Yaşam

Çocuklara Mahremiyet Nasıl Öğretilir?

instagram takipçi hilesi

Çocuklara yönelik istismar her geçen gün daha fazla artıyor. Çocukların masumiyetini kullanan kötü niyetli insanlara karşı çeşitli önlemlerin alınması gerekiyor. Çocuğunuzu yanınızdayken koruyabileceğinizi biliyoruz.  Fakat sizin olmadığınız zamanlarda da çocuğu koruyabilmeniz ve ona mahremiyeti öğretmeniz gerekiyor. Bu yazımızda size çocuklara mahremiyet nasıl öğretilir? konusu hakkında bilgi vereceğiz.

Çocuklara Mahremiyet Nasıl Öğretilir? Uygun Yaş Aralığı

cocuklara mahremiyet nasil ogretilir 1

Çocuğunuza mahremiyet eğitimi verebileceğiniz dönem 0 – 6 yaş aralığıdır. Bu yaş dönemi gelişim sürecinde oldukça önemlidir. Birçok ebeveyn okulöncesi dönem için eğitimi erken bularak, ileri dönemlere erteler. Fakat bu büyük bir yanlıştır. Eğitimin verilmesi çocuğu ileriki dönemde birçok etkene karşı güvenli hale getirir.

Çocuklara Mahremiyet Nasıl Öğretilir? Kim Anlatmalıdır?

Çocuklara Mahremiyet Nasıl Öğretilir?

Çocuklara mahremiyet öğretirken çok dikkatli olmak gerekir. Çocukta gereksiz  bir endişeye, travmaya ya da korkuya neden olmamak için sakin konuşulması oldukça önemlidir. Eğitim verirken günlük hayatın içinden bir zamanı seçebilirsiniz. Örneğin; oyun oynarken, doğal bir konuşma şeklinde konuya yer verebilirsiniz.
Çocuğa özel bölgelerinin gizlenmesi gerektiği aktarılmalıdır. Bu bilgiler 2 yaşından itibaren verilebilir. Eğitimi anne ve babanın vermesi uygundur.
Çocuğa özel bölgelerini anlatırken dikkatli ve doğru cümleler seçilmelidir. Özel bölgelerin göğüs, dudaklar, bacak arası ve kalça olduğu anlatılmalıdır.
Çocuğa özel bölgelerini sadece annesine, babasına ve ihtiyaç anında doktoruna gösterebileceği söylenmelidir. Aynı zamanda anne, baba ve doktor dışında hiç kimsenin dokunmasına müsaade etmemesi de belirtilmelidir.

Çocuklara Mahremiyet Nasıl Öğretilir? Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Çocuklara Mahremiyet Nasıl Öğretilir?

  • Mahremiyet eğitimi verirken, çocuğa her şeyi ailesiyle paylaşabileceğinin güveni verilmelidir. Çocuk, olumsuz bir durum meydana geldiğinde bağırmayı, kaçmayı, yardım istemeyi bilmeli ve yaşadığı durumu ailesine anlatmalıdır.
  • Mahremiyet eğitiminde günah ve ayıp gibi kelimeler kullanılmamalıdır. Yani özel bölge aktarılırken; “ayıp bölge” “yasak bölge” kalıpları kesinlikle yanlıştır.
  • Çocuklara özel bölge şakaları yapılmamalıdır. O bölgelere karşı hassasiyetle yaklaşılmalıdır.
  • Çocuğun özel alanlarına saygı gösterilmelidir. Çocuk odasında ya da tuvaletteyken kapıyı çalarak, müsaade istemek gerekir. Bu davranış çocuğa hassasiyet bilinci aşılar.
  • Bebeğin altını değiştirirken başka odaya götürmek gerekir. Odada birileri varken çocuğun bezini kesinlikle açmayın. Bu tutum çocukta küçük yaşlardan itibaren mahremiyet bilinci geliştirir.
  • Anne – baba kesinlikle çocuğunu başkasıyla yalnız bırakmamalıdır. Elbette çalışan anne – babalar olduğunda çocuğu başkalarına emanet etmeniz gerekebilir. Fakat bu noktada anneanne, babaanne gibi güvenilir kişilere emanet etmeniz oldukça önemlidir.
  • Çocuk, bir başkasını size şikayet ettiyse ve tutumundan rahatsız olduğunu belirttiyse kesinlikle bunu ciddiye alın. Şikayet ettiği kişi hakkında “O öyle yapmaz, sen yanlış anlamışsındır.” gibi cümleler sarf etmeyin. Bu tarz bir yaklaşım ileride daha ciddi bir durum olduğunda sizinle paylaşmasını engeller.

Çocuklara Mahremiyet Nasıl Öğretilir? Videoları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu