Empati Ve Sempati Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Empati ve sempati birbirlerine yakın kavramlar oldukları için çoğu zaman birbirine karıştırılabilmektedir. Günlük hayatta sıkça duyduğumuz ve kullandığımız bu iki kelimenin anlamlarını aralarındaki farkı sizler için araştırdık.
Empati Ve Sempati Nedir?
Öncelikle tanım olarak başlayalım ve empati ve sempati kavramlarını öğrenelim. Empati, en genel ifadeyle kişinin kendisi bir başkasının yerine koyarak düşünmesidir. Karşısındaki kişinin o an neler hissettiğini neler düşündüğünü kendi duygu ve düşüncelerinden bağımsız olarak anlayabilme yeteneğidir.
Empati yeteneği, kişinin ruhsal açıdan sağlıklı olduğunun göstergelerinden biri olarak kabul edilir. Empati kurmak, bizi daha duyarlı ve anlayışlı bir bireye dönüştürür.
Sempati ise karşımızdaki kişinin duygu ve düşüncelerinin neler olduğunu önemsemeden, anlamaya çalışmadan ya da haklı veya haksız olduğuna bakmadan onunla aynı fikirde olmak aynı duygu ve düşünceleri paylaşmaktır. Bir bakıma ona karşı bir yakınlık duymak manasına gelmektedir.
İlginizi çekebilir: Yüz Kızarması Nedir? Utanınca Neden Yanaklarımız Kızarır?
Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Bu iki kavram çoğu zaman birçok insan tarafından birbirine karıştırılmaktadır. Halbuki ikisi birbirinden farklı duygu ve yeteneklerdir. Empatide herhangi bir duydu bir başkasıyla birlikte yaşanır, fakat sempati ise bir duygu karşımızdaki kişi ile birlikte yaşamaktır.
Empati yaparken karşımızdaki kişiyi anlayabilmek için onun duygu ve düşüncelerini onaylamamız gerekmez. Herhangi bir yargılama yapmadan sadece onu dinleriz. Sempatide konu veya durum ne olursa olsun karşımızdaki kişiyi haklı bulur, onu onaylar ve doğru kabul ederiz. Yani sempatide bir yargılama mevcuttur.
Empati yapabilmek için öncelikle kendimizi o kişinin yerine koymak, olaylara onun penceresinden bakmak, duygu ve düşüncelerini iyi anlamak ve onu anladığımızı iyi ifade etmemiz gerekmektedir. Sempatide ise empatinin aksine olayları kendi bakış açımızla değerlendiririz.
İlginizi çekebilir: Empati Geliştiren YouTube Kanal Önerileri
Zamanla empatinin sempatiye dönüştüğü durumlar da vardır. Örneğin, bir yakınımız tehdit altındaysa ve onu koruma ve bakma içgüdüsüyle hareket ederek zamanla empatiden uzaklaşıp sempatik bir yaklaşıma geçebiliriz. Ancak literatürde bakacak olursak hem profesyonel hem de özel hayatımızda empati yeteneğini kullanmanın kişinin hem kendisi hem de karşısındaki kişi için daha işlevsel olduğu savunulur.
Psikolojik rahatsızlıklara bakıldığında empatinin önemli işlevleri vardır. Hasta kendini yalnız ve dışlanmış ya da yargılanmış hissetmez. Duygu ve düşüncelerinin anlaşıldığını ve kabul edilebilir olduğunu düşünür.
İyileşme sürecinde pasif kalmayı bırakıp aktif şekilde davranarak iyileşmeye katkıda bulunur. Kendini kontrol etmeye yönelik adımlar atar, kendi başına kararlar almaya başlar ve kaybettiği özgüvenini yeniden kazanır.
Çevresindeki kişilerden empati gören psikolojik rahatsızlığı bulunan kimselerin iyileşme oranlarının diğer hastalara göre daha yüksek olduğu söylenmektedir.
Hocam Ellerinize Saglık Güzel Makale Olmuş Detaylı