Boyun Düzleşmesi Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boyun Düzleşmesi Nedir?
Normal insan omurgası; boyun, sırt ve alt bel kısmında hafif kavisli bir şekle sahiptir. Boyun düzleştirme söz konusu olduğunda, çeşitli nedenlerle boyun eğriliğini kaybeder ve düzleşir. Omurganın S şeklini oluşturan kıvrımlar, vücut yapısının dengelenmesine ve korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda harekete bağlı şoku absorbe etmeye yardımcı olan, başın ağırlığını rahat bir şekilde taşıyan ve pelvis ile uyum sağlayan kıvrımlara boyun ve bel hizasında lordoz (önde içbükey) ve kifoz (arkada şişkinlik) adı verilir.
Bir kişinin doğal lordotik eğrisini etkilese de, bu eğrinin içe doğru eğrisine lordoz denir. Bir lordoz, bir kişinin belini ve boynunu etkiler ve omurgaya aşırı baskı uygulayabilir. Bu ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Ağır ve ihmal edilen durumlarda insan hareketliliği olumsuz etkilenebilir.
Boyun Düzleşmesi Neden Olur?
Boyun düzleşmesinin nedeni, servikal omurganın dik kalmasına neden olan servikal omurganın anormal eğriliğidir. Bu eğrideki anormallikler, kişinin kendi davranışından veya çeşitli tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.
- Uyanıkken veya uykudayken aşırı derecede kötü duruş,
- Uzun süre bilgisayara bakma,
- Meşguliyet nedeniyle tekrarlayan hareketler vb.
sayılabilir. Özellikle yaşlandıkça intervertebral diskte gelişen dejeneratif disk hastalığı diskin incelmesine ve çökmesine neden olabilir. Yaşla birlikte omurgada meydana gelen bu değişiklikler kişinin doğal eğriliğinde değişikliklere neden olabilir ve zamanla boyun bölgesine uygulanan ağırlık dengesizliklere neden olabilir.
Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?
Düzleştirilmiş bir boyun birden fazla semptoma sahip olabilir. Çoğu durumda, semptomlar ilk başta hafiftir. Bununla birlikte, semptomlar zamanla kötüleşmeye başlar. Boyun düzleşmesi vakalarında en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Boyunda, parmaklarda ve ayaklarda yaşanan sertleşme,
- Baş ağrısı,
- Kas güçsüzlükleri,
- Kısmi felç,
- Bağırsak sorunları,
Her boyun düzleştirme aynı değildir ve belirtiler kişiden kişiye değişebilir.
Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Düz bir boyun için tedavi yolu, rahatsızlığa neden olan duruma bağlı olarak değişir. Fizik tedavi, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekirse cerrahi, boyun düzleştirme hastalarında genellikle olumlu bir etkiye sahiptir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda hasta iyileşme sürecinin hemen ardından günlük aktivitelerine dönebilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, üç aya kadar hareket etmek için boyunluk kullanmak gerekebilir.
Boyun düzleşmesi vakalarının çoğu bireysel davranıştan kaynaklanır. Bu nedenle fizik tedavi ile birlikte duruş alışkanlıklarında değişiklik yapılması rahatsızlıktan kurtulmak için yeterlidir. Öte yandan ilaçlar, bireyin neden olduğu davranış değiştirilmedikçe yalnızca semptomların hafifletilmesine yardımcı olacaktır. Tıbbi nedenler ve omuriliğe baskı yapan durumlar nedeniyle ortaya çıkan durumlarda cerrahi müdahale sıklıkla kullanılmaktadır.