Bozulmuş Şarap Nasıl Anlaşılır?
Bozulmuş Şarap Nasıl Anlaşılır? Şaraplar çeşitlerine bağlı olmakla birlikte zaman zaman bozulabilir. “Yıllanmak” terimi şarabın değerini ve kalitesini arttıran bir faktördür. Fakat bu her çeşit şarap için geçerli değildir.
Bu çeşit bir şarabı açtıktan kısa bir süre sonra bitirilmesi gerekmektedir. Çeşitlerine göre farklılık gösterse de bu söre ortalama olarak 7-14 gün arasında değişmektedir. Bozulmuş şarabı anlayabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Bozulmuş Şarap Nasıl Anlaşılır?
1) Mantarı İnceleyin
Şarap şişesinin üzerindeki mantarın tam oturması gerekir. Mantarın hafif şiştiğini ya da dışarı çıkmak üzere olduğunu fark ederseniz, bu içindeki şarabın aşırı ısındığını ve mantarın dışarı doğru itilmesine neden olduğunu gösterir. Bu aynı zamanda mantarın bir önceki sefer doğru şekilde takılmadığı anlamına da gelebilir. Ancak önceden sağlam bir şekilde kapattığınıza eminseniz, bu yalnızca bozulmuş şarabın bir göstergesi olabilir.
2) Görünümünü İnceleyin
Şarabın rengi, tüketim durumu hakkında size oldukça doğru bir bilgi verecektir. Bozulmuş şarap, bulanık, kahverengi bir sıvı görünümü alır. Beyaz şarap sararmaya döner. Aşırı oksidasyon, rengin değişmesine neden olan ve şarabı bozan şeydir.
3) Kıvamına Bakın
Şarabı bir bardağa döktüğünüzde bir anormallik fark edebilirsiniz. Şarap, sıvı formandan biraz daha yumuşak bir kıvama geçmiş ise bozulmuş olabilir.
4) Koklayın
İyi şarap sadece aromasıyla bile sarhoş edebilir. Kötü şarap hemen hemen aynı şeyi yapar ama asla aynı anlamda değildir. Kötü şarap kokusu bozulmuş yumurta, aseton, sirke, tutkal, küf gibi kokulara benzeyebilir. Bazen terli bir kıyafet gibi bile kokabilir.
5) Son Kullanma Tarihini Kontrol Edin
Şarabınızın son kullanma tarihini kontrol etmeyi unutmayın. Bazı üzümler yıllandırmaya müsait değildir. Eğer şarabınız bu tür bir üzümden üretilmiş ise bozulmuştur.
6) Çok Az Tadın
Bütün bunlardan sonra hala bozuk olup olmadığından emin olmamış olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey artık şarabı tatmakdır. Fakat az tadın. Yoksa zehirlenebilirsiniz. Bozulmuş bayat şarabın tadı, koktuğu şeyler gibi, yani bozuk yumurta, sirke, aseton, terli kıyafet ve sirke tadı alabilirsiniz. Acı bir tatta alabilirsiniz.