Böbrek Yetmezliği Nedir?
Böbrek yetmezliği, bir çok durumda zamanla böbreklerinize azar azar kalıcı hasar veren diğer sağlık sorunlarından kaynaklanan bir hastalıktır.
Böbrekleriniz zarar gördüğünde, olması gerektiği gibi çalışmayabilir. Böbreklerinize verilen hasar daha da kötüleşmeye devam ediyorsa ve böbrekleriniz işlerini daha az ve daha az yapabiliyorsa, kronik böbrek hastalığınız olur. Bu böbrek hastalığı, kronik böbrek hastalığının son aşamasıdır. Bu nedenle böbrek yetmezliğine son dönem böbrek hastalığı veya kısaca ESRD denir.
Diyabet, böbrek yetmezliğinin en sık nedenidir. Yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğinin en sık görülen ikinci nedenidir. Böbrek yetmezliğine neden olabilecek diğer problemler şunlardır:
- Lupus ve IgA nefropatisi gibi otoimmün hastalıklar
- Polikistik böbrek hastalığı gibi genetik hastalıklar
- Nefrotik sendrom
- İdrar yolu problemleri
Bazen böbrekler aniden çalışmayı bırakabilir. Bu tür böbrek yetmezliği akut böbrek hasarı veya akut böbrek yetmezliği denir. Akut böbrek yetmezliğinin yaygın nedenleri arasında şunlar vardır:
- Kalp krizi
- Uyuşturucu kullanımı
- Böbreklere akan kan yetmez
- İdrar yolu problemleri
Bu tür böbrek yetmezliği her zaman kalıcı değildir. Böbrekleriniz tedavi ile normale döner. Böbrek yetmezliğine yol açabilecek sağlık sorunlarından birinin olması kesinlikle böbrek yetmezliğiniz olacağı anlamına gelmez. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak ve bu sağlık sorunlarını kontrol etmek için doktorunuzla birlikte çalışmak böbreklerinizin mümkün olduğunca uzun süre çalışmasına yardımcı olabilir.
Kronik Böbrek Yetmezliğinin Belirtileri
Kronik böbrek hastalığı genellikle yavaş bir şekilde kötüleşir ve böbrekleriniz ciddi şekilde zarar görene kadar semptomlar ortaya çıkmayabilir. Kronik böbrek hastalığının geç evrelerinde, böbrek yetmezliğine yaklaşırken, vücudunuzda atık ve fazla sıvı birikmesinden kaynaklanan semptomları fark edebilirsiniz.
Böbrekleriniz rahatsız olmaya başlarsa aşağıdaki belirtilerden birini veya birkaçını fark edebilirsiniz;
- Kaşıntı
- Kas krampları
- Mide bulantısı ve kusma
- Aç hissetmek
- Ayak ve ayak bileklerinde şişlik
- Çok fazla idrar veya yeterli idrar yok
- Nefesini tutmakta sorun
- Uyku problemi
Böbrekleriniz aniden çalışmayı keserse (akut), aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasını görebilirsiniz:
- Karın ağrısı
- Sırt ağrısı
- İshal
- Ateş
- Burun kanamaları
- Döküntü
- Kusma
Yukarıdaki semptomlardan bir veya daha fazlasına sahip olmak, ciddi böbrek problemlerinin bir işareti olabilir. Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Böbrek Yetmezliği Tedavisi
Böbrek yetmezliğiniz varsa, yaşamak için diyaliz veya böbrek nakli olmanız gerekecektir. Böbrek yetmezliği için tedavisi yoktur, ancak diyaliz sırasında veya böbrek nakli yaptıktan sonra birçok insan uzun ömürlüdür.
Böbrek nakli ve birkaç diyaliz türü de dahil olmak üzere, böbrek yetmezliği tedavisi için sadece birkaç seçenek vardır. Doktorunuz hangi tedavinin sizin için en uygun olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir.