CPU Nedir? Ne İşe Yarar?
CPU açılımı, Central Processing Unit yani Merkezi işlem birimi demektir. Bilgisayar sisteminin merkezi bileşenidir. Bazen mikroişlemci veya işlemci olarak adlandırılır. Bilgisayarın içindeki işlemleri yöneten beyindir. Bilgisayarda yapılan tüm işlevler ve işlemler doğrudan veya dolaylı olarak işlemci tarafından gerçekleştirilir.
Açıkçası, bilgisayar işlemcisi, bilgisayar sisteminin en önemli unsurlarından biridir. CPU, girişleri alan ve çıkış üreten transistörlerden oluşur. Transistörler, işlem adı verilen mantıksal işlemleri gerçekleştirir. Aynı zamanda, bilimsel olarak, PC’nin sadece en şaşırtıcı bölümlerinden biri değil aynı zamanda teknoloji dünyasının en muhteşem cihazlarından biridir.
Bilgi işlem gücü açısından bilgisayar işlemcisi, bilgisayar sisteminin en önemli unsurudur. İşlemci yongasına veri ekler ve karşılaştırır. Mikro, mini veya ana bilgisayar olsun, tüm bilgisayarların işlemcileri üç bölümden oluşmalıdır.
CPU Bölümleri
- Aritmetik Mantık Birimi: Bilgisayar işlemcisinin, aritmetik ve mantık işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılabilecek bir parçasıdır. Bir aritmetik-mantık birimi ayrıca iki bölüme ayrılmıştır.
- Kontrol Ünitesi: Program talimatlarını çözer. Bir bilgisayarda kullanılan CPU yongası kısmen Silika’dan yapılmıştır. Başka bir deyişle, veri işlemede kullanılan silikon çipine Mikro İşlemci denir.
- Kayıtlar: Bilgisayar işlemcisinin geçici depolama alanlarıdır. Kontrol ünitesi tarafından yönetilir. Çalışırken programın ihtiyaç duyduğu verileri, talimatları ve adresleri tutan kayıt defterleridir.
İşlemci, bilgisayar sisteminizin aşağıdaki yerlerine çok önemli bir rol oynar.
- Performans: İşlemci muhtemelen Pc’deki sistem performansının en önemli tek belirleyicisidir. Diğer bileşenler performansın belirlenmesinde önemli rol oynarlarken, işlemcinin yetenekleri sistemin maksimum performansını belirler. Diğer cihazlar işlemcinin sadece tam potansiyeline ulaşmasına izin verir.
- Yazılım Desteği: Daha yeni, daha hızlı işlemciler en son yazılımın kullanılmasını sağlar. Ek olarak, MMX Teknolojili Pentium gibi yeni işlemciler daha önceki makinelerde kullanılamayan özel yazılımların kullanılmasını sağlar.
- Güvenilirlik ve Kararlılık: İşlemcinin kalitesi, sisteminizin ne kadar güvenilir çalışacağını belirleyen bir faktördür. Çoğu işlemci çok güvenilir olsa da, bazıları değildir. Bu aynı zamanda işlemcinin yaşına ve ne kadar enerji tükettiğine de bağlıdır.
- Enerji Tüketimi ve Soğutma: Orijinal olarak işlemciler, diğer sistem cihazlarına kıyasla nispeten daha az enerji harcarlar. Daha yeni işlemciler çok fazla güç tüketebilir. Güç tüketimi, soğutma yöntemi seçiminden genel sistem güvenilirliğine kadar her şey üzerinde etkilidir.
- Anakart Desteği: Sisteminizde kullanmaya karar veren işlemci, ne tür bir yonga seti kullanmamız gerektiği ve dolayısıyla hangi anakartı satın almanız gerektiğini belirleyen önemli bir faktör olacaktır. Anakart sırayla birçok yönünü belirler. Sistemin yetenekleri ve performansı ileriye taşır.
CPU Nedir? ile ilgili videolar
https://www.youtube.com/watch?v=YCogubAc14w