Bilişim Danışmanı Kimdir? Ne İş Yapar?
Bilişim danışmanı, farklı alanlarda hizmet veren, pazarlama yeteneğine ve becerisine sahip olan, şirketlerin BT sistemleriyle ilgili geliştirmeler yapmalarına destek veren kişidir. Bilişim danışmanının bazı özellikleri olması gerekir. Bunlar;
- Pazarlama yeteneğine sahip olmak,
- Etkili iletişim becerisine sahip olmak,
- Projelere titiz ve özenli bir şekilde yaklaşmak,
- Detaylara özen göstermek,
- Yüksek standartları karşılayabilme yeteneğine sahip olmak,
- Problem çözme becerisi,
- Etkili zaman yönetimi,
- Baskı altında çalışabilmek,
- Çoklu görev yeteneğini sergileyebilmek,
- Kişiler arasında iletişim becerisini iyi seviyede kullanmak.
Bir bilişim danışmanının en önemli özelliklerinden biri, bilgi ve müşteri odaklı olmasıdır. Danışmanın doğru iletişim becerilerine sahip olması da oldukça önemlidir. Sunum yeteneğinin etkileyici olması, teknik uzmanlık ve problem çözme becerileri gibi faktörler de başarılı bir bilişim danışmanı için gereklidir. Bireysel olarak çalışan bir bilişim danışmanı, lüks mallardan tarımsal ürünlere kadar her türlü sektördeki firma ile çalışabilir. Bir şirket bünyesinde çalışan bilişim danışmanı, profesyonel bilişim uzmanlarının yanı sıra proje yöneticilerinin de dahil olduğu bir takım ile birlikte hizmet sunar.
Bilişim Danışmanı Ne İş Yapar?
Bir bilişim danışmanı, sektöre ve uzmanlık deneyimine bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, müşterilere bilgi ve iletişim teknolojileri konusunda danışmanlık hizmeti sunar. Ayrıca müşterinin faaliyet alanına ve ihtiyaçlarına göre hangi teknolojik kullanımın ya da hizmetin nasıl kullanılabileceği ve ne tür avantajlar sağlayabileceği konusunda planlamalar yapar. Son yıllarda yazılım şirketleri ve e-ticaret alanında da kritik görevler üstlenmektedirler.
Bilişim Danışmanı Nerelerde Çalışır?
Çeşitli endüstri sektörleri arasında yazılım sektörü, yaşam bilimleri, otomotiv sektörü, tüketim malları sektörü ve perakende sektörü gibi farklı alanlar yer almaktadır. Bu sektörlerde yer alan firmalar, karşılaştıkları zorlukları aşmak için çalışmalar yürütmektedirler.
Bu noktada, bilgi teknolojisi sistemleri konusunda uzman olan bilişim danışmanları devreye girmekte ve müşterilerine yardımcı olmaktadırlar. Bilişim danışmanları, işletmelerin büyüme stratejileri için önemli bir rol oynamaktadırlar. Markaların ve hizmetlerin değerini artırmak ve performanslarını optimize etmek için teknoloji aracılığıyla çalışmaktadırlar.
Bilişim danışmanı olarak çalışılabilecek yerler şuralardır;
- Yazılım şirketleri
- Hizmet şirketleri
- Bilişim teknolojileri perakendecileri
- Finans kuruluşları
- Özel şirketler
- Profesyonel hizmet firmaları
Bilişim danışmanı ya da danışmanlık şirketi, müşterilerle etkili bir iletişim kurabilmek amacıyla güçlü kişiler arası iletişim becerilerine sahip olması gereken kişilerdir.
Dijital Alanda Bilişim Danışmanı Hangi Hizmetleri Verebilir?
Firmalar, dijital dönüşümün nimetlerinden yararlanmak isterler. Bu doğrultuda ürün ve hizmetlerine odaklanarak gerçek faydalar elde etmek istiyorlar. Bunu başarmak için bilişim danışmanları ve proje ekipleri, dijital dönüşüm deneyimleriyle müşterilerinin beklentilerini ve ihtiyaçlarını karşılamak için birçok alanda hizmet veriyorlar. Bunlar;
- Mobil uygulamaları
- Akıllı sadakat programları
- Müşteri servisleri
- E-ticaret çözümleri
- Portal ve web siteler
Ayrıca, müşteri verileri ve geri bildirimleri birden fazla kanalda toplanır. Bilişim danışmanları bu verileri analiz ederek müşteri stratejilerini değiştirmek için en yeni iş birliği modellerini sunarlar. Danışmanlar aynı zamanda, veri potansiyellerini kullanarak firmalara yarar sağlayacak çözümler de üretirler.