Dergi Nedir?
Dergi Nedir? (Mecmua Nedir)
Günlük yayımlanan gazeteden tasarımsal olarak çok farklı ; haftalık, 15 günde bir, ayda bir veya belirli zaman sürelerinde yayımlanan süreli yayın anlamına gelir. (Eş anlamlısı mecmuadır. ) Diğer bir deyişle Gazete ve dergiler, kültürü taşıyan araçlardır.
Dergi okumayı sevmeyen biri tarafından bile , cezbediciliği (tasarımsal yapısına bağlı olarak) ile gazeteden daha fazla okunma isteği uyandırır. Birazdan kullanım alanlarında da bahsedeceğim. Ama dergilerin özelliklerinden biri de belirli bir kategori veya belirli bir yaşam tarzını yansıtmasıyla da belli kitleleri bulunan bir yayım türüdür. Diğerleri tarafından da tasarımın başarısına bağlı olarak ilgi çektiren bir araçtır.
Derginin Kullanım Alanları ve Dergi Türleri
Dergi, sadece bir yayın kuruluşu bakımından veya medya bakımından değil bazı satış sektörü ve yeni yeni oluşan diğer tüketime bağlı olan sektörel firmalar tarafından da kullanılan en yaygın araçlardandır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi belirli bir kitlesi olsa dahi diğer kitleler tarafından da ilgi çekebilen bir yayım türüdür.
Derginin kullanım alanlarını dilerseniz aşağıdaki gibi listeleyelim:
- Medya
- Kurumlar
- Kuruluşlar
- Özel Sektör
- Dernekler
- Vakıflar
- Siyasi Örgütler
- Bir topluluğu temsil eden bütün topluluklar
Bu sayede bir çok kurum, kuruluş vb tarafından en sık kullanılan yayımlama aracıdır. Çünkü etkisi oldukça etkilidir. Geri bildirimi kuvvetlidir. Bu yüzden bir çok kurum veya kuruluşlar dergi yayım aracını kullanırlar.
Dergi türleri ne olursa olsun her kullanıcıya ulaşması için bunu barındıracak içerikler bulundurmalıdır. Bu sayede toplumun geneline hitap özelliğini etkin bir şekilde cevap veriyor olacaktır. Bu tabi bazı türler haricinde . Bu türler de yukarıda bahsettiğimiz gibi bazı sektörel kuruluşların kendi yayım aracı olduğundan genele hitap etmeyebilir.
Ama bazı sektörel kuruluşlar bile artık genele hitap edip ve kendi ürününü de daha fazla kitlelere ulaştırmak adına , dergi kadrosunda geliştirmeler yapmaktadırlar.
Dergi Nasıl Olmalıdır? Derginin Özellikleri Nedir?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi dergiler, bütün kitleleri hedefler. Bu yüzden de dergi içindeki içerikleri buna göre hazırlarlar. Dergi basımı yapmak isteyenlerin, ilk önce tabi bulunduğu kategori veya sektörel ise bunu belirtmelidir. Bu sayede ilk önce ,hedefindeki kişileri direk olarak hitap etmelidir. Ardından da diğer okuyucular ile bir etkileşim kuracak temel kategorilerden hedefe ulaşmalıdırlar.
Örnekle: Bir moda dergisinin okuyucu kitlesi ,modayı seven ve yaşam tarzına bakan, kendini değiştirmeyi hedefleyen kişilerdir. Moda dergisinin ilk hedefi bu okuyucu kitlesini memnun etmektir. Ardından diğer kategorileri de yayımlarlar. Buna da örnek verelim: moda dergisinde, kültür ve sanat faaliyetlerini gösteren bir bölüm de yer alabilir.
Diğer firma örnekleri ise ; Bir spor mağaza zincirinin dergi ürettiğini düşünürsek, ilk hedefi kendi ürünleriyle ilgili olan kategorisi moda ve spor olmalıdır. Bunun dışında diğer okuyucuları da hedeflemek için kültür sanat vs gibi konuları da ele alır.
Kategorileri ve hedef kitlenizi de oluşturduktan sonra dergi basımı için diğer niteliklere bir göz atalım. Dergi baskısının gerçekleşmesi için balıca özellikler neler olmalıdır:
- Dergi baskısı için kağıt kalitesi ve özellikle kuşe kağıt seçilmesi önerilir. Kapak ise daha kalın yapıya sahip olmalıdır.
- Sayfa sayısı,
- Ebatları,
- Font ve renk kullanımı,