Bebek Cinsiyeti Nasıl Oluşur? Cinsiye Belirleme Yöntemleri Neler?
Bebek Cinsiyeti Nasıl Oluşur ve Belirlenir? Hamile olduklarını öğrendikten sonra ilk ultrasonlarını yaptıran aileler genellikle bebeğin cinsiyetini hemen öğrenmekten mutlu olurlar. Bebeğin cinsiyeti hakkında net bir fikir edinmek için genital bölgenin şekli oluşmaya başlamalıdır. Genital bölge oluşmadan dahi doktorunuz ultrason görüntülerini kız veya erkek olarak yorumlayabilir ancak dediğimiz gibi bunlar kesin sonuçlar olmayabilir.
Bebeğinizin cinsiyeti daha rahminize girdiği andan itibaren belirlenir, ancak öğrenmeniz biraz zaman alacaktır. Bebeğin cinsiyetini belirlemenin en yaygın yöntemi ultrason olduğundan, bebek belli bir boyuta ulaştığında nihai sonuç alınır. Bu verilere dayanarak, bebeğin cinsiyeti 13. hafta gibi erken bir tarihte belirlenirken, kesin cinsiyet 20. haftaya kadar bilinemeyecek. Bebeğin cinsiyeti 12. ve 13. haftalardan sonra vajinal ultrason ile, 15. haftadan sonra ise karın ultrasonu ile belirlenebilir.
Bebeğin gelişimini tamamlamış olsa da bazı nedenlerden dolayı cinsiyet öğrenilemeyebilir. Bu nedenlerden en yaygın olanı bebeğin uygun pozisyonda olmamasıdır. Yani eğer bebeğin sırtı dönük ise genital bölgesini göremeyeceğiniz için cinsiyetini de öğrenemezsiniz. Bazı durumlarda da ultrason cihazının kalitesiz olması sebebi ile cinsiyet öğrenilemez. Nadir de olsa bebeğin göbek bağı genital bölgeyi gizleyebilir. Bu durumda da yine cinsiyet belirlemek uzun sürebilir.
Bebek Cinsiyeti Belirleme Yöntemleri Nelerdir?
Ultrason: Muhtemelen, en yaygın olarak kullanılan cinsiyet belirleme yöntemidir. Ses dalgaları yardımıyla vücuttaki doku ve organları kabaca görebilen tıbbi bir görüntüleme tekniğidir. Bu görüntülemede radyasyon adı verilen X-ışınları kullanılmadığı için sağlıklı bir yöntemdir.
İkili Tarama Testi: Down sendromu testi olarak kullanılan teknik, iskelet sistemini de kontrol edebiliyor.
Kordosentez Tekniği: Test, bebeğin cinsiyetini kesin olarak belirler, kromozomları inceler ve bebeğin özellikleri hakkında sonuçlar çıkarır.
Koryon Villus Biyopsi Tekniği: Biyopsi ile karından veya rahim ağzından bir parça doku alınır. Bu doku testleri sonucunda bebeğin kız mı erkek mi olduğu belirlenebilmektedir.
Amniyosentez Tekniği: Bebeğe zarar vermeyecek bir bölgeden özel bir iğne ile karın içinden sıvı çekilir. Bu sıvı vasıtası ile bebeğin cinsiyetini öğrenebileceğiniz gibi, sağlık durumu hakkında da pek çok bilgiyi elde edebilirsiniz.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Oluşur?
Bebeğin cinsiyetini anne ve babadan gelen kromozomlar sayesinde belirlemektedir. Bir insanda toplamda 46 tane kromozom vardır. Bunların yarısı anneden gelirken diğer yarısı da babadan gelmektedir. Sperm ve yumurtanın döllenmesi anında birleşerek meydana gelirler.
Cinsiyeti oluşturan kromozomlar kadınlarda X-X, erkeklerde de X-Y ile gösterilir. Erkeklerin spermlerinden bazıları X, bazıları da Y kromozomu taşıyabilir. Kadınlar ise sadece X kromozomu taşır. Eğer X kromozomu taşıyan bir sperm yumurtalıkta X kromozomu ile tutunur ve döllenirse kız çocuğu oluşumu başlar. Eğer spermden Y kromozomu ayrılır ve yumurtalıkta X kromozumu ile tutunup döllenirse bu sefer de erkek çocuğu oluşumu başlamış olur.
Anladığınız gibi bir bebeğin cinsiyetinin belirlenme olasılığı spermden çıkacak olan kromozoma bağlıdır. Erkek ya da kız çocuğu sahibi olma oranınız %50 – %50’dir.