Değersizlik Duygusu Nedir? Çözümü Nedir?
Değersizlik duygusu bir çok insan için ağır bir problemdir. Kendilerini zaman ve mekan fark etmeksizin aniden değersiz hissedebilir. Olumlu olanlardan çok, hayatınızın olumsuz yönlerine odaklanmak kolay olabilir. Bu, her şeyin yanlış olduğunu ve hayatında iyi bir şey olmadığını hissetmenizi sağlayabilir. Kendinizi değersizlik veya suçluluk duygusuna sahip hissedebilir veya kendinizi işe yaramaz hissedebilirsiniz. Bu duygulardan herhangi birini yaşıyorsanız bir psikoloğa görünmenizde fayda var.
Değersizlik duygusu, çaresizlik ve umutsuzluk hissi olarak tanımlanabilir. Kendini değersiz hisseden bireyler önemsiz, işe yaramaz hissedebilir veya dünyaya sunacak değerli hiçbir şeyleri olmadığına inanabilirler. Depresyon tanısı alan insanlar sıklıkla bu duyguları yaşar ve ihmal edilen veya istismara uğrayan çocuklar yetişkinliklerinde değersizlik hissedebilirler. Değersizlik, birinin intihar düşüncelerini akıl etmesine sebep olur ise bir doktora başvurmak veya derhal başka bir yardım istemek en iyisi olabilir.
Bireyin önemi veya amacı yokmuş gibi hissetmesine neden olabilecek bir his, duygusallık üzerinde önemli olumsuz etkiler yaratabilir. Seul Ulusal Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan son bir çalışmada, değersizlik duygularının, büyük depresyon yaşayan ve aynı zamanda travma geçiren yetişkinlerde yaşam boyu intihar girişimi ile anlamlı bir şekilde ilişkili olduğu bulundu. Çalışma depresyon belirtileri arasında değersizliğin yaşam boyu intihar girişimi ile en güçlü ilişkiye sahip olduğu sonucuna varmıştır.
Değersizlik Duygusu Çözümü Nedir?
Kendinizi değersiz hissettiğinizde aşağıdakileri uygulayabilirsiniz;
Bir arkadaşınıza yardım ettiğinizi düşünün: Bir arkadaşınızın kendi hakkında veya bir başka arkadaşı hakkınızda olumsuz düşünceleri varsa nasıl tavsiye vereceğinizi düşünün. Muhtemelen tüm iyi noktalarını bulup ona bunları hatırlatırsın. Kendinize de bunu yapın ve arkadaşınıza verebileceğiniz nasihatları kendiniz de uygulayın.
İyi noktalarınızın bir listesini yapın: En iyi 3 özelliğinizi yazın. Bunlar fiziksel özellikler olabilir. Örneğin, hoş bir gülümsemeniz var ya da karakterinizle ilgili şeyler olabilirler. Bir arkadaşınızdan veya aile üyesinden size bu konuda yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Listeyi yanınızda taşıyın ve kendinize iyi puanlarınızı hatırlatmak için negatif hissettiğiniz zaman bakın.
Olumsuzlukları pozitifleştirin: Yaşamınızdaki ana olumsuzlukların bir listesini yapın ve bunlarla birer birer yüzleşin. Kendinizi her şey için suçluyorsanız, alternatif bir açıklama olup olmadığını görmek için her konuyu yeniden düşünmeyi deneyin. Ardından, sorunlarınızın her biri için olumlu sonuçlar elde etmek için neler yapabileceğinizi hesaplamaya çalışın. Bu konuda size yardımcı olması için, güvendiğiniz birinden bir arkadaş veya aile üyesi gibi birinden yardım isteyebilirsiniz.
Mutlu zamanları hatırlayın: Geçmişte eğlendiğiniz zamanları düşünün. Gelecek için benzer bir etkinlik planlamanıza yardımcı olması için bu anıları kullanın. Böylece iple çekeceğiniz bir şey elde edin.
Daha rahat hissetmenize yardımcı olmak için, yeterince uyku aldığınızdan, sağlıklı bir diyet yediğinizden, alkolü azaltdığınızdan ve düzenli olarak egzersiz yaptığınızdan emin olun.