Sağlıklı Yaşam

Depresyon Nedir ve Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?

Birçok kişinin hayatının belli dönemlerinde yaşayabileceği depresyon sorunu çok tehlikeli ve bir o kadar da geçici bir durumdur.

Birçok kişi depresyon hali ile mücadele etmiştir. Hayatının bazı dönemlerinde depresyon yaşayan kişilerin yanı sıra kalıtsal olarak depresyon halinde olan kişiler de vardır. Depresyon başlı başına zorlu bir dönemdir ve birçok kişi depresyon halinden çıkamayacağını düşünür. Bazı depresyonlar doktor müdahalesiyle geçerken bazı depresyonlarda tamamen alışkanlıkların değişimi gerekir. Gelin depresyon nedir, detaylıca yazımda size aktarayım. Ayrıca en aşağıda, bu yazım için en ilgili videoları sundum. Bu videoları da izleyebilirsiniz.

Yaşanan bir olay sonrasında depresyon yaşanabilir. Mesela çok yakınını kaybeden biri ya da yeni doğum yapan biri depresyon haline girer ve bu durum geçicidir. İnsan doğasında acı dönemi, kabullenme ve alışma dönemi oldukça ağır geçer. Bu geçici dönemsel depresyonların yanı sıra birden olanlar da vardır. Bazı durumlarda acilen psikiyatristler ile iletişime geçilmesi önerilir.

depresyon tedavisi

Depresyon Nedir?

Depresyon, duygu bozukluğu olarak adlandırılan bir sorundur. Depresyonda genel olarak üzülme, ağlama, bıkma, ilgi kaybı yaşama gibi olaylar yaşanır. Depresyon yaşayan kişi ilk olarak her şeye ilgisini kaybeder, sürekli olarak bir üzüntü haline girer ve sorgulamaya başlar. Kişi kendisi için mutlu olacak bir neden bulamaz ve çaba sarf etmez. Depresyon ağır bir hastalık olarak da geçebilir.

Duygu durum bozukluğu olduğu için tamamen sinirsel bir rahatsızlıktır ancak belirtiler ilerlediğinde fiziksel olumsuzluklar da yaşanabilir. Kişi depresyonu ağır geçirirse günlük basit ihtiyaçlarını bile karşılayamaz hale gelir. Bu durum kişinin sağlığını ve çevresinin sağlığını da etkiler. Bazı depresyon hastalarında yeme içme kesilmesi, aşırı kilo kaybı, uyuyamama, enerji tükenmesi, kararsızlık ve kendine zarar verme düşünceleri oluşur.

depresyon nasil olur

Depresyonu Kimler Yaşar?

Depresyon rahatsızlığını her yaştan kişi yaşayabilir. Belirli bir yaş ortalaması bulunmamakla beraber ergenlik çağındaki kişilerde daha çok görüldüğü söylenir. Ergenlik yaşlarında kişiler benliğini arar ve sorgulamaya başlarlar. Ergenlik çağı nedeniyle değersiz hissetme, sürekli sıkılma, enerji kaybı gibi belirtiler yaşandığı için depresyon ihtimalleri daha çok görülür.

Ancak her yaştan insan depresyonu yaşamıştır ve bu zorlu süreçte genel olarak doktor yardımı alınmıştır. Depresyon, sinir hücrelerinde meydana gelen değişimler nedeniyle olduğu için her insan depresyon rahatsızlığı yaşayabilir.

depresyon

Depresyon Nasıl Geçer?

Her 5 kişiden 3’ü depresyon rahatsızlığı ile başa çıkmaya çalışıyor. Özellikle son yıllarda en çok yaşanan sorunlardan biri depresyondur. Ülkenin gündemleri, pandemi hastalıkları, eğitim durumları ve ailesel konularla ilgili birçok problem yaşayan kişiler depresyona girmiştir ve mücadele etmenin yollarını aramaktadırlar. Depresyonun etkisinin azalması ve yok olması için tavsiyeler bulunmaktadır.

Geleceğe Karamsar Bakmamak Gerekir

Çoğu depresyon hastası gelecek kaygısını öne sürerek tedaviyi reddeder. Birçok hasta gelecekten umudunu kesmiş ve karamsar bakmaktadır. Ancak bu bakış açısı tamamen değiştirilmelidir.

Sosyal Medyadan Uzaklaşın

Son günlerde yaşanan sorunlarla birlikte sosyal medyada birçok bilgi kalabalığı da yer alıyor. İnsanlar bu haberleri okuyarak daha fazla karamsar oluyor. Herkesin sosyal medyadan uzak durması ve özellikle depresyon süreçlerinde sosyal medyayı kullanmaması öneriliyor.

Sağlıklı Beslenme Düzeni Oluşturun

Sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmek kişinin psikolojik olarak da sağlığı bulmasını sağlar. Vitamin almak ve bol su içmek son derece önem taşır. Depresyon hafife alınacak bir rahatsızlık değildir. İlerlemesi beklenmeden hemen psikolojik bir tedavi alınması önerilir. Ertelenmesi halinde daha ağır hasarlar bırakabilir.

İlgili Video

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu