Çocuklar Kreşe Kaç Yaşında Başlamalı, Kreş Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Çalışan ebeveynler için çocuğun kreşe verilmesi sürekli olarak gündem olan bir konudur. Haberlerde yansıdığı gibi kreş şiddetleri, çocuğun psikolojisi ve bırakılıp gidilmiş duygularının yaşanmaması için kreş öncesi oryantasyon döneminin mutlaka tamamlanması gerekir. Aynı zamanda çocuğun kreşe başlama yaşına ve seçilen kreşe oldukça dikkat edilmelidir. Çocukta kalıcı hasarlar bırakmamak ve duygusal travmalar yaratmamak için bu hususlara mutlaka dikkat edilmelidir.
Çocuklar Kreşe Kaç Yaşında Başlamalıdır?
Çocuğun gelişimi, kendini anlatabilmesi ve bazı problemlerini kendi kendine çözebilecek düzeyde olması gerekir. Çocukların kendini en rahat anlattığı yaşlar 3-3,5 yaştır. En ideal yaş olarak da bu aralık verilmiştir. Fakat bu demek olmuyor ki 2 yaşındaki bir çocuk kreşe verilemez. Çalışan ebeveynlerin içinin rahat olması adına en küçük yaş 2 olarak belirlenmiştir. 2 ve 2.5 yaşındaki çocuklarında kreşe tam gün olarak verilmesi veya yarım günlük oyun gruplarına verilmesi doğru bir davranış olacaktır.
Bunun yanın sıra çocuğun kreşe hazır olup olmadığını ebeveynlerde gözlemleyebilir. Bol çocuklu ve yetişkinin bulunduğu ortamlarda sergilediği davranışlar çocuğun kreşe uygun olup olmadığını belirler. Böyle ortamlarda bulunulduğunda çocuk mutlaka gözlemlenmelidir. Arkadaşları ile mutluysa veya bu kalabalık ortamlarda ebeveyn olmadan başkaları ile iletişim kurabiliyorsa, kreş de öğretmenleri ve arkadaşları ile zorlanmayacaktır.
Kreş Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Ebeveynlerin bu konuda araştırmalar yapması oldukça normaldir. Erken yaşta farklı birine çocuğu emanet etmek oldukça zor gelebilir. Fakat kreşe giden çocukların daha özgüvenli ve eğitim hayatında daha başarılı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Kreş seçerken dikkat edilmesi gerekenler vardır.
- Kreşteki ilk öğretmeni oldukça önemlidir. Kreşe gitmeyi istemesini sağlar. Diğer öğretmenlerden ziyade ilk olarak kendi öğretmeni ile tanışıp, çocuğunuzun enerjisi öğretmeni ile tutuyor mu diye bakmalısınız. İlk öğretmen hayatımızın ilerisinde de bizlere yön verir. Bu yüzden bilgili, pozitif ve disiplinli olması oldukça önemlidir. Öğretmenin, çocuğunuzla kurduğu iletişime mutlaka dikkat etmelisiniz.
- Kalabalık sınıfta olmaması oldukça önemlidir. Kreşlerde genel olarak 1 öğretmen ve 1 adette yardımcı öğretmen bulunur. Bu sınıfın 5 kişiyi geçmemesine dikkat etmelisiniz. 2 kişinin 5 çocuk ile ilgilenmesi kolaydır. Fakat sayı arttıkça, çocuğunuza olan ilgi azalabilir. Bu yüzden sınıfın kalabalık olmaması önemlidir.
- Sürekli olarak bulunmasa bile kreşe bağlı bir psikolojik danışmanın veya psikoloğun olması önemlidir. Öğretmenlerin fark etmediği bazı problemleri psikologlar veya pedagoglar fark edebilir. Bunu size bildirebilir veya kreşte bu problemin çözülmesi için uygun programlar düzenleyebilir.
- Kreşin temizliğine mutlaka dikkat etmelisiniz. Çocuklar kreşe başladıkları ilk sene bol bol hasta olup, bağışıklık kazanırlar. Fakat gittiği kreşin temiz ve hijyenik olması oldukça önemlidir. Aynı durum yemekler için de geçerlidir. Mutfağın ortamına ve masaların düzenine mutlaka bakmalısınız.
- Bir diğer hususta kreşte oluşabilecek acil durumlarda yeterli önlemler bulunmasıdır. Ecza dolabı, yangın söndürücü, merdivenlerde bulunan korkuluklar gibi ince ama önemli detayların bulunması oldukça önemlidir.
- Kreşi, eve veya iş yerinize yakın tercih etmenizde oldukça önemlidir. Oluşabilecek acil durumlarda hızlıca gidebilmek isteyebilirsiniz.
- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak çalışan kreşlerde gün içinde ortamı izlemenize müsaade etmezler. Fakat yaşanan olay ve durumlarda izlemeye hakkınız vardır. Bunu kreş sahiplerine mutlaka sormalısınız.