinin önemli bir parçasıdır çünkü temizlenmiş kanalları oral ortamdan sızdırmaz hale getirir, dişi korur ve işlevini yerine getirir.
Endodonti İşlemi Sırasında veya Sonrasında Acı Hissedilir Mi?
Diş ağrısı, tedavi yaptırmak isteyen hastaların temel nedenidir. Neyse ki, modern anestezikler prosedürü acısız hale getirebilir. Erken tedavi prosedürü daha konforlu kılar, bu yüzden beklemeyin.Tedaviden sonraki ilk birkaç gün için, özellikle işlemden önce ağrı veya enfeksiyon varsa, ısırma basıncında bir miktar hassasiyet olabilir. Bazen reçetesiz satılan anti-enflamatuar ilaçlar bir veya iki gün için önerilmektedir.