Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş eti kanaması, diş eti hastalığının en sık görülen türüdür. Ancak diğer sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Diş etlerinin zaman zaman kanaması, dişlerinizi çok sert bir şekilde fırçalamaktan veya doğru şekilde uymayan protez takmaktan kaynaklanabilir. Sık diş eti kanaması ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere daha ciddi durumlara işaret edebilir;
- Periodontitis (dişeti hastalığının ileri bir şekli)
- Lösemi (kan kanseri)
- Vitamin eksikliği
- Pıhtılaşma hücrelerinin eksikliği (trombositler)
Diş Eti Kanamasına Neden Olabilecek Dış Koşullar
Diş sağlığı sorunları, diş eti kanamasının başlıca nedenidir. Dişeti iltihabı (diş etlerinin iltihabı) ve periodontit diş etlerinizi hassas ve kanamaya yatkın hale getirir.
Dişeti İltihabı
Çoğu insan plak dişeti hatlarında çok uzun süre kaldığında dişeti iltihabı oluşturur. Plak, dişlerinize yapışan kalıntı ve bakterileri ifade eder. Dişlerinizi fırçalamak plağı temizler ve oyukların gelişmesini önleyebilir. Plaklar temizlenmezse kanamayı artıracak tartar da sertleşebilir. Diş eti yakınında plak birikimi de diş eti iltihabına neden olabilir.
Dişeti iltihabı belirtileri şunlardır;
- Kabarık diş etleri
- Ağızda ve diş etleri çevresinde ağrı
- Diş eti kanaması
Periodontit
Periodontal hastalığı, diş eti iltihabı ilerlerken ortaya çıkabilir. Periodontal hastalık dişlerinizi ve diş etlerinizi birbirine bağlayan diş eti, çene kemiği ve destekleyici dokulardan oluşan bir enfeksiyondur. Periodontit hastalığı dişlerinizin gevşemesine hatta düşmesine sebep olabilir.
Vitamin Eksiklikleri
C vitamini ve K vitamini eksiklikleri de diş etlerinin kolayca kanamasına neden olabilir. Uygun olmayan diş bakımının neden olmadığı diş eti kanaması varsa doktorunuzdan C ve K vitamin seviyelerini kontrol etmesini isteyin. Ayrıca, sağlıklı kalmak için ihtiyacınız olan vitaminleri aldığınızdan emin olmak için her iki besin maddesini içeren bir diyeti uygulayın.
C vitamini yönünden zengin besinler şunlardır;
- Turunçgiller ve meyve suları
- Brokoli
- Çilekler
- Domates
- Patates
- Dolmalık biber
K vitamini yönünden zengin besinler şunlardır:
- Su teresi
- Ispanak
- İsviçre pazı
- Marul
- Hardal yeşilliği
- Soya fasulyesi
- Kanola yağı
- Zeytin yağı
Diş Eti Kanamasının Tedavisi
İyi diş hijyeni, diş eti kanamasını engellemenin ilk adımıdır. Daha detaylı bir temizlik için yılda en az iki kez diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Diş hekiminiz diş eti iltihabı olup olmadığını size söyler ve dişlerinizi nasıl düzgün şekilde fırçalayacağınızı size öğretir. Düzgün fırçalama ve diş ipi kullanmak diş eti çizginizden plağı çıkarabilir ve periodontal hastalık geliştirme riskinizi azaltabilir.
Diş hekiminiz ayrıca, ağzınızda oluşan plakları en aza indirmek için antiseptik bir gargara kullanmayı da gösterebilir. Yumuşak bir diş fırçası kullanın. Özellikle dişlerinizi fırçaladıktan sonra kanama yaşarsanız, iltihaplı diş etlerine karşı yumuşak olursunuz. Sert diş fırçaları dişlerinizi aşındırabilir.
Elektrikli bir diş fırçası kullanmayı da düşünebilirsiniz. Bu diş fırçalarındaki özel tasarlanmış fırça kafaları diş eti çizginizi manuel bir diş fırçasından daha kolay temizlemenize yardımcı olabilir.