Dünyanın En Zehirli 5 Bitkisi
Hayatımızı borçlu olduğumuz toprağa anne sütü kadar ihtiyacımız vardır. Bu yüzden bize yaklaşımı da sıcak ve huzur vericidir. Ancak bazen diğer yüzünü gösterdiği, çok sert bir hali de vardır. İçinde ve üzerinde barındırdığı tüm canlılara ölümcül derecede felaketler yaşatabilir.
Herkes böceklerden ve yılanlardan korkarken korkulacak bir başka unsur da bitkiler ve çiçekleri. Kimi raporlar, her yıl 100.000’den fazla insan tehlikeli bitkilerden etkilenmekte olduğunu ortaya koymuştur.
1 – Şanslı Somun
Tropikal kökenli bu Amerikan kökenli zehirli mi zehirli bitkiler 23 metreye kadar büyür ve mütemadiyen çiçek açar. Bedenin bölümleri, kalbin kas kütlesini seçen kalp glikozitlerinin bulunma amacının sonucu oldukça zararlıdır. Tüm etmenlerden, tohumun kendi çekirdeklerinin olası en yüksek emici zehri bünyesinde bulunduğu kabul edilir. Bitkilerin ortak paydalarını şunlar oluşturur:
– Boğaz ve ağızda beliren uyuşma hissi
– Mide’de ağrı, ishal ve kusma
-Büyüyen gözler ve baş dönmesi
– Kalbin düzensiz atması ve kalp yetmezliği
2 – Wisteria
Bu bitkiler, ABD ve Japonya ile birlikte Çin’in kimi bölgelerinde yetişen farklı görünüme sahip mor renkli çiçeklerdir, ama iklim değişkenlikleri yüzünden dünyanın her yerinde yetişme olanağı mevcuttur. Wisteria, dalları devasa boyutlara ulaşabilen asması kalın bir gövdenin etrafında bir araya gelmiştir. Üzerinde çan çiçekler estetik gözükmekle birlikte, fazlasıyla zehir ve tehlike barındırmaktadır. Etkileri arasında:
– Geçmek bilmeyen migren ve baş ağrısı
– Sürekli mide bulantısı ve kusma hali
– Ateşe bağlı ishal
– Kimi hastalıklar için anti-bulantı ilacı olarak kullanılır.
3 – Tesbih Bezelye
Bu çiçek özellikle ağaçların çevresini 20 metreye kadar sarmasıyla ünlüdür. Üzerindeki bitkisi bezelyeye benzediği için bu adı almıştır ve aynı zamanda kırmızı küçük tohumları yeşertmek için 1.5 inç uzunluğunda koruma gövdesi içindedir.
Bu küçük bitkinin zehri tohumlarından gelmektedir. Bir tek tohum insan hayatını sonlandırmak için gerekli tüm toksini üretebilir. Zehirlenme anındaki belirtileri şöyledir:
– Ağır ateş hali
– Ağır ateşe bağlı mide bulantısı
– Uyarıcı semtomu
– İshal ve buna bağlı kusma
4 – Oleander
Aslına bakıldığında masum bir çalı bitkisi gibi dursa da sapları 13 kilometreye kadar uzanan bu bitki Phanerophyte türündendir. Bitkinin çiçekleri genel olarak iç kısmında ve kahverengi, kırmızı rengine yakındır.
Bitki genelde çalılık alanlara, çöllere ve Akdeniz ormanlarına tutunmaktadır. Çiçeği, tohumu, yaprağı gibi kökleri de oldukça zehirlidir. Belirtileri şu şekildedir:
– Düzensiz Nabız
– Aşırı renk belirtisi
– Sürekli uyku hali ve bitkinlik
– Karın kasılması ve kusma
5- Avrupa Porsuğu
Bu bitki Avrupa tarihinin en eski ağaçlar listesindedir. Olgu zamanında 132 metreye ulaşan boyuna rağmen oldukça yavaş büyümektedir. Kurutulduğu taktirde bitkinin zehir oranı artabilir. Belirtileri:
– Kalbin hızlı atak geçirerek krizi tetikleme
– Kan dolaşım bozukluğu
– Solunum enfeksiyonu