Beyin Pili Nedir, Nasıl Takılır?
Beyin hareketlerinin kontrolünde yer alan özelleşmiş hücrelerin toplanmasının belirli alanlarındaki hasar ve/veya bu kontrolü sağlamaktan sorumlu nörotransmitter adı verilen maddelerin yetersiz üretimi nedeniyle bireyler hareketliliklerini ve kontrollerini kaybedebilirler. Nörolojik bozuklukların tedavisinde kullanılan en önemli cerrahi yöntem beyin pilidir.
Beyin Pili Nedir?
Beyin Pili sayesinde hastaya yerleştirilen elektrotlar hastaya dokunmadan kontrol edilebiliyor ve hastanın şikayetlerini düzeltmek için ayarlanarak hastalık kontrol altına alınabiliyor. Gelişmiş teknikler kullanılarak yapılan beyin cerrahisi, diğer beyin cerrahisi prosedürlerine göre daha az risklidir. Özellikle Parkinson hastalığı olanlar başta olmak üzere beyin pili ameliyatı geçiren hastaların yaşam kaliteleri yükseltilebilir ve günlük yaşam normal seyrinde devam edebilir.
Beyin Pili Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Beyin pilleri, günlük yaşamı etkilemeden bazı hastalıkların semptomlarını ortadan kaldırmak için kullanılırdı. Beyin pili olanlar sağlıklı insanlar gibi günlük yaşamlarını sürdürebilirler. Beyin pilleri bazı hastalıkların semptomlarını azaltmak için kullanılır.
- Parkinson hastalığı,
- Epilepsi,
- Cücudun belirli bölgelerinde titreme bozukluğu,
- Vücudun belirli bölgelerinde istemsiz kasılma bozuklukları,
- Tik Bozukluğu,
- Obsesif kompulsif bozukluk,
- Ağır depresyon,
Bu hastalıkların yanı sıra beyin pillerinin Alzheimer ve obezite alanlarında kullanımına yönelik araştırmalar da yapılmıştır.
Beyin Pilinin Etkileri Nelerdir?
Beyin pacing ameliyatından sonra hastalar hızla günlük hayatlarına dönebilirler. Özellikle Parkinson hastaları ve istem dışı kasılmalar yaşayanların günlük yaşamları bu belirtilere göre değişmektedir. Titreme ve aşırı kas kasılmaları gibi nedenler hastaların hareketlerini kontrol etmesini engeller. Beyin pili sayesinde bu semptomlara sahip hastalar, hastalığın ilk evrelerine dönebilmektedir.
Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Beyin pili uygulamasının amacı, beynin hasarlı ve bozulmuş elektriksel aktivitesinin periyodik olarak elektriksel olarak uyarılmasını sağlamaktır. Bunun için öncelikle hastanın beyin haritasının çıkarılması gerekir. Harita dikkate alınarak elektrotların yerleştirilmesi gereken alanlar belirlenir ve belirlenen bu alanlara elektriksel aktivite sağlayan ince kablolar yerleştirilir.
Beyin Pili Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Beyin pacing cerrahisi, beyin cerrahisindeki diğer prosedürlerden daha az risklidir. Ancak her ameliyatta bulunabilecek bazı risk faktörleri vardır. Çalışmalar, beyin pili ameliyatında ciddi komplikasyonların ortalama %2-%3 civarında olduğunu göstermiştir.
Bu ciddi komplikasyonların aksine, hastaların yaklaşık %10’unda minör komplikasyonlar meydana geldi. Kalp pili ameliyatı sırasında ve sonrasında görülebilen komplikasyonlardan bazıları şunlardır:
- Beyin kanaması,
- Yara sorunu,
- Görme kaybı,
- Beyin elektrotlarındaki değişiklikler,
- Enfeksiyon sorunu,
Beyin Pili Ne Kadar Süre Kullanılır?
Pillere benzer şekilde çalışan beyin pillerinin de bir ömrü vardır. Farklı hastalıklar için kullanılan beyin pillerinin kullanım ömürleri de değişiklik göstermektedir. Parkinson hastalarında kullanılan beyin pilleri genellikle 3-5 yıl kullanılabilir. Distonisi olan hastalarda uygulama farklılıklarından dolayı pil ömrü daha kısadır.
Şarj edilebilir bilgisayar pilleri 5 yıldan fazla kullanılabilir. Bu pillerin beklenen ömrü yaklaşık 15 yıldır. Beyin pili olan hastalar, sağlıklı insanlar gibi çeşitli fiziksel aktiviteler gerçekleştirebilirler. Düzenli egzersiz, yüzme gibi fiziksel aktiviteler, futbol ve tenis gibi sporlar yapabilirler. Ancak, kazalardan kaynaklanan kafa yaralanmalarını önlemek için aşırı sporlardan ve sürüşten kaçınılmalıdır.