Yaşam

Çocuklarımızı Cinsel İstismardan Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Son günlerde çocukların maruz kaldığı tacizler, cinsel istismarlar oldukça artmış durumda. Ülke olarak zor günler geçirmekteyiz. Bu dönemde en önemli görev de ailelere düşmekte.

Çocuklarımızı belli başlı konularda eğitmeli, kendilerine cinsel anlamda yapılacak olan kötü yaklaşımlara karşı bilinçli olmalarını sağlamalıyız.

Oldukça hassas davranılması gereken cinsel istismar konusuyla ilgili neler yapabiliriz? Çocuklarımızı koruyabilmek, onlara daha güzel bir dünya kurabilmek için nasıl davranmamız gerekli? Gelin birlikte öğrenelim.

Çocuklar ‘Hayır’ Demesini Bilmeli

çocuğunuza hayır deme hakkının olduğunu öğretin 1

Çocuklarımız herhangi bir şeyi yapmak istemiyor ya da bir yere gitmek istemiyorsa sırf bunu isteyen kişi kendisinden yaşça büyük bir yetişkin olduğu için ‘evet’ demek zorunda olmadığını bilmeli. Karşısındaki kim olursa olsun her zaman ‘hayır’ deme hakkının olduğu bilinci kazandırılmalı.

Özellikle birinin ona yaklaştığı, dokunmak istediği bir durumda eğer istemiyorsa, rahatsızlık duyuyorsa ya da kendisi için bir tehlike seziyorsa kesinlikle buna izin vermemesi gerektiği öğretilmeli.

Çocuğunuza Tehdidi Öğretmeyin

çocuklarınızı tehdit etmeyin

Tehdit ile büyüyen çocuklar, ileride başkalarından gelen tehditlere de boyun eğmek zorunda olduklarını düşünürler. En başta ailesinden gelen tehditlere boyun eğmemeyi öğrenirse ileriki yaşlarda çevresinden gelen tehditlere de pabuç bırakmamayı öğrenecektir.

Özel Bölgelerini Tanımasını Sağlayın

çocuğunuzu özel bölgeleri hakkında bilgilendirin

Çocuklarınıza, vücutlarında özel bölgeleri olduğunu ve istekleri dışında kesinlikle kimsenin dokunma hakı olmadığını anlatın. Özel bölgelerinin adlarını öğretin ve vücudunu tanımasını sağlayın. İyi dokunuş ve kötü dokunuşu yani sevgi dokunuşuyla tehlikeli ya da istek dışı dokunuşu öğrenmesini sağlayın.

Sır Tutmanın Her Zaman Doğru Olmadığını Öğretin

çocuğunuza sizinle herşeyi konuşabileceğini anlatın

Sır tutmanın gerekli olduğu durumlar elbette vardır. Fakat çocuk tacizcileri çocukları genellikle ‘Sakın kimseye söyleme’, ‘ Bu aramızda kalmalı’ gibi söylemlerle kandırırlar ve istismara devam ederler. Bu nedenle çocuklarımıza bu tarz söylemler karşısında korkmamaları ve aileleriyle paylaşmaları gerektiğini anlatmalısınız.

Cinsel Merakından Ötürü Ayıplamayın

çocuğunuzu cinsel merakı nedeniyle kızmayın ayıplamayın

Çocuklarınızın cinsellikle ilgili sorduğu sorulara cevap vermekten kaçınmayın. Onlara bunun ayıp olduğunu söyleyerek meraklarını bastırmayın. Sordukları sorular karşısında onu ayıplamak yerine en doğru şekilde anlatarak cinsellikle ilgili gerçek anlamda bilgilendirin.

Size Güvenmelerini Sağlayın

çocuğunuza size güvenebileceğini öğretin

Çocuklarınızla aranızda güven bağı kurun. Size korkmadan her şeyi anlatabilecekleri güvenini verin. Her koşulda size güvenip başına gelen her türlü olayı sizinle paylaşmasını sağlayın. Eğer aranızda bu güven bağı ve samimiyeti kurarsanız çocuğunuz azar işiteceği korkusuyla size birşey anlatmaktan kaçınmayacaktır.

Güvenlik Kalkanı Oluşturun

çocuklarınıza güvenebileceği kişileri öğretin

Çocuğunuzun etrafında sizin dışınızda güvenebileceği insanlardan oluşan bir kalkan oluşturun. Çocuğunuz herhangi bir tehlike karşısında size ulaşamadığı ya da anlatamadığı durumlarda bu kişilerden herhangi birine danışabileceğini bilmeli.

Ona İlgi Gösterin

çocuğunuzla ilgilenin

Şimarır korkusuyla çocuğunuza ilgi göstermekten kaçınmayın. Eğer siz ona dostane yaklaşmazsanız çocuğunuz çocuk tacizcilerinin onun dert ortağıymış gibi yaptığı hareketlere gösterdiği ilgiye kanabilir. Sizden göremediği ilgiyi bir başkasından gördüğünde tacizcilerin tuzağına düşmesi çok daha kolay olacaktır.

Bu nedenle çocuğunuza ilgi göstermekten, onunla dostane ilişkiler kurmaktan, arkadaş gibi yaklaşmaktan dertlerini isteklerini dinlemekten asla vazgeçmeyin. Her daim yanında olduğunuzu hissettirin.

Etrafınızdakilerin Hareketlerini İyice Gözlemleyin

çocuğunuzun etrafındakileri gözlemleyin

Çocuğunuz çevresindeki kişilerin ona verdiği ya da verebileceği zararların farkında olmayabilir. Bu nedenle onun göremediklerini sizin görebilmeniz açısından çocuğunuzun iletişimde olduğu kişilerin davranışlarını dikkatlice gözlemlemek size düşüyor.

Eğer sizi rahatsız edecek şüpheye düşürecek herhangi bir durumla karşılaşırsanız çocuğunuzla ters düşmeden ona da uygun bir dille anlatarak o kişiyi çocuğunuzun etrafından uzaklaştırın. Sonra da hem bu kişiyle hem de çevresindeki diğer kişilerle yüzleşin.

Çocukları tacizden korumak demek sadece kendi çocuğunuzu korumak değildir. Sizin çocuğunuza zarar veren biri bir başkasının çocuğuna da pek rahat zarar verebilir. Unutmayın ki çocukları korumak hepimizin ortak görevidir. Çocuklarımız geleceğimizdir.

Sanal Dünyaya Fazla Kapılmasın

çocuklarını sanal dünyaya kaptırmayın

Günümüzde bütün çocuklar teknolojiyle erken tanışıyor. Elbetteki sizin çocuğunuzda bu sanal dünyaya meraklı olacaktır. Fakat çocukların sanal ortamlarda da çeşitli tacizlerle karşı karşıya kalabileceğini unutmayın ve kontrolü elden bırakmayın.

İnternet üzerinden tanımadığı kişilerle asla iletişim halinde olmamasını, bunun ona zarar verebileceğini açıkça anlatın. Hatta gerekiyorsa bazı kotalar koyun. Ve bunu niçin yaptığınızı ona en açık ifadelerle anlatın.

Arkadaşlarıyla İletişim Kurun

çocuğunuzun arkadaşlarıyla iletişim kurun

Çocuklarınızın arkadaşlarıyla aranıza mesafe koymayın. Tıpkı kendi çocuğunuzla olduğu gibi onlarla da dostane ilişkiler kurun ki onları da yakından tanıma imkanınız olsun. Mümkünse etrafındaki arkadaşlarının ve hatta ailelerinin telefon numaralarını edinin.

Sizin İletişim Bilgilerinizi Öğretin

çocuklarınıza numaranızı öğretin

Çocuğunuza sizin ve yakın çevrenizin numaralarını ve adreslerini öğretin. Ne zaman, nerede ve hangi durumda olursa olsun sizinle iletişime geçebileceğini söyleyin. 3 yaşını geçmiş bir çocuk bütün bu bilgileri aklında tutmayı başarabilir. Bu nedenle çocuğunuz 3 yaşını geçtikten sonra bütün bu bilgileri öğretmeyi ihmal etmeyin.

Korkuyu Abartmayın

çocuklarınızı korkutmayın 6

Çocuğunuza cinsel istismarlardan korumak için onu bilgilendirirken yaşadığınız korkuyu ve tedirginliği bütünüyle ona geçirerek onun gündelik hayattan tamamen kopmasına izin vermeyin. Yabancılara karşı temkinli olmasını öğretin fakat bunu yaparken asosyal bir kişilik olmasına zemin hazırlamayın.

Bu tarz korkularla geçen çocukluk geçiren bir çocuk ileriki yaşlarda kaygı problemi yaşayıp bununla başa çıkmakta zorluk çekebilirler.

Kaynak
iyihisset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu