En Sağlam İnşaat Temeli Hangileri? Depreme Dayanır Mı?
Türkiye, deprem bölgesinde bulunan bir ülkedir. Ülkemizde 2023 yılının Şubat ayında meydana gelen deprem, insanları daha bilinçli olmaya yönlendirir. Birçok uzmanda “Deprem değil, binalar öldürür” inanışı hakimdir. Bu nedenle inşaatın temelden sağlam olarak atılması gerekir. Bu yazımızda en sağlam inşaat temeli olan radye sistem hakkında bilgilendirmelerde bulunacağız. Bulunduğunuz ya da taşınmayı planladığınız binaların depreme dayanıklılığını öğrenmek istiyorsanız, yazımızın tamamını okuyabilirsiniz.
Deprem konusunda diğer yazılarımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Deprem İçin En Sağlam İnşaat Temeli Hangisidir?
Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin ardından birtakım tedbirler alınmaya başlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, deprem yaşanan 10 kentte inşaat sürecinin başlayacağını belirtti. Hasar tespitinin ardından 10 ilde aynı zamanda inşaat sürecinin başlayacağını belirten Kurum, binaların 3 – 4 katlı olacağını söyledi.
Ayrıca bu binaların altında dükkan da olmayacağını belirtti. Kurum stabil bir betonarme olmasını ve radye temel üzerine uygulama işleminin gerçekleşeceğini de sözlerine ekledi. Peki radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yapılacak olan inşaat çalışmaları güvenilir mi? Radye temel ne demektir?
Radye Temel Nedir?
Radye temel, bazı durumlarda diğer sistemlere kıyasla ekonomiktir. Şartlar uygun olduğunda yapılması uygundur. Zeminin güvenli taşıma gücünün düşük olduğu durumlarda uygulanan sistem, temel yüzey alan hesaplamaları sonucunda uygulanır. Temel binanın, mimari alanının yarısından fazlasının işgal edildiği durumlar için uygun bir yöntemdir. Gelelim radye temel depreme dayanıklı mı? sorusunun cevabına.
Evet, radye temel depreme karşı dayanıklıdır. Hatta en dayanıklı sistemlerden bir tanesidir. Tüm dünyada deprem riski taşıyan bölgelerde radye temel uygulamasına başvurulur. Bu temel sayesinde dayanıklı, güçlü ve hareketli inşa çalışması yapılır.
En Sağlam İnşaat Temeli Hangileri? Radye Temel Nerelerde Kullanılır?
Radye temelin kullanılmasının gerekli görüldüğü durumlar ve şartlar şunlardır:
- Bölgenin deprem riskinin yüksek olması
- Yükü fazla olan temel
- Binanın yapılacağı temelin, mimari yapısının işleme uygun olmaması
- Zeminde yeraltı sularının bulunması
- Zeminin güvenli taşıma gücünün olmaması.
Radye temelin farklı türleri bulunur. Bu türler amacı ve türüne göre kategorilerden oluşur. Bunlar:
- Düz radye temel
- Kirişli temel
- Mantar şeklinde temel
- Ters kemer şeklinde temel
- Hücresel temel.
En Sağlam İnşaat Temeli Hangileri? Radye Temel Özellikleri
İnşaatçılıkta radye temel “radye jeneral temel” olarak bilinir. Yükün zeminde, düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlayan bir temel türüdür. Radye temel, deprem esnasında bina yapısıyla hareket eder. Bu sayede binanın yapısında büyük hasar oluşmasının önüne geçer.
Radye temel, belirli aşamalardan geçerek oluşturulur.
- İlk aşama: Kazma
- İkinci aşama: Düzeltme
- Üçüncü aşama: Demir bağlantıları kurma
- Son aşama: Radye temel oluşturma.
Sistemde dayanıklılığı sağlayan en önemli faktör demir miktarıdır. Binanın kat sayısına göre kullanılan demir, radye temel sisteminin oluşturulmasında kullanılır. Sistemde binanın yükünü her bölgeye eşit olarak dağıtmak hedeflenir. Bu amaç doğrultusunda dış duvarların oturduğu alandan, 1 metre kadar geniş bir şekilde temel atılır. Radye temel uygulaması için binanın büyüklüğü ya da küçüklüğü önemli bir faktör değildir.
Ülkemizde en çok düz radye temel türü kullanılır. Bu çeşit, yükü az ve kolonlar arasında çok fazla mesafe olmayan yapılar için tercih edilir. Dolayısıyla düz radye temelde yük planlamasının az olduğu söylenebilir. Yük planlaması fazla ise mantar radye temel kullanımı uygundur.