MaksatSpor

Bocce nedir? Nasıl oynanır? Kuralları Nelerdir?

Bocce, bildiğimiz bilyelerin demir olanıyla oynanan bir oyun ve bir spor dalıdır. Bocce, eski tarihte binlerce yıl öncesi oynanan ve hatta kökeninin Anadolu’ya dayandığı bir oyundur. Bu yüzden de en eski spor dallarından biri olarak kabul edilmiştir. Günümüzde oynanan  halini ise ilk Romalılar oynamış ve adına Bocce olarak adlandırmışlardır. Şimdi ise yazıma devam ederken başlıklar halinde gidelim:

Başlıklar (İstediğiniz bağlığı tıklayın ve oraya gidin )

Bocce Nedir? Bocce’nin Tarihçesi

bocce nedir

Bocce, bildiğimiz bilyelerin demir olanıyla oynanan bir oyun ve bir spor dalıdır. Bocce sporu, dört farklı oyun sisteminden oluşmaktadır. Bu oyunlar ; raffa, volo, petank ve çim topudur.

Bocce, eski tarihte binlerce yıl öncesi oynanan ve hatta kökeninin Anadolu’ya dayandığı bir oyundur.  Bu yüzden de en eski spor dallarından biri olarak kabul edilmiştir.  Günümüzde oynanan  halini ise ilk Romalılar oynamış ve adına Bocce olarak adlandırmışlardır.

Bocce Türkiye’de Ne Zaman Oynanmaya Başlandı?

Türkiye’de yapılan ilk bocce etkinliği 1990 yılında olmuştur. Uluslararası Bocce Konfederasyonu (CBI) Başkanı Giovanni Baggio ve Genel Sekreter Emilio Paparelli gelmiştir. Aynı zamanda da Dünya Şampiyonu İtalyan sporcular İstanbul’da ilk yapılan bu etkinliğe katılmışlardır. Bocce’yi resmi olarak da bu etkinlikle Türkiye’ye tanıtımını yapmışlardır.

Dilerseniz, diğer başlığımızda bocce oyununun nasıl oynandığına bir bakalım.

Bocce Nasıl Oynanır? Kuralları Nelerdir?

bocce kurallari 1 730x427

 

 

Bocce oyunundaki amaç atılan veya yuvarlanan topların hedefteki topa yani pallinoya‘ya yakın olmasını hedeflemektir. Böylece,rakibin toplarından , hedef topa yakın atılan her top için bir puan kazanılıyor. Sonunda ise 15 puan alan oyuncu,oyunu kazanmış oluyor.

bocce kurallari 730x435

Ya da rakibinin topu hedef topa daha yakınsa ve yuvarlanması da olanak dahilinde değilse, hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilir.

Bocce’de 4 farklı oyun sistemi vardır. Bocce oyun sistemler;

  1. Raffa
  2. Volo
  3. Petank
  4. Çim topu

Şeklindedir.

Gelelim bocce’nin nasıl oynandığına…

Bocce Nasıl Oynanır?

bocce hedef topu palliyone 730x416

Bocce müsabakaları tekli, ikili ve üçlü takımlar ile yapılmaktadır. Bunlardan Tek kişilik olan 4 topla , 2 kişilik olanı da 2 topla oynanmaktadır. Burada bilmemiz gereken bir terim var; 4 cm çapındaki hedef topuna pallino adı verilir. Bu topa en yakın atılan atışlar puan kazandırıyor. Amaç toplam 15 puanı görmek.

Evet şimdi oyuna başlayalım. Oyuna başlayan takım ilk  önce pallinoyu belirlenen noktayı geçecek kadar atar. Daha sonrasında ise kendi topunun peşinden , hedef top olan pallinoya en yakın gelecek şekilde atar.

Pallinoya yani hedef topa yakın olmak için yapılan her atışa punto denilir. Oyuncuların rakip topa , pallinoya ve kendi topunu vurmak için yaptıkları atışa da volo denilmektedir. Topun sektirerek hedeflenen topa sonra gitmesini amaçlayan atışlara da raffa denilir.

Raffa atışında hedeflenen topa değmeyen atışlar geçersiz sayılmaktadır.

Bütün topların bitmesinden sonra rakibinden daha yakın pallinoya atış yapanların hanesine 1 puan yazılır. Bu durum pallinoya temas halinde ise 2 puan alıyor.

bocce nedir 730x355

Bocce Oyun Alanları

Bocce için uluslararası kabul edilen standardı ( açık alan veya kapalı alan fark etmeksizin);

  • Genişlik 4.50 cm
  • Boy 26.50 cm
  • Çevresel yükseklik 25-30 cm arası.

bocce topu 730x419

Bu aynı zamanda en ideal oynama alanı ölçüleridir. Düzgün ve pürüzsüz zemin olmalıdır. 11-14 yaşlar için gençler kategorisi vardır.ö17 yaşından büyükler için büyükler kategorisidir.  Oyun topları yuvarlak ve sentetik olmalı. Bocce için ideal topların boyutları ise şöyledir;

  • Büyü top 107 -113 mm çapta olmalı ve 920 -1.00 gram ağırlığında olmak zorundadır.
  • Bayanlarda ve küçük gruplarda ise ağırlık 900 gram,çap 106 mm olmalı.
  • Küçük top yani misket olanı 4 cm çağında ve 50 gr olmalıdır.

bocce etkinlik 730x473

Bocce Hakkında Videolar

Kaynak
GoogleKaynakKaynak 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu