DepremYaşam

Depremzedelere Sağlanan Sosyal Destekler Nelerdir?

Depremzedelere Sağlanan Sosyal Destekler Nelerdir? 6 Şubat 2023 günü Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6’lık iki büyük deprem sonrasında pek çok insan mağdur oldu. Maalesef ki pek çok vatandaşımız da hayatını kaybetti.

Depremzedelere Sağlanan Sosyal Destekler Nelerdir?

Depremden sonra başta gönüllüler olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşta tüm imkanları ile yardıma koştu. Depremin üzerinden yaklaşık 2 hafta geçmesinden sonra da devlet tarafından depremzedelere sağlanacak olan sosyal desteklerde belli oldu. İşte depremzedelere sağlanan sosyal destekler…

Depremzedelere Sağlanan Sosyal Destekler Nelerdir?

6000 TL’ye Varan İşsizlik Maaşı

Deprem sonrası işsiz kalan bireyler, son üç yıl içinde en az 600 gün prim ödemişlerse işsizlik maaşı alabilirler. Prim ödeme gün sayısı 600-899 arasında ise 6 ay, 900-1079 arasında ise 8 ay, 1080 veya daha fazla prim ödeme günü varsa 10 ay işsizlik maaşı alma hakkına sahiptirler. Bu bireyler, devlet destekli sağlık hizmetlerinden de yararlanabilirler.

İlginizi çekebilir: Verilerle 6 Şubat Depremi ve Özellikleri

İşsizlik maaşı en düşük 3.012 TL, en yüksek 6.025 TL olarak belirlenmiştir. Halen işsizlik maaşı alan bireylere de ödemeleri erken yapılacak. Şubat ayı ödemeleri ayın 15’inde gerçekleşmişti. Mart ayı ödemeleri 21 Mart’ta, Nisan ödemeleri ise 19 Nisan’da hesaplara yatacak.

16 Bin Kişilik Toplum Yararına Program Kontenjanı Açıldı

depremzedelere yapilan sosyal destekler nelerdir 2

İŞKUR, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremin etkilerini hafifletmek için olağanüstü hal bölgesi valiliklerine toplam 16 bin kişilik Toplum Yararına Program kontenjanı tahsis etti. Bu programlar, depremden etkilenen bölgelerdeki insanlara istihdam sağlamayı amaçlamaktadır.

Kronik hastalıkları olan bireylerin ilaç ve tıbbi malzeme teminine ilişkin raporlarına dayanarak, 1 Ocak 2023 tarihi ve sonrasında süresi biten ya da bitecek olan tüm kronik hastalık rapor süreleri 30 Haziran 2023 tarihine kadar uzatıldı. SGK’ya sunulması gereken her türlü bilgi, belge ve beyannameler için 6 Şubat ile 30 Nisan tarihleri arasında verilmesi gereken süre 26 Mayıs 2023 tarihine kadar uzatıldı.

Ödenen Primler Ölüm Toptan Ödemesi Olarak Geri Alınabilecek.

Sigortalılık süresi ve prim gün sayısı, dul-yetim aylığı almak için yeterli olmayan hak sahipleri, yaşamını yitiren kişinin adına ödenen primleri SGK’dan geri alabilirler. Bu durumda, toptan ödeme talep dilekçesi, e-Devlet sayfası üzerinden erişilebilir.

İlginizi Çekebilir: 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi / Hatay Depremi

Kısa Çalışma Ödeneği Devreye Girdi

Depremden etkilenen işyerleri, Kısa Çalışma Uygulaması ile işçi çıkarmamaları için destekleniyor. Kısa Çalışma Ödeneği’ne uygun olmayan kişiler için Nakdi Ücret Desteği sağlanması amacıyla gerekli mevzuat düzenlemeleri yapıldı. Bu illerdeki depremzedeler, işyerleri kapandığı için maaşlarını devlet yatıracak. Ayrıca, ücretsiz izinde olan depremzedelere nakdi ücret desteği de verilecek. Yasal maaş alma süresi, Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 3 aydan daha fazla uzatılabilir.

Genel Sağlık Sigortaları Ödeniyor

depremzedelere yapilan sosyal destekler nelerdir 4

İşçilere, Kısa Çalışma Ödeneği’nin yanı sıra Genel Sağlık Sigortası primleri de ödenmektedir. İşçiler, brüt maaşlarının %60’ına kadar Kısa Çalışma Ödeneği alırlar. Üst sınır olarak asgari ücretin %150’si kadar bir tutar belirlenir. Kısa Çalışma Ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’si, yani 15 bin lirayı geçemez. Bu yıl için, asgari ücretli bir işçi için Kısa Çalışma Ödeneği 6.004 TL 80 kuruştur. İşçinin maaşı arttıkça, alacağı ödenek de artar. Kısa Çalışma Ödeneği’nden sadece Damga Vergisi kesintisi yapılmaktadır.

İşe Alımlara Hız Kazanacak

Depremden etkilenen bölgelerde ihtiyaç duyulan mesleklerin kurumlarına kayıtlı olan kişilerin bilgiler hazırlanarak Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD) ile paylaşılmıştır. Aktif işgücü programlarından yararlanan ve depremde hasar alan işyerleri ile program yararlanıcılarının ihbar sürelerini uzatacak ve ödemelerin yapılmasını kolaylaştıracak düzenlemeler yapıldı.

Prim Borçları Ertelendi

Sigortalı olarak personel istihdam eden işyerleri için 6 Şubat’tan 30 Nisan’a kadar olan belge teslim süresi 26 Mayıs’a ertelendi. 6 Şubat’tan önce ödenmesi gereken mevcut prim yükümlülükleri ile Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran 2023 prim yükümlülükleri 31 Ağustos’a kadar ötelendi.

Cenaze Yardımları Yapılacak

Depremzede hak sahiplerine 360 ​​gün sigorta primi olması halinde bir defaya mahsus olmak üzere cenaze yardımı yapılmaktadır. Ödenecek ücret, vefat eden SSK’lı ya da Bağkurlu ise 2.054 TL, SSK’lı ise 8.239 TL’dir. Cenaze yardımları için 5 senelik bir zaman aşımı süresi vardır. Ödenek varsa kişinin eşine, yoksa çocuklarına, onlarda yoksa kardeşi, anne ve babasına yapılır. Başvurular e-devlet üzerinden yapılmaktadır.

EYT ve Yapılandırmalar İçin Esneklik Sağlandı

31 Temmuz’a kadar yeniden yapılandırılan veya ihya edilen borçlar da dahil olmak üzere depremin vurduğu illerde ikamet edenlerin tüm prim borçları 31 Ağustos’a kadar ödenebilecek. Bu süre zarfında gecikme cezası uygulanmayacaktır. Deprem bölgelerindeki birçok vatandaş askerlik, doğum, doktora, avukatlık ve yurtdışı borçlanma yaparak EYT başvurusu yaptı. Borçlanma kapsamındaki tutarların son ödeme tarihi 31 Ağustos 2023’e ertelendi.

Yakınlara Aylık Bağlanacak

Mevcut yasaya göre sigortalının vefatı halinde geriye kalan çocuklarına, eşine, anne ve babasına aylık ödenir. Bunun için prim gün sayısı ve sigorta süresinin belirtilmesi gerekmektedir. Depremde ölen kadın ya da erkeğin 900 gün SSK primi, 1800 gün Bağkur primi ve emeklilik sandığı olması gerekir. Bu şartları karşılayan kişilerin eşi ya da çocuklarına aylık bağlanır. Maaşı alacak olan eş çalışsa da çalışmasa da ya da emekli olsa da olmasa da bu maaşı alır. Vefat eden kişinin çocuğu liseye gidiyorsa 20, üniversiteye gidiyorsa 25 yaşına kadar bu maaşı alır.

Depremzedelere Sağlanan Sosyal Destekler İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu