Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir?
Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir? Brüksel lahanası, serin havalarda ve hafif donma koşullarında yetişen kış bitkileridir. Bu sebze yaklaşık 90 cm yüksekliğe kadar ulaşır. Filizler, tabandan başlayarak ve yukarı doğru hareket ederek sap boyunca gelişir. Her bir filiz, genel olarak, görünüm ve yapı bakımından lahana ile benzerlik gösterir.
Yapısal olarak, her bir filiz başı, yoğun katmanlar halinde üst üste bindirilmiş kalın yaprak kümelerinden oluşur ve lahanalarda olduğu gibi yuvarlak, küresel bir şekil verir. Fakat Brüksel lahanası normal lahanaya göre daha ufaktır. Ufak olması faydasının olmaması anlamını taşımaz. Sizler için bu yazımızda brüksel lahanasının faydalarından bahsettik.
Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir?
1) Besin Değerleri Açısından Zengindir
Brüksel lahanası, kilo verme programlarında dikkate alınması gereken düşük glisemik besleyici sebzelerden biridir. 100 gramında sadece 45 kalori vardır. Bununla birlikte, 3.38 g protein, 3.80 g diyet lifi ve sıfır kolesterol taşırlar.
2) Antioksidan Deposudur
Aslında brüksel lahanası, tiyosiyanatlar, indoller, lutein, zeaksantin, sülforafan ve izotiyosiyanatlar gibi çeşitli flavonoid antioksidanların deposudur. Bu fitokimyasallar birlikte prostat, kolon ve endometriyal kanserlere karşı koruma sağlar. İndol-3-karbinolün bir metaboliti olan di-indolil-metan (DIM), “İnterferon-gama” reseptörlerini güçlendirme eylemiyle etkili bir bağışıklık modülatörü, antibakteriyel ve anti-viral ajan olduğu bulunmuştur.
3) Kansere İyi Geldiği Bilinir
Brüksel lahanası bir glikozit olan sinigrin içerir. Erken laboratuvar çalışmaları, sinigrinin kanser öncesi hücreleri yok ederek kolon kanserlerine karşı savaştığını gösteriyor.
4) C Vitamini Deposudur
Brüksel lahanası, mükemmel C vitamini kaynaklarıdır. 100 g filiz, RDA’nın yaklaşık 85 mg’ını veya %142’sini sağlar. A ve E vitamini gibi diğer antioksidan vitaminlerle birlikte zararlı serbest radikalleri yakalayarak insan vücudunu viral hastalıklardan korumaya yardımcı olur.
5) Retinayı Korur
Filizlerde bulunan önemli bir diyet karotenoidi olan zea-ksantin, antioksidan ve koruyucu UV ışığı filtreleme işlevleri sağladığı düşünülen gözlerdeki retinanın ‘makula-lutea’sında seçici olarak emilir. Böylece yaşlı kişilerde retina hasarının, yaşa bağlı makula dejenerasyonuna bağlı makula dejenerasyon hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
6) A Vitamini Deposudur
Brüksel lahanası, 100 g başına yaklaşık 754 IU (RDA’nın %25’i) sağlayan başka bir güçlü antioksidan vitamin olan A vitamininin harika bir kaynağıdır. Vitamin-A, sağlıklı mukoza ve cildi korumak için gereklidir ve göz sağlığı için gereklidir. Bu vitaminden zengin gıdaların akciğer ve ağız boşluğu kanserlerine karşı koruma sağladığı bulunmuştur.
7) K Vitamini Bakımından Zengindir
K vitamini için mükemmel bitkisel kaynaklardan biridir. 100 g, RDA’nın yaklaşık 177 µg’sini veya yaklaşık %147’sini sağlar. K vitamini, osteoblastik aktiviteyi teşvik ederek kemik sağlığında potansiyel bir role sahiptir. Diyetteki yeterli K vitamini seviyeleri beyindeki nöronal hasarın boyutunu sınırlamaya yardımcı olur. Böylece Alzheimer hastalığının başlamasını önler ya da en azından geciktirir.
8) Metabolizma İçin Faydalıdır
Brüksel lahanası, insan vücudunda substrat metabolizması için gerekli olan niasin, vitamin B-6 (piridoksin), tiamin ve pantotenik asit gibi birçok B kompleksi vitamin grubunda özellikle yararlıdır. Ayrıca bakır, kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi zengin bir mineral kaynağıdır. 100 g taze filiz, 25 mg (RDA’nın %1,5’i) sodyum ve 389 mg (RDA’nın %8’i) potasyum alımına katkı sağlar.