Çocuklarda İdrar Kaçırma Problemleri
Çocuklarda idrar kaçırma, 5 yaşından büyük bir çocukta ayda 2 geceden fazla idrar kaçırma olarak tanımlanır. İdrar kaçırma gece veya gündüz çocuğun uyanık ve meşgul olduğu zamanlarda ortaya çıkabilir. Ancak gece inkontinansı ve gündüz inkontinansının farklı nedenleri ve uygulanacak tedavileri vardır.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Problemleri Neden Olur?
Çocuklarda Gece İdrar Kaçırma
- Çocuğun idrar kaçırmasında genetik nedenler rol oynayabilir. Her iki ebeveyn de aynı sorunu yaşıyorsa, çocuğun da aynı sorunu yaşaması muhtemeldir.
- Obezite ve kilo sorunları da çocuklarda idrar sorunlarına neden olabilir.
Çocuklarda Gündüz İdrar Kaçırma
Okul çağındaki her 5 çocuktan 1’inde gündüz inkontinansı görülmektedir. Ancak bu sorun gece yaşananlarla aynı değildir. Gündüz inkontinansı birçok hastalığın belirtisi olabilir.
- Gülerken idrar kaçırma: Bu sorun hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilir. Gülerken idrar kaçırma, gündüz idrar kaçırmanın en hafif nedenidir.
- Tembel mesane sendromu: Tembel mesane sendromu olan çocuklar nadiren tuvalete giderler. Bu çocuklarda idrar kaçırma sorunları da yaygındır. Bunun nedeni, mesane çıkışı ile idrar retansiyonu mekanizması arasındaki alanın bozulmasıdır.
- Hinman sendromu: Hinman sendromlu çocukların mesaneleri olması gerekenden çok daha kalındır. Bu çocuklar çok sık idrar yolu enfeksiyonu geçirebilir ve idrar kaçırabilir.
- Aşırı aktif mesane: Aşırı aktif mesanesi olan çocukların tuvalete diğer çocuklara göre daha fazla gitmesi gerekir. Bu, gün içinde çok fazla tuvalete koşmalarına neden olabilir ve çocuklar bu süre içinde idrara çıkabilirler.
- Düşük mesane kapasitesi: Çocuklar büyüdükçe mesane oranları vücutlarıyla orantılı olarak artar.
Çocuklarda İdrar Kaçırma Problemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlaç tedavisi: Üriner inkontinans için ilaç tedavisinin başarı oranı %80 civarındadır. Ancak tedaviden net sonuç alınabilmesi için tedavinin 3-6 ay sürmesi sağlanmalıdır.
Alarm tedavisi: Alarm tedavisi genellikle uyku bozukluğu olan çocuklar için kullanılır. Tedavi başarı oranı yaklaşık %80’dir. Ancak bu tür bir tedavide dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. İlk olarak, istenen sonuçları görmek için 2-3 hafta beklemeniz gerekir. Bu aşamada uzman çocuğun durumuna göre bir karar verir. Bazı durumlarda, çocuğa kombinasyon tedavisi verilebilir. Çocuğun tedaviye direnç göstermemesi için vakit kaybetmeden uzman desteği alınmalıdır.
Cerrahi tedavi: Bu tedavi ancak başka yöntemler denenmiş ve başarılı sonuç alınamamışsa tercih edilir. Problemi çözemeyen çocuklarda mesane kapasitesi sınırlı ise endoskopik tedavi olarak botulinum toksin tedavisi uygulanır. Mesane sorunu yoksa genelde çocuklar için ameliyat tercih edilmez.