Çocuklara Yemek Yedirirken Yapılan 5 Hata
Çocuklara yemek yedirirken hepimiz gerek büyüklerimizden gördüklerimizi, gerek okuyup araştırdıklarımızı, gerekse de çevreden duyduklarımızı uygulayabiliyoruz. Peki bunların ne kadarı doğru? Elbette onlar bizim en değerli varlıklarımız. Onların sağlıklı büyüyüp gelişmesi için ebeveyn olarak elimizden geleni yapıyoruz. Fakat bazı doğruların, sadece doğru bilinen yanlışlardan ibaret olabileceğini hiç düşündük mü? Gelin bunlara bir göz atalım, belki bundan sonrası için hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler, önemli faydalar sağlayacaktır.
1-Sabah Kahvaltıda Çay İçirmeyin
Çoğumuz kahvaltıda çay içmenin vazgeçilmez bir gereklilik olduğunu düşünürüz. Ancak çay özellikle çocuklarda kansızlık ihtimalini arttırır. Bunun yanı sıra midesinin boşuna sıvı ile dolmasına yol açar. Bu da sağlıklı besinlere karşı iştahsızlık yapabilir. O nedenle, sabahları çay vermek yerine; hem bağışıklığa iyi gelmesi hem de enerji vermesi nedeniyle içine az miktarda bal ilave edilmiş bir bardak ıhlamur içirmeyi deneyebilirsiniz.
2-Çocuklara Yemek Yedirirken Gazlı İçecekler Vermeyin
Gazlı içecekler mide asidini arttırdığı için çocuklarda reflü gelişmesine, ileriki dönemde obeziteye ve bağırsak problemlerine neden olabilir. Yine tıpkı çayda olduğu gibi bunda da çocuğun midesi gereksiz bir şekilde dolup sağlıklı besinlere yer kalmayabilir. Öte yandan bu gazlı içecekler, içerdikleri glukoz şurubu sebebiyle; erken yaşta karaciğer yağlanması ve diyabet hastalığı gibi problemlerin yaşanma ihtimalini yükseltebilir.
4-Çocuklara Yemek Yedirirken Onları Zorlamayın ve Israrcı Olmayın
Her canlı yaşamını idame ettirecek kadar yemek yiyebilme becerisi ile dünyaya gelmiştir. Dolayısıyla aç olmak kadar doymak veya tok olmak da gayet normaldir. Çocuğunuza yemek yemesini teklif edin, sofraya birlikte oturun, yaşına uygun porsiyonlar hazırlayın ve davet edin.
Ancak tüm bunlara rağmen yemek yemek istemediğini söyleyen çocuğa baskı kurmak, bağırmak, tehdit etmek, ödül-ceza yöntemi uygulamak veya saatlerce elinizde kaşıkla arkasından koşturmak gibi yaklaşımlar, yemek saatlerini her iki taraf için de işkenceye dönüştürecektir. Bu nedenle çocuklara yemek yedirirken onların tokluk hissine saygı duyun ve sakinliğinizi koruyun.
5-Ara Öğünleri Yemeklerden Kısa Süre Önce Vermeyin
Çocuklara yemek yedirirken, elbette ana öğünler kadar ara öğünler de önem taşır. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme şeklinde, ana öğünlerin arasına serpiştirilmiş meyve veya kuru yemiş gibi ara öğünler, çoğu zaman uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta; ana öğüne yaklaştıkça atıştırılan diğer yiyeceklerin, çocuğun iştahını kapatarak yemek yemesini zorlaştıracağıdır. Kaçırılan bir ara öğün olduğunda, onu farklı bir saatte telafi etmemeli ve ana öğünün saatini beklemelisiniz.