İlişki KonularıYaşam

Çekişmeli Boşanma Nedir, Dava Nasıl Açılır?

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Çekişmeli boşanma davalarında; tazminat, nafaka, velayet gibi boşanma sonuçları üzerinde taraflar anlaşamazlarsa, duruşma yapılır. Eşlerden biri boşanmak istemezse çekişmeli bir süreç yaşanır. Anlaşmalı boşanma davaları dışında tüm boşanmalar bu kategoriye girer.

Çekişmeli Boşanma Nedir, Dava Nasıl Açılır?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu, aile hukuku kapsamında değerlendirilen boşanma davalarına ilişkin düzenlemeleri düzenlemektedir. Boşanma davası açılabilecek sebepler kanunun II. Kısmında sıralanmıştır. Anlaşmalı boşanma davaları dışında, boşanmaya neden olan tüm sebepler çekişmeli boşanma davası kapsamındadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanmalara Aile Mahkemesi, Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi bakar. Son altı ay içinde eşlerden birinin yaşadığı veya yaşadığı yerdeki mahkemeye açılabilir. Ayrıca davalı, yetki itirazında bulunarak davanın başka bir mahkemede görülmesini de talep edebilir.

Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin en az bir yıllık evli olmaları gerekir. Çekişmeli boşanma davalarında böyle bir zorunluluk yoktur. Taraflar evlilik süresince her an dava açabilirler. Eşler ise resmi olarak evli olmalıdır.

cekismeli bosanma nedir dava nasil acilir5

Taraf, gerekli şartlara sahip olduğuna inanıyorsa, hazırladığı şikayet dilekçesi için mahkemeye başvurabilir. Türk Medeni Kanununda yer alan boşanma sebeplerinden birinin veya birden fazlasının desteklenmesi gerekmektedir. Suçlamalar ve deliller hazır olan bir dilekçe mahkemeye sunulacaktır. Ancak dilekçenin 6100 sayılı Hukuk Mahkemeleri Kanununda belirtilen esaslara uygun olarak hazırlanması gerekmektedir. Aksi takdirde mahkeme tarafından reddedilecektir.

Çekişmeli Boşanma Davası Şartları Nelerdir?

Çekişmeli boşanma davalarının şartları Türk Medeni Kanunu’nun “Boşanma Sebepleri” başlıklı II. Bölüm A maddesinde düzenlenmiştir. Bu şartlar;

cekismeli bosanma nedir dava nasil acilir3 608x405 1

  • Eşlerden biri zina yaparsa, diğeri mağdur olur. Duruma göre dava açabilir.
  • Eşlerden birinin diğer eşin canına kıymaya teşebbüs etmesi dava sebebidir.
  • Öte yandan, hakarete uğrayan veya kötü davranan eşe karşı da boşanma davası açılabilir.
  • Şartlardan biri de eşlerden birinin aşağılayıcı, küçük düşürücü bir suç işlemiş olması veya bağlantılı bir hayat yaşamış olmasıdır.
  • Bu sebeplerden dolayı karşı taraf birlikte yaşamayı ve boşanmayı istemeyebilir. Eşler birbirlerinden ve evlilikten doğan çocuklarından sorumludur. Eşlerden birinin ortak konutu sebepsiz yere terk etmesi, bu yükümlülüklerini yerine getirmediği anlamına gelir. En az altı ay sürerse boşanma davası açılabilir.
  • Boşanma sebeplerinden biri de eşlerden birinin evlendikten sonra akıl hastalığı nedeniyle diğer eşin hayatını zorlaştırmasıdır.
  • Boşanma koşullarına ilişkin mevzuatın son maddesi sarsılan evlilik birliğine ilişkindir. 166. maddede medeni ilişkinin bozulması ve yeniden ortak bir hayat tesis edilememesi genel boşanma sebepleridir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Süreç Nasıl İşler?

Çekişmeli boşanma süreci, Aile Mahkemesinde bir dilekçenin verilmesi ile başlar. Ardından sanığa bir dilekçe verilir ve ön inceleme duruşması yapılır. Bu aşamada uyuşmazlığın konusu ve tarafların iddiaları dinlenir. İlk duruşmadan sonra tarafların delillerini sunmak için daha fazla zamanları olacak.

Sonraki aşamada tarafların dilekçede sundukları gerekçeler ve deliller değerlendirilir. Bu aşamaya soruşturma duruşması denir ve davanın ilerlemesinde çok önemlidir. Tüm sınavlardan sonra, tüm tarafların nihai sunumlarını dinlemek için sözlü bir duruşma yapılacaktır.

Boşanma davasının son duruşması olan bu aşamaya kadar tüm deliller incelenmiş ve tanıklar dinlenmiştir. Taraflar, davanın hükmü, gerekçeleri ve hukuki detayları hakkında bilgilendirilecektir. Karar taraflara ortalama bir ay içinde yazılı olarak bildirilir. Kararın tebliğinden sonra taraflar temyiz veya itirazda bulunabilirler.

Çekişmeli Boşanma Davası İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu