Otomobil

Diferansiyel Nedir? Araçlar İçin Önemi ve Parçaları Neler?

Diferansiyel, araba sistemindeki rolü çok büyük olan bir mekanik parçadır. Basit bir şekilde açıklamak gerekirse, en iyi örnek askeri yürüyüşlerdir. Önemli olan askeri geçit töreninde düzeni bozmamaktır. Bu nedenle, bir insan kalabalığı dönmek isterse, viraja yakın olan kalabalık daha küçük bir adımla dönerken, virajdan uzaktaki kalabalık daha büyük bir adımla döner.

Diferansiyelin çalışma prensibi de buna benzer. Bir arabada, dönerken, iç tekerleğin direksiyonu, dış tekerleğin direksiyonundan farklıdır. Bu sayede dönme işlemi başarıyla tamamlanmış olur. Tekerlekler aynı hızda dönerse, dönüş başarısız olur ve araç devrilerek kazaya neden olur.

Bu işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan ve aracın başarılı bir şekilde dönmesini sağlayan parçaya diferansiyel denir. Bu parça sebebi ile araçlar güvenli bir şekilde dönüş yapar ve devrilmez.

diferansiyel nedir

Diferansiyelin Parçaları Nelerdir?

Diferansiyel ile ilgili çok fazla alt başlık bulunmaktadır. Bu alt başlıklardan biri ve en önemlisi de, diferansiyelin içinde yer alan parçalardır. Diferansiyel hangi parçalardan oluşur? sorusu otomobil tutkunlarının çok merak ettiği bir sorudur.

Diferansiyeller toplamda 4 farklı parçadan meydana gelirler. Bu parçalar şaft, universal mafsal, sabit hız universal mafsalı ve diferansiyel yağı olarak adlandırılır.

1- Şaft

Şaft, diferansiyeli şanzımana bağlayan parçanın ismidir. Esnek yapısı sayesinde şanzımanın düz yapısını koruyabilmektedir. Sürüş açısı değişmeye başladığında, diğer parça olan universal mafsal devreye girer. Şaft, içi boş bir tüp olarak tasarlanmıştır. Bu nedenle etkili olabilmeleri için parçaların uygun şekilde dengelenmesi gerekir. Bu ayar yapılmazsa, motor devrine ve dönüşe ayak uyduramadığı için şanzıman ve diferansiyel hasar görebilir.

2- Universal Mafsallar

Universal mafsallar, şaftı, diferansiyele ve şanzımana bağlar. Aynı zamanda şaftın daha esnek bir şekilde hareket etmesini sağlar. Bu mafsalın temel görevi, yoldaki çıkıntı ve girintileri araç sürücüye hissettirmemektir.

3- Sabit Hız Mafsalları

Sabit hız mafsalları, genellikle yüksek torka sahip olan araçlarda kullanılır. Yüksek torklu araçlarda kullanılmasının sebebi, dönüşlerde etkili performans göstermeleridir. Üzerlerine gelen her kuvveti yumuşatır ve bir sonraki parçaya iletir.

4- Diferansiyel Yağları

Diferansiyeller araçların en önemli parçalarıdır. Bu yüzden sorunsuz olarak çalışmaları gerekmektedir. Bu yüzden içerisinde yer alan dişlilerin belli periyotlar ile yağlanması önemlidir. Diferansiyeller için üretilen özel yağlar bulunmaktadır. Bu yağlar, mekanizmanın içine dökülür. Bir süre sonra da ya boşatılır ya da değiştirilir.

diferansiyel

Diferansiyel ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu