Anne ve ÇocukSağlıklı Yaşam

Bebeklerde Uyku Zeka Gelişimine Nasıl Etki Eder?

Bebeklerde Uyku Zeka Gelişimine Nasıl Etki Eder.. Uyku rutini ve düzenli uyku bebekler için oldukça önemlidir. Bebeğin fiziksel gelişimini tamamlarken aynı zamanda zeka gelişimine de destek sağlar.

Bebeklerde ve çocuklarda büyüme hormonları özellikle uyku esnasında salgılanır. Düzenli ve yeterli uyku yapılmadığında kas, kemik ve organ gelişimlerini yeterli olmayabilir.

Bebeklerde Uyku Zeka Gelişimine Nasıl Etki Eder?

İlginizi Çekebilir: Bebeklerin Uyuma Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Bebeklerde Uyku Zeka Gelişimine Nasıl Etki Eder?

Yenidoğan bebeklerin beyinleri, yetişkin beyninin sadece dörtte biridir. 1 yaşına ulaşmış olan bebeklerin beyni bundan iki kat, 2-3 yaş aralığında ise bir yetişkin beyninin %80’i kadar olur.

0-3 yaş aralığında sağlıklı büyüme, fiziksel gelişim ve zihinsel gelişim oldukça önemlidir. Büyüme, fiziksel gelişim ve zihinsel gelişimin sağlıklı olabilmesi için düzenli uyku, oyun, beslenme ve ekransızlık oldukça önemlidir.

Uyku, beslenme ve oyun bebeklerin bağışıklık sistemini destekler. Bağışıklığın güçlü olması, bebeklerin daha az hasta olmasını sağlar. Gündüz uykularının aksatılmadan aynı saatte yapılıyor olması ve gece uykularının da düzenli olması çok önemlidir.

bebeklerde uyku zeka gelisimine nasil etki eder3

İlginizi Çekebilir: Yeni Doğan Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı ?

Gece uykusu, bebeğin gün boyu öğrendiklerini düzenler. Diğer güne mutlu ve pozitif uyanmasını sağlar. Zihin gelişimi hızlandığı için öğrenmeye daha açık olurlar. Gece uykularında karanlık olduğu için melatonin hormonu salgılarlar.

Düzenli uyku yapan bebeklerin davranışları daha sakin, yeme alışkanlıkları daha düzgün olur. Her gün düzenli olarak aynı saatte yemek yiyen ve uyuyan bebeklerde bir zaman sonra bu davranışlar alışkanlık haline gelir. Bu durum bebekte güven hissini doğurur ve daha rahat uyumasını sağlar.

İlginizi Çekebilir: Bebek Uyku Tulumu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken 4 Şey

Bebekler Ne Kadar Uyumalıdır?

bebeklerde uyku zeka gelisimine nasil etki eder4

  • 1 yaşına kadar ki süreçte bebekler 10 saati gece olacak şekilde toplam 13 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar.
  • 2 yaşına kadar ki süreçte bu durum 1 saat kadar azalabilir.

Düzenli uyku uyumayan bebeklerde yeme hormonları da düzenli gelişmemiş olur. Bu durum bebeğin açlık ve tokluk duygularını kaybetmesine sebep olabilir.

İlginizi Çekebilir: Bebeklere Uyku Eğitimi Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Düzenli uyku uyumayan ve uyku rutini bulunmayan bebeklerde motor gelişimi de tamamlanmamış olabilir.

Bebek, uyku saati geldiğinde fazla enerjik veya fazla hareketli oluyor ise uyku saatlerinde düzensizlik olduğunu gösterir.

Uyku Rutini Oluşturma Adımı

Bebekler 2 ay sonrasında tam anlamıyla hayata geldiklerinin, etraftaki kişi ve nesnelerin farkına varırlar. 2 ay sonra bebeklere gündüz ve gece kavramını öğretmek gerekebilir.

  • Gündüz uykularında aydınlık ve sesli bir ortamda uyumasını sağlamak ve gece uykularında mutlaka karanlık ve sessiz ortamda uyumasını sağlamak faydalı olacaktır.

Gece uykusu ve gündüz uykusunu ayırmak için gece uykusuna ekstra rutinler eklenmesi gerekir. Gece uykusuna geçerken yapılanlar, gündüz uykusuna geçerken yapılmamalıdır.

bebeklerde uyku zeka gelisimine nasil etki eder5

  • Gece uykusuna geçerken eğer hava şartları uygun ise bebek ılık bir duş alabilir. Duş sonrasında hafif bir masaj uykuya geçmesinde yardımcı olacaktır.

2 ay ve sonrasında bebeğe kitap okumak faydalı olacaktır. Aynı zamanda sizin yanınızda olması güven duygusunu da arttıracaktır.

  • Kitabın görsellerinin yoğun olması ve bunu heyecanlı bir şekilde aktarıyor olmanız, bebeği heyecanlandıracaktır.

Uyku rutini ile ilgili daha detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Bebeklerde Uyku İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu