Duygusal Zeka Nedir?
Çoğu insan için duygusal zeka, yaşamlarında ve kariyerlerinde başarıya ulaşmada birinin zekasından daha önemlidir. Bireyler olarak başarımız ve mesleğin başarısı, bugün diğer insanların düşüncelerini okuma ve onlara uygun şekilde tepki verme yeteneğimize bağlıdır.
Bu nedenle, her birimiz, özellikle ekonomi daha küresel hale geldikçe, diğer insanları daha iyi anlamak, empati kurmak ve pazarlık etmek için gereken olgun duygusal zeka becerilerimizi geliştirmeliyiz. Aksi takdirde, başarı bizi yaşamlarımızda ve kariyerlerimizde olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
Duygusal Zekanın 5 Kategorisi
1. Kişisel Farkındalık
Bir duyguyu “olduğu gibi” tanıyabilme yeteneği, duygusal zekanızın anahtarıdır. Öz farkındalığı geliştirmek, gerçek duygularınıza uymayı gerektirir. Duygularınızı değerlendirirseniz, onları yönetebilirsiniz. Kişisel farkındalığın ana unsurları şunlardır;
- Duygusal farkındalık: Kendi duygularını ve etkilerini tanıma.
- Özgüven: Kendinize değer ve yetenekleriniz hakkında kesinlik.
2. Kendi Kendini Yönetme
Yaşadığımız duygular üzerinde genelde çok daha az kontrolümüz olur. Bununla birlikte, bir öfke, kaygı veya depresyon gibi olumsuz duyguları hafifletmek için birkaç teknik kullanarak bir duygunun ne kadar süreceğini az çok anlayabilirsiniz. Bu tekniklerden birkaçı, daha olumlu bir ışıkta bir durumun yeniden kazanılmasını, uzun bir yürüyüşe, meditasyona veya dua etmeyi kapsamaktadır.
- Kendi kendini kontrol etme: Yıkıcı darbeleri yönetmek.
- Güvenilirlik: Dürüstlük ve doğruluk standartlarını korumak.
- Vicdan: Kendi performansın için sorumluluk almak.
- Uyarlanabilirlik: Değişimi esneklikle ele alma.
- Yenilik: Yeni fikirlere açık olmak.
3. Motivasyon
Herhangi bir başarı için kendinizi motive etmek, net hedefler ve olumlu bir tutum gerektirir. Olumlu ya da olumsuz bir tutuma yatkın olsanız da, çaba ve pratikle daha olumlu düşünmeyi öğrenebilirsiniz. Olumsuz düşünceleri ortaya çıktıkça yakalarsanız, hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak daha olumlu terimlerle onları yeniden çerçeveleyebilirsiniz. Motivasyon şunlardan oluşur:
- Başarı dürtü: Bir mükemmellik standardını geliştirmek veya karşılamak için sürekli çaba göstermeniz.
- Taahhüt: Grubun veya örgütün hedefleriyle uyumlaştırmak.
- Girişim: Fırsatlar üzerinde hareket etmek için kendinizi okuyunuz.
- İyimserlik: Engellere ve aksiliklere rağmen hedefleri sürekli sürdürmek.
4. Empati
İnsanların nasıl hissettiğini anlama yeteneği, yaşamınızdaki ve kariyerinizdeki başarı için önemlidir. Başkalarının düşünceleri arkasındaki duyguları ne kadar ustaca anlarsanız, onları gönderdiğiniz sinyalleri o kadar iyi kontrol edebilirsiniz. Empatik bir kişi şu noktalarda üstündür:
- Hizmet oryantasyonu: Müşterilerin ihtiyaçlarını önceden tahmin etmek, tanımak ve karşılamak.
- Başkalarını geliştirmek: Başkalarının neleri geliştirmek ve yeteneklerini geliştirmek için neye ihtiyaç duyduklarını hissetmek.
- Çeşitliliğin arttırılması: Farklı insanlar aracılığıyla fırsatları geliştirmek.
- Politik farkındalık: Bir grubun duygusal akımlarını ve güç ilişkilerini okumak.
- Başkalarını anlama: Başkalarının ihtiyaç ve isteklerinin ardındaki duyguları ayırt etmek.
5. Sosyal Beceriler
Kişiler arası becerilerin iyi gelişmesi yaşamınızdaki ve kariyerinizdeki başarınız için önemlidir. Bugünün her zaman birbirine bağlı dünyasında, herkes teknik bilgiye anında erişebilir. Bu nedenle, “insan becerileri” artık daha da önemlidir çünkü küresel ekonomideki başkalarıyla daha iyi anlamak, empati kurmak ve pazarlık etmek için yüksek bir duygusal zeka’ya sahip olmalısınız. En faydalı beceriler arasında:
- Etki: Etkili ikna taktiklerini kullanmak.
- İletişim: Net mesajlar gönderme.
- Liderlik: Gruplara veya insanlara ilham vererek ve yöneterek liderlik etmek
- Değişim katalizörü: Değişimi başlatmak veya yönetmek.
- Çatışma yönetimi: Anlaşmazlıkların anlaşılması, müzakere edilmesi ve çözülmesi.
- Bağlar kurmak: Enstrümantal ilişkileri beslemek.
- İşbirliği: Başkalarıyla ortak hedeflere doğru çalışmak.
- Takım yetenekleri: Toplu hedeflerin izlenmesinde grup sinerjisi yaratmak.
Yaşamınızda ve kariyerinizde ne kadar iyi yaptığınız her ikisi tarafından da belirlenir. Sadece IQ yeterli değil. Duygusal zeka da önemlidir. Aslında, psikologlar genel olarak başarının bileşenleri arasında, IQ’nun kabaca % 10; gerisi duygusal zeka da dahil olmak üzere diğer her şeye bağlıdır.
Duygusal zeka ile ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=CKq5FeypI70