Yaşam

Çevre kirliliği ve İklim değişikliği Sonuç : Kitlesel ölüm ve yokoluş

instagram takipçi hilesi

Biliyorum bu tarz bilgi metinlerini görmezden geliyor,belki de ilgimizi bir türlü çekmiyor.Buna rağmen yani okunmaycağını bile bile biz yine de yazmak için; araştırılmış ve yazılmış kaynaklardan bilgileri derleyip sizlere sunmaktan bıkmayacağız.Çünkü ilkim değişikliğini günümüzde,sinema sektöründen tutunda birçok sanatçı araştırmacı ve dünyayı seven kişiler tarafından dile getiriliyor hatta eylemler bile yapılıyor.Bu da konunun önemini açıkça belirtiyor.

Dünyamızdaki yeraltı kaynaklarını tüketmekle uğraşırken,aynı zamanda bu tüketimi havaya kirli bir biçimde sunmak bize ağır faturalarının kesileceğini bilmek işimize çoğu zaman gelmiyor.Çöplükleri doldurmak “tüket,at” mantığıyla yaşamanın bir faturası olacak elbette.Ne zaman olur bilinmez ama şimdiye kadar doğanın insandan aldığı intikamlar (Depremler,Tusunamiler) malum. Buna bir de nesli tükenmekte olan canlılara saldırılar eklenmesi dünyamızı sevenleri daha çok kızdırmakla birlikte doğanın intikamının gelecekte insanlara daha ağır faturalar keseceğine bir kanıt değil mi?

On binlerce hayvanın bir seferde ölüşü bilim için genellikle muamma oluştursa da  kesin olan bir şey var ki, çevre kirliliği ve iklim değişikliği sorunun bir parçası.

Gözümüzün önünde olan ve yaşanan birkaç olaya değinmek istedim;

cevre-kirliligi-balik-olumu

Solunacak oksijen yok
Sadece bu yıl tüm dünyada 30’un üzerinde toplu balık ölümleri kaydedildi. 2015’e ait bu fotoğraf Brezilya’daki Rodrigo de Freitas lagününden. Lagüne 33 ton ölü balık vurdu. Göl çok fazla kirlenince balıklar oksijensiz kaldı. İşin tuhaf tarafı ,yazın burada Olimpiyat kürek ve kano yarışları yapılacak olması.

cevre-kirliligi-balik-olumu1

Balık yoksa av da yok
Geçen yıl San Francisco’dan Britanya Kolumbiyası’na kadar, Kuzey Amerika’nın batı kıyılarında, hiç beklenmedik şekilde 10 bin kadar deniz kuşu öldü. Bu yılın başlarında bir başka kitlesel ölüm Alaska’da oldu ve bu kez 8 bin deniz kuşu açlıktan öldü. Olası açıklama: Artan su sıcaklıkları nedeniyle kuşların avı olan balıklar yok oldu.

cevre-kirliligi-kablumbaga-olumu

Ölümcül herpes enfeksiyonu
Dünyanın en büyük deniz kaplumbağalarından biri olan yeşil kaplumbağının soyu tehlikede. Sadece gurme mutfaklarda tercih edildiği için değil, herpes virüsü nedeniyle de. Bu virüs hayvanın beslenmesini ve hareket etmesini engelliyor. Virüsün neden bu kadar hızlı yayıldığı belli değil. Uzmanlar burada da suyun kirlenmesi ve küresel ısınmadan şüphe ediyor.

cevre-kirliligi-hayvan-olumu

İki haftada 120 bin hayvan öldü
Bu Sayga antilobu hayatta kalmayı başarmış. 2015’in baharında sadece iki hafta içinde araştırmacıların tahminine göre Saygaların yarısı öldü. Bilim insanları iklim değişikliğinden zarar gören bu hayvanların neslinin bir yıl içinde tükenebileceği uyarısını yapıyor. Neyseki henüz yeni bir kitlesel ölüm rapor edilmedi.

kitlesel-ölümler

Plajda kitlesel ölüm
Ocak 2004: Binlerce dev kalamar ölüsü Şili kıyılarında çürüdü. Bu nadir bir durum değil. Bu yıl da binlerce ölü kalamar kıyıya vurdu. Sorumlusu olarak yine El Nino ve iklim değişikliği gösterildi. Bilim adamları bugüne kadar bu boyutta kalamar ölümleri olmadığı için endişeli.

yarasa-ölümü

Yarasalar için fazla sıcak
2015’te Hindistan’ın Bhopal kentinde gökten binlerce yarasa ölüsü yağdı. Bir yıl önce ise Avustralya’nın Queensland eyaletinde yollar, ağaçlar ve bahçeler on bine yakın ölü ya da ölmekte olan yarasa ile kaplandı. Uçan memeliler ısıya çok duyarlı ve yüksek sıcaklıklara dayanamıyor.

cevre-kirliligi-balik-olumu3

Denizin devleri de etkileniyor
Almanya, ABD, Yeni Zelanda ya da Şili.. Yüzyıllardır kıyılarda balina ölümlerine rastlanıyor. Denizlerdeki kirlenme ve iklim değişikliği de muhtemelen bu olayı güçlendiriyor. 2015’te Şili’de en az 400 balina kıyıya vurdu. Fotoğraf 2016’nın başında Avrupa’nın kuzey kıyılarına vuran 29 ispermeçet balinasına ait.

Kaynak: © Deutsche Welle Türkçe

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu