Anne ve Çocuk

Çocukları Tehdit Eden Hastalık: Dijital Bağımlılık

Çocuklarda Dijital Bağımlılık Nedir?

Günümüzde internet kullanımı oldukça artmıştır. İnternet artık eskisi gibi sadece belirli alanlarda çalışmıyor, günlük hayatımızın her parçasının bir parçası haline geliyor. Bu durum dijital bağımlılık ve çocukluk çağı dijital bağımlılığı kavramlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İnternet üzerinden eğitim, aile ilişkileri, sosyal ilişkiler, iş görüşmeleri, elektronik ofisler, oyunlar, kitaplar, filmler, İnternet TV ve benzeri birçok faaliyet yaygın olarak gerçekleştirilmektedir.

Çocuklarda Dijital Bağımlılık

Dijital bağımlılık ise son yıllarda ortaya çıkan ve akıllı telefon, bilgisayar veya tablet gibi internete bağlı teknolojik cihazların aşırı kullanımını içeren ciddi bir durumdur. Dijital bağımlılık ilk bakışta ciddi bir sorun olarak görülmese de insanlar üzerindeki etkileri açısından aslında alkol ve uyuşturucu bağımlılığına benzer etkileri olabiliyor.

Çocuklarda Dijital Bağımlılık Neden Başlar?

Elde edilen istatistiklere göre dijital bağımlılığın en yüksek olduğu yaş grubu, 2000 ve sonrasında doğan ve “Z Kuşağı” olarak da bilinen kuşaktır. Bunun nedeni, internetin son 20 yılda gelişmesi ve yaygınlaşması ve ebeveynlerin çocuklarına yeterince ilgi göstermemesidir. Çünkü bir çocuğun sosyal becerilerini, iletişim becerilerini ve genel olarak birçok insani yeteneği geliştirebilmesi için önce anne ve babasıyla iletişim kurması, ardından sosyal bir ortam edinmesi ve onlarla iletişim kurması gerekir.

Telefon, tablet, TV gibi cihazların kullanımının çok kolaylaştığı günümüzde, ebeveynler çocuklarını bu cihazları bir “savaş” yöntemi olarak kullanmakla meşgul ediyor. Küçük yaşlarda can sıkıntısını gidermek için dijital cihazlarla vakit geçirmeye başlayan çocuklar, doğal olarak daha sonraki yaşamlarında da aynı davranışları sürdüreceklerdir.

Çocuklarda Dijital Bağımlılık Belirtileri Nelerdir?

Bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi dijital ekranlara uzun süre maruz kalan çocuklar birçok olumsuz davranış yaşamaktadır. Günlerinin çoğunu ekran karşısında geçiren çocukların, bu tür etkinliklerden uzak duran daha girişken çocuklara göre bazı farklılıkları vardır. Bu farklılıklar fiziksel, sosyal veya psikolojik olabilir. Örneğin, bilgisayar ve telefon başında uzun süreler geçiren çocukların dikkat eksikliği ve dikkat eksikliği yaşama olasılığı daha yüksektir.

cocuklari tehtid eden hastalik dijital bagimlilik2

Aynı zamanda, çocuklar zamanlarının çoğunu diğer arkadaşlar yerine ekranların önünde geçirdikleri için dil gelişimi tam olarak tamamlanmayabilir. Bu nedenle bir çocuk okul çağına geldiğinde veya büyüdüğünde yaşıtlarıyla normal iletişim kurmakta zorlanabilir ve içine kapanabilir. Çocuklarda dijital bağımlılığın bir başka belirtisi de vücutta olası bir duruş bozukluğudur.

Çocuklarda Dijital Bağımlılık Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

Kendini değiştirmeye ve farklı faaliyetlerde bulunmaya çalıştı. Ancak bir sonraki aşamada “biraz daha oynarsam bir şey olmaz” fikri girilir ve bir önceki aşamanın katılığı onun pozisyonunu kolaylaştırır. Son aşamada ise insanlar yeniden ekran karşısında vakit geçirmeye alışacak ve ekran karşısında geçirilen zaman ilk aşamanın üst düzeyine yükselecektir. Çocuklarda dijital bağımlılığı tedavi etmenin en iyi yolu, alanında uzmanlaşmış bir psikolog veya psikiyatristle iletişime geçmektir.

cocuklari tehtid eden hastalik dijital bagimlilik1

Doktorların verdiği tavsiyeler, tedaviler ve gerektiğinde reçete edilebilecek ilaçlar sayesinde dijital bağımlılığın etkileri en aza indirilmeye çalışılmaktadır. Dijital bağımlılığı tedavi etmenin en yaygın yöntemi “psikoterapi”dir. Psikologlar çocuklar ve ailelerle düzenli temas halindedir. Bu noktada sadece çocuğun değil anne-babanın da tedavi sürecine dahil olması gerektiğini belirtmek önemlidir.

Çocuklarda Dijital Bağımlılık İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu