Kültür&Sanat

Bazen Sanat En İyi Manifesto Olabilir

instagram takipçi hilesi

Sanat dışındaki her şey biter. Savaşlar, her bir saldırı unutulabilir. Ama sanat her zaman canlı kalır. Geçmişten geriye resimler, heykeller, çizimler, şarkılar ve daha birçok sanatsal miras kalıyor.

Marikana katliamını hatırlıyor musun? Belki bazılarınız hatırlar. 16 Ağustos 2012’de, Güney Afrika güvenlik güçlerinin 1960’lardan bu yana Sharpeville katliamı nedeniyle sivillere karşı en sert güç kullanımıydı. İki katliam, çekişmeli bir şekilde birbirleriyle karşılaştırıldı.

Grev, modern Güney Afrika tarihinde seminal bir olay olarak kabul edildi ve maalesef bu olayı diğer madenlerdeki benzer grevler izledi. Bütün bu olaylar 2012’yi Apartheid’in sona ermesinden bu yana Güney Afrika’daki en protesto dolu yıl oldu.

art manifest

Marikana Katliamı ile İlgili Ayrıntılar

Marikana bölgesinde Lonmin’in sahibi olduğu Marikana katliamı, 2012 yılında, Güney Afrika’nın Rustenburg kentine yakın yerde Güney Afrika Polis Teşkilatı ve Ulusal Maden İşçileri Sendikası (NUM) üyeleri arasında bir dizi şiddet olayının ardından bir grev olarak başladı. Etkinlik uluslararası ilgi topladı. Bir tarafta Lonmin, polis ve NUM, diğer tarafta grevciler, ilk NUM liderlerinin greve giden NUM üyelerine ateş açması sonrasında, 11 Ağustos’ta başlayan ilk şiddet olaylarının başladığı bildirildi. Ve ilk raporlara göre, iki grevin de o gün bittiğine inanılıyordu. Ancak, daha sonra iki grevin de bitmediği, ancak NUM üyeleri tarafından yapılan atışlarda ciddi şekilde yaralandığı ortaya çıktı.

Marikana Katliamında Kaç Kişi öldü?

16 maden işçisi, 2 SAPS üyesi ve 2 Lonmin güvenlik görevlisi de dahil olmak üzere 10 kişi öldü. 13 Ağustos öğleden sonrasında, SAPS üyeleri ve grevciler arasındaki çatışmada 3 maden işçisi ve 2 SAPS üyesi öldürüldü.

Kalan 5 kişinin de grevciler tarafından öldürüldüğü sanılıyor.

Marikana Katliamına Karşı Manifesto

Marikana katliamının 6. yıl dönümü için Güney Afrikalı sanatçı Haroon Gunn-Salie, Londra’daki Regent’s Park’ta sergide heykel yaptı. Senzenina adlı eseri oluşturan 17 adet başsız ve diz çökmüş bronz döküm figürü içeren tüm eserleri Frieze Heykelinin bir parçası olarak gösterildi.

Senzenina, 16 Ağustos 2012’de Marikana katliamında öldürülen 34 madenci için tasarlandı.

haroon gunn salie

Senzenina

Gunn-Salie, Regent’s Park’taki Senzenina adlı çalışmasının “daha derin bir rezonans” a sahip olmasını umuyor. Çünkü Marikana platin maden işletmecisi LonMin, Londra merkezli bir şirkettir.

Senzenina çalışmasının dört sürümü var; Bronzda iki adet baskı 275.000 dolar, M1 reçinesinde de iki basım daha 150.000 dolar olarak belirlendi. Bir heykeltıraş ve bir sosyal aktivist olarak, çalışmalarını kamuya açık olarak göstermek, Gunn-Salie’nin pratiğinin merkezinde yer alıyor. Daha önce, Senzenina New York’ta da gösterilmişti.

Ne dediklerini biliyorsun, sanat savaşlara karşı en iyi manifesto!

Kaynak
post-line

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu