Çok Çalışmaktan Yorulanlara Tavsiyeler
Yoğun çalışma hayatına kendimizi kaptırmış giderken zaman zaman fazla çalışmaktan enerjimizin tükendiğini ve bizi mutsuzluğa sürüklediğini fark ederiz.
Bu duyguları yaşayan o kadar çok insan var ki eğer yalnız olduğunuzu düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz.
Saatler boyu ofise tıkılıp çalışmak zorunda kalan insanlarda bu tükenmişlik duygusu o kadar yaygınlaştı ki insanlar normal hislerini kaybetme noktasına geldi.
İşler eskiye nazaran daha hızlı yürümesiyle birlikte kontrolü yeniden ele geçirmenizi sağlayacak ve kendinizi daha az baskı altında hissetmenizi sağlayacak yöntemler mevcuttur. Koçluk ve liderlik konularında uzman olan Scott Eblin’in verdiği tavsiyeler şunlardır:
Anın baskısını fark edip üstesinden gelmek.
Sadece bulunduğu anda yaşayan insanlar, geleceğe yönelik planlar yapamaz. Uzun vadeli plan program yapamadığı için hayallerinin ve hedeflerinin peşinden koşamaz.
Gerçekten de gerekli mi? sorusu sorulmalı.
Düzenli olarak yaptığınız işlerle ilgili rutinlerinizi gözden geçirin. O toplantıya girmek, o aylık raporu düzenlemek, gelen maillere cevap vermek vb işlerinizi gerçekten yapmanız gerekiyor mu?
Bu gibi işler bazen sırf alışkanlığa dönüştüğü için yapılabilir. Yapsam iyi olur diye düşünüp yaptığınız işleri günlük çalışma rutininizden çıkartmanız sizin yararınıza olacaktır. Bu işleri yapmak için harcadığınız zamanı daha verimli olacağınız farklı alanlarda değerlendirebilirsiniz.
Önceliği en önemli işlere vermek
O ay, o hafta ya da o gün içerisinde yapmanız gereken önemli işleri önem sırasına göre sıralayarak bu listeye göre yapmaya çalışın. Hem iş hem de günlük yaşantınızda daha verimli olabilmek için işleri önem derecesine göre sıralamak ve buna göre hareket etmek size fazladan zaman kazandıracaktır.
Kendinize bilinçsiz düşünme zamanı tanıyın.
İşin içinden çıkamadığını karmaşık durumlarda en doğru kararları vermek bu maddeye bağlıdır. Yapılan araştırmalar, önemli kararlar vermeden önce verilen molalar, örneğin yapılan bir egzersiz, çıkılan kısa bir yürüyüş size iyi gelecektir. Böylece kontrolü beyinden alıp bedene vermek, başka bir konuya yoğunlaştıktan sonra asıl konuya dönmek daha sağlıklı karar vermenize yardımcı olacaktır.
Sınır koyun.
Çalışma sürenizi sınırlandırın. Kimse 7/24 çalışmak durumunda kalmamalıdır. İşlerinizi bitirip ailenizle ya da size iyi gelecek başka insan ya da başka işlerle ilgilenmeyi ihmal etmeyin. Bunun için kesin zamanlar belirleyin ve çevrenizdekilere de bildirin. Unutmayım, siz kendi zamanınızı değerli görmezseniz başkaları hiç görmeyecektir.
Mutluluk konusunda verilen başka reçetelerde de şu maddeler yer alıyor.
Bedeninize iyi bakın.
Sağlıklı bir bedene sahip olmayı ihmal etmeyin. Ona kulak verin ve yiyip içtiklerinize dikkat edin. İsteklerinize cevap verecek fiziksel ve ruhsal aktivitelere hayatınızda yer verin. Sağlığınızı koruyacak gıdalar tüketmeye çalışın.
Gereksiz ilişkiler yerine anlamlı ve samimiyet yüklü ilişkiler kurun. İhtiyacınız olan üç insan vardır.
İlki size destek olabilecek yaşça büyük ve sizden daha olgun bir insan. İkincisi, kolay iletişim kurabileceğiniz, anlaşabileceğiniz bir yaşıtınız. Diğeri ise size yeni pencereler aralayacak ufkunuzu açacak sizden yaşça daha küçük danışmanlığınızı üstlenecek bir kişi.
Minnettarlık duygunuz olsun.
Minnettarlığın farkında olmak hem kendi hayatınız hem de çevrenizdekiler açısından pozitif etki edebilecek bir duygudur. Bu duygu zorlukları aşmanızı kolaylaştıracak, stresinizi azaltacaktır.