Yaşam

Bebeklerde Gaz Çıkarma Problemi Neden Olur? Nasıl Giderilir?

instagram takipçi hilesi

yenidoğan bebeklerde gaz problemi

Yeni doğan bebeklerde ilk 3 ayda en çok karşılaşılan ve sıkça doktora gitmelerine sebep olan sorun gaz çıkarma problemidir. Her anne sıklıkla bu sorunla karşılaşır. Bebeklerde huzursuzluğa sebep olan gaz probleminin sebebi ise infantil koliktir.

Annenin tükettiği besinler bebeklerde gaz oluşumuna sebep olabilir.

Bebeklerde gaz oluşumunun sebeplerine dair birçok farklı hipotez gösterilir. Bunların en başında ise annenin tükettiği besinler gelir. Annenin tükettiği bazı inek alerjik besinler bebeklerin bağırsaklarının geçirgenliğini artırır ve dolayısıyla yenilen bu besinler bebeğe geçerek gaz oluşumuna neden olur.

yenidoğan bebek

Böyle bir duruma sebep olacak muhtemel besinler inek ve inek sütünden üretilen besinler, soya, çikolata, fıstık, yeşil biber, baharatlı yiyecekler ve kabuklu deniz ürünleri yer almaktadır.

Annenin ruh hali bebeği etkiliyor.

bebekler annelerinin ruh hallerinden etkilenirler

Annenin ruhsal sıkıntıları bebeklerde gaz oluşumuna sebebiyet veren bir diğer durumdur. Annenin hissettiği endişeli duygular, aile içi çatışmalar, eşten ve çevresinden yeterince destek görememek, bebeğe yeterli vakit ayıramamak gibi durumlar bebeklerde gaz oluşumuna neden olabilir.

Bebekler üçüncü aydan itibaren rahatlıyor.

bebekler 3.aydan itibaren rahatlarlar

Gaz çıkarma problemleri genelde ilk 3 ayda sıkça görülüyor. Merkezi sinir sisteminin gelişim sürecinin bebeklerde gaza neden olan bir başka sorun olarak gösteriliyor. Doğumdan sonraki ilk aylarda bebeğin bağırsaklarında görülen melatoninin azlığı yeterli gevşeme ve rahatlama süresini sağlamamaktadır.

Üçüncü aydan itibaren ise melatonin düzenli olarak salgılanmaya başlar ve gaz problemi de yavaş yavaş ortadan kalkar.

Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?

emziren anneler nasıl beslenmeli

Yenidoğan bebekler anne sütünün yanı sıra annelerin yedikleriyle de beslenirler. Bu nedenle annelerin beslenme şekilleri bebeklerdeki gaz problemi açısından oldukça önemlidir. Emziren anneler bu süreçte normalde aldıkları kaloriden 750 kalori fazlasını almalılar ve bol sıvı tüketmeye özen göstermelidirler.

Günde yaklaşık olarak 3 litre sıvı tüketmeli ve çay ve kahve gibi anne sütünün kalitesini düşürecek içecekler yerine su, süt, şerbet, ayran vb. içecekleri tüketmelidirler.

Sigara kullanan annelerin bebeklerinde daha fazla gaz problemi görüldüğü saptandığı için bu dönemde annelerin sigarayı bırakmaları tavsiye edilir.

Gaz Problemi İçin Alınabilecek Önlemler

bebekleri emzirirken nelere dikkat etmeli

Bebeğinizi emzirirken dik bir pozisyonda tutmalı ve yeteri kadar emzirmelisiniz.

Beslenme sonrası bebeğinizin sırtını sıvazlamalı, parçak uçlarınızla sırtına hafif hafif vurarak gazını çıkarmasını sağlamalısınız.

Bebeğinizi biberonla beslerken hava yutmadığından emin olmalısınız ve bebeğinizin bulunduğu ay ile uyumlu biberon kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Bebeğiniz kucağınızdayken dans edermişçesine hareket ederek bebeğinizi okşamalı, hem görsel hem de işitsel uyaranlarla bebeğinize yaklaşmalısınız.

Bebeğinizin gazını gidermek için gerekmedikçe ilaç kullanmamalısınız.

Bebeğiniz ağladığında banyo yaptırabilir veya masaj yaparak rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Banyodayken bebeğinize ılık su içinde karın masajı yapabilir, karnının üstüne yatırabilir ya da ayaklarını sıcak tutabilirsiniz.

Eğer fazla emmek isteyen bir bebeğiniz varsa bu isteğini kısa süreli olmak şartıyla emzik vererek giderebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=I_hxnHhG3jI

 

 

Kaynak
mynet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu